Tobite, saraberne sau prajitura Sarah Bernardt, cu totii le cunoastem. Tobitele sunt prajiturile copilariei, acelea pe care le faceau mamele noastre, acelea pe care le gasim in orice caiet de retete mostenit de la mama. Pe vremuri, mama facea Tobite, numai de Pasti si de Craciun si, de fiecare data se jura ca e ultima 🙂 Adevarul e ca sunt minutioase, nu zic nu, ca toate prajiturile “la bucata”. Dar, asa cum a recunoscut si mama zilele trecute, le facea din nou si din nou, pentru ca ne placeau noua atat de mult! Noi o ajutam cu ce puteam, mai mult la mancat…dar cert e ca mama mi-a spus atunci “o sa vina o vreme cand nu o sa mai fac prajituri din astea la bucata” si a venit vremea aia, ziua in care am preluat eu fraiele, pentru ca, vorba ei, “fa acuma cat esti tanara si mai ai chef de lipit fursec cu fursec” 🙂
Acum sa va spun despre reteta: mama o avea cu numar de albusuri, dar nu iesea intotdeauna. Prietena mea Nicoleta, patisera talentata din spatele Chez Coco, mi-a spus reteta ei, in care albusurile se cantaresc. Dar, chiar si asa, tobitele sunt mare bataie de cap, trebuie sa recunosc, asa ca, daca nu aveti chef sa lipiti prajiturica-prajiturica, va sugerez sa le comandati de la ea, toate sunt facute “in casa”, numai cu ingrediente naturale. Tot ce am mancat de la Nico are gustul de acasa, in niciun caz gustul tipic “de cofetarie”.
Acum sa trecem la tobite 🙂 Nu avem poze din timpul prepararii, pentru ca le-am facut seara tarziu si blitzul era total descarcat 🙁 se mai intampla si la casele mari, dar nu murim noi din asta! Peste vreo 2-3 ani, cand ma mai incumet sa fac tobite, promit sa le fac si poze, bine? 🙂 GLUMESC! Si totusi, avem o poza cu gospo in plina actiune, in pijamaua in carouri si plina de bezea din cap pana in picioare. Ce ziceti? E suficienta ca poza din timpul prepararii?
Ingrediente pentru 50 jumatati (25 tobite finalizate):
– 110g albusuri
– un praf de sare
– 150g zahar tos fin (nu pudra)
– 80g nuca macinata marunt
– 100g nuca macinata/fulgi de cocos pentru a tavali tobitele
Mai intai incingem cuptorul la 165°C. Apoi, in bolul unul stand-mixer (KitchenAid-ul, pupe-l mama pe el, cum a facut el toata munca!) foarte bine degresat cu putina lamaie si apoi sters bine bine cu un prosop de bucatarie curat, punem albusurile care e musai musai sa fie la temperature camerei si le batem cu un praf de sare pana spuma se leaga si incepe sa se intareasca. Punem apoi zaharul, treptat, amestecand bine bine. Trebuie sa batem bezeaua 15-20 min, pana zaharul nu se mai simte deloc si bezeaua nu cade daca intoarcem bolul. Atunci stim ca e gata si adaugam nuca macinata, pe care o incorporam folosind o spatula, cu miscari de impaturire, de sus in jos. Nuca trebuie sa fie foarte bine amestecata in bezea. Punem apoi compozitia intr-un pos sau intr-o punga rezistenta, taiata la un colt si posam cerculete cu diametrul de 2-3 cm (in functie de cat de mari doriti sa fie tobitele). Scadem temperatura cuptorului la 150°C si coacem tobitele 30 min. Le lasam apoi sa se raceasca bine si le dezlipim cu grija de hartia de copt.
Pentru crema, eu am mers pe varianta cea mai simpla, cea de crema de cacao de la Amandine, pentru ca se face foarte usor, e una dintre cremele mele preferate si dupa ce am muncit cu tobitele…numai de facut crema la bain-marie nu am mai avut chef, recunosc. Asa ca, reteta simpla, de crema de cacao, pe care am folosit-o pentru a lipi tobitele 2 cate 2:
– 3 galbenusuri
– 150 gr de zahar pudra vanilat
– 250g unt 82% grasime la temperature camerei
– 4 linguri de cacao
– esenta de rom
Frecam untul pana devine ca o spuma, apoi punem zaharul pudra si mixam bine de tot pana se omogenizeaza complet. La sfarsit punem cacao, galbenusurile si romul. Crema se face foarte rapid si este foarte aromata. Lipim tobitele si le dam apoi prin nuca macinata sau nuca de cocos. Si gata! Le dam la frigider si asteptam cuminti sa vina Pastele!
crema nu se fierbe deloc?
nu, nu se fierbe, dar ouale se pot pasteuriza inainte 🙂
Buna Teo.as vrea sa fac si eu aceste minunatii dar te rog sa mi spui cat inseamna 110 g albus?cate bucati ai folosit?
Aura, sunt cca 3-4 albusuri, dar depinde de dimesniunea oului. Cel mai bine este sa le cantaresti. Mult spor!
Am preparat de 2 ori tobitele si am respectat ad literam reteta si din pacate in timpul coacerii spuma de albusuri cu nuca se intinde si nu arata ca si in poza dvs. Va rog frumos sa-mi spuneti unde gresesc. Multumesc.
Cel mai probabil nu este suficient de tare spuma de albusuri si atunci curge. Incearca sa bati o spuma tare, care nu cade din vas atunci cand il intorci cu fundul in sus. Dupa ce spritezi tobitele in tava, lasa-le 15-20 min la temepratura camerei, ca sa inceapa sa se usuce si sa faca o crusta. Sper sa te ajute sfaturile mele.
Cred ca reteta nu e exacta,ceva nu e in ordine.Ceea ce se vede in poze nu arata a bezea cu nuca.Seamana ca un fel de biscuite sau alt aluat.Nu se vede nici o urma de nuca,sau e macinata la stadiul de faina.In cuptor,bezeaua cu nuca se face mai maronie…ori temperatura nu e ok,ori s-au folosit alte ingrediente…
Ramona draga, te asigur ca reteta este foarte exacta 🙂 Am macinat nuca foarte fin, cu blendrul, atat de fin incat sa o pot trece prin sita. Ai incercat reteta si nu ti-a iesit ceva sau…?
Buna,de ce nu-mi raspunzi la a 2-a intrebare?
Pentru ca ti-am raspuns deja la prima si consider ca am acoperit subiectul 🙂
Aveti o reteta si pentru tobitele cu crema de lamaie?
Poti folosi lemon curd amestecat cu mascarpone: https://teoskitchen.ro/2012/06/lemon-curd-crema-de-lamaie.html
Bună! Alte variante de crema? Am încercat și asta cu unt, doar ca pana a 2 zi prea tare s au înmuiat și greu de servit după… Cum puneai mana pe ele cum se sfaramitau
Salut. Poti incerca orice alta crema pe care o folosesti in mod normal la prajituri sau torturi. Pe blog gasesti o multime de retete de creme. Poti pune chiar si Nutella goala.
Deci.. is nemaipomenite. Bezeaua, nuca crema de ciocolata … pur si simplu superbe, se topesc in gura. Multumesc pt reteta .
Ma bucur mult ca v-au placut! 🙂
Am făcut rețeta respectând exact toate procedurile, doar ca in cuptor după vreo 10 min tobitele se întind și se lasă . Tot in kitchen aid am bătut albușurile spuma f tare, chiar nu mi dau seama unde greșesc.
E posibil ca zaharul sa nu fi fost dizolvat complet. Eu zic sa nu renuntati si sa mai incercati.
Sa înțeleg ca acea crema este practic din galbenirusi crude? Nu as manca asa ceva!
Nu trebuie sa mancati daca nu doriti.
Mi-au ieșit perfect din prima, superbe și foarte bune la final. Nuca am măcinat-o cu mașina de măcinat nucă, deci nu a fost super fină si tot au ieșit perfect.
Mulțumesc pt rețetă!!!
Marta, eu iti multumesc. Ma bcuur ca Tobitele au fost pe placul tau!
Buna, am preparat de doua ori tobitele, dar dupa vreo 5-10 min s au lasat in cuptor. Am redspectat reteta, albusul a fost ff bine batut si tot s au lasat….unde gresesc oare?
Salutare. Imi pare rau sa aud asta. Daca bezea este foarte bine batuta nu are de ce sa se lase. 🙁