Prazul, acest simbol al Olteniei, desi eu una, nu cred in astfel de stereotipuri, este una dintre legumele mele preferate. Iar supa crema de praz si cartofi este genul de supa care se face foarte repede si este spectaculoasa prin gust, ca prin aspect…nu neaparat 🙂 Este o supa dulceaga, foarte foarte cremoasa si care merge foarte bine in combinatie cu branza Gorgonzola , nuci de orice fel si crutoane sau crostini. De la praz vom folosi numai partea alba pentru supa, iar la capitolul cartofi va sugerez sa folositi cartofii noi, care dau un plus de gust si fac supa si mai mega yummy 🙂
Ingrediente pentru 4 portii:
– 3 linguri ulei de masline
– 50g unt
– partea alba de la 2 fire de praz, taiate rondele
– un catel de usturoi
– 2 cartofi albi, curatati si taiati cubulete
– 500-700ml supa de legume/pui
– 200mm smantana dulce
– sare si piper dupa gust
– cateva crengute cimbru uscat
– 2-3 foi de dafin
Supa se face foarte foarte usor: intr-o cratita incapatoare, topim untul, adaugam uleiul de masline si calim prazul si catelul de usturoi dat pe rezatoare, cu putina sare, pana prazul este moale. Adaugam si cartofii si ii calim impreuna cu prazul 2-3 minute, la foc mare, amestecand in continuu. Turnam apoi supa de pui, jumatate din cantitate la inceput (vom mai adauga pe parcurs daca e nevoie), adaugam cimbru si foile de dafin si lasam sa fiarba la foc mediu, pana cartofii sunt fierti. Daca inca nu au fiert cartofii, dar lichidul a scazut aproape de tot, mai adaugam supa. La final, adica dupa 20-25 minute, cartofii trebuie sa fie fierti si lichidul trebuie sa acopere totul cam de 1 deget. Indepartam cimbru si foile de dafin si dam totul prin blender pana avem o crema. Punem smantana dulce, amestecam din nou si potrivim la gust de sare si piper. Lasam sa mai dea un clocot, la foc mic si gata 🙂
Daca tineti post, puteti scoate untul si cali legumele direct in ulei de masline si, bineinteles, puteti sa omiteti smantana dulce. Sa va fie de cel mai bine!
Draga Teo,
Urmaresc blogul tau de mult timp. Imi plac retetele si imi place modul in care le prezinti 🙂 Dar, pentru ca totul sa fie perfect cred ca ar trebui sa fii putin mai atenta la greselile gramaticale si la typo-uri 🙂 Stiu ca esti foarte ocupata insa nu cred ca verificarea articolelor ocupa foarte mult timp.
Spor in toate 🙂
Dora, multumesc de observatie 🙂 Ai dreptate, problema e ca de multe ori, si dupa 2-3 citiri, nu le vad 🙂 creierul de gospo cred ca nu mai “funtioneste” cum trebuie 🙂 O sa le trec si prin ochiul ager al lui George de acum inainte 🙂 Te pup, zi faina sa ai!
In primul rand, salutari si pupici pt. tine Teo (fiind admiratoarea ta cam de cand ai inceput, cred ca imi permit sa ma adresez tie in acest mod+ nu prea imi pare mie ca tu ai fi genul de persoana cu nasul pe sus, sa te simti jignita de o asemenea abordare). In al doilea rand, felicitari pentru blog, esti super creativa si mai mult decat simpatica. Imi place mult felul in care expui povestioarele retelelor si ador in acelasi timp regionalismele pe care le ai in repertoriu. Mi-am dat seama inca inainte de a ne relata relatia ta stransa cu lectura ca tu citesti, ca ai citit, pentru doar un om cult si cu multa imaginatie capatata dupa ore de desfatare culturala se poate exprima in asa fel si poate crea o poveste in spatele unei retete. Recunosc ca eu de multe ori savurez mai mult povestea decat reteta in sine(nu ca reteta ar fi rea, sunt doar eu si faptul ca imi place sa citesc). Aahhh si sa nu uit de Luca (nu imi permit sa il numesc Lux, cred ca iti rezerv tie acest drept)…e bestial de dragut. Asa si dupa ce ti-am spus tot ce aveam pe suflet, asa ca sa nu crap, pentru ca desi intru pe blogul tau mereu si ai like-ul meu pe Facebook nu ti-am scris niciodata pana acum, insa de aceasta data chiar nu m-am putut abtine vazand comentariul in legatura cu greselile gramaticale…Sincer nu cred sa fi citit vreodata un articol de-al tau cu greseli gramaticale, poate greseli de ortografie care nu se datoreaza necunostintei, ci pur si simplu din cauza ca esti umana si obisnuita fiind cu tastatura imi imaginez ca ti se poate intampla sa tastezi ceva gresit si nu mi se pare ca e nevoie ca cineva sa iti atraga atentia in legatura cu asa ceva. Te sustin 100% in ceea ce spui despre proof reading si stiu din experienta proprie ca o data ce ai compus ceva daca nu lasi cateva zile sau chiar saptamani inainte de a citi din nou propria creatie nu iti vei vedea greselile. La facultate cand aveam de facut eseuri ne obligau sa avem proof reader la fiecare tocmai din acest motiv. E absurd sa fii atacata aiurea, nici daca ai avea greseli in fiecare fraza si bineinteles apreciez profesionalismul de care ai dat dovada in raspunsul dat. Te pup si sper ca nu am exagerat cu commentul meu, dar asa´s eu ori scriu ori ba.
Cris, iti multumesc din suflet pentru cuvintele frumoase si pentru aprecieri. Nu stiu daca le merit, dar stiu ca ma stradui foarte mult si muncesc foarte mult la blog si la tot ce inseamna el. Da, ai foarte mare dreptate cu tot ce ai spus, doar ca eu incerc sa nu creez animozitati aici pe blog. Cert este ca nu, nu fac greseli de limba romana si exista o mare diferenta intre a face typos si a fi anagramat. In fine…eu ma strdui si sper ca de acum, cu 2 perechi de ochi care citesc articolele inainte de postare, sa nu fie nici macar mici typos 🙂
Iti multumesc inca o data pentru fiecare cuvant pe care mi l-ai scris, mi-ai facut ziua mai frumoasa! 🙂 Te imbratisez si iti doresc Sarbatori Fericite alaturi de cei dragi 🙂
Se poate cu smantana normala? Nu am dulce si vreau sa fac acuma :).
Sigur ca se poate, dar atunci nu mai pui supa pe foc dupa ce adaugi smantana 🙂 spor, sa imi spui daca ti-a plăcut 🙂
Teo, scuza-ma daca te fac sa te repeti. Cu ce ai servit supa la final? Nucile si langa ceapa prajita? Multumesc 🙂
Nina draga da, cu nuci, paine prajita, praz prajit si uscat apoi, branza cu mucegai 🙂
Draga Teo,
Nu am praz in casa…dar am ceapa albă. Merge ajustata asa, sau nu are rost fara acest ingredient delicios?
Din pacare nu merge 🙁
Mi se pare execrabil primul comentariu și lipsit de sens! Aici apreciem rețetele și nu ortografia!. Cu siguranță comentatoarea are mari frustrări în calitate de gospodină și a simțit nevoia să iasă în evidență (în mod grosolan) cu ce……………………….cu ortografia! Vai de capul ei!
Oricum răspunsul tău a fost unul mult prea diplomat. Iar rețeta în cauză super-delicioasă și la îndemană!
Felicitări!!!!
Doamna Doina, mai gresim si noi, suntem oameni.