Asa cum fiecare bucatar, sau chef daca vreti sa ii spunem asa, are o specialitate – unii sunt buni pe risotto si paste, altii pe carne, altii pe garnituri, asa si noi, gospodinele fara pretentii de Masterchef avem preferintele noastre. Eu, Teodora Rogobete, posesoarea unei bucata Luca simpatic si a unui blog culinar, sper eu bine-cunoscut voua, iubesc tot ce trebuie copt 🙂 Asta ca sa nu va scriu “americaneste” sis a va spun ca “I love baking”. Dar asta e! tot ce inseamna torturi, prajituri, cupcakes, muffins, checuri de toate felurile sunt marea mea placere si ma relaxeaza extraordinar de mult. Problema dulciurilor este ca…nu sunt pentru toata lumea! Unii tin dieta, unii sunt intoleranti la lactoza, altii la gluten, unii sunt vegetarieni, altii sunt alergici la nuci, altii pornesc de la ideea ca dulciurile sunt rele si trebuie eliminate dintr-o alimentatie sanatoasa. Dar nu e asa. O alimentatie sanatoasa inseamna sa mancam din toate grupurile alimentare, insa cu masura. Nu inseamna sa mancam preparate fade si insipide, inodore, incolore, ci sa invatam cum sa combinam ingrediente si sa experimentam retete noi, care sa se potriveasca unui stil de viata sanatos in general, nu doar pe perioada unei diete.
Dar reteta de mini-muffins pe care vi-o arat azi, mi se pare ca se potriveste tuturor si mai ales sunt mai mult decat potrivite in programul 7 zile de sanatate cu Philips. Sunt muffins care se fac foarte simplu, cu putine ingrediente, amestecate toate intr-un blender. Si, daca tot vorbim de blendere si de mancat sanatos, nu pot sa nu va spun despre blenderul pe care il folosesc eu, din familia noilor mixere verticale Philips Avance SpeedTouch.
De ce sunt ele deosebite? Pai sunt deosebit de puternice (puterea mixerului difera in functie de modelul ales, la fel si accesoriile) dar sunt foarte simplu de controlat, prin apasarea unui singurl buton, plasat convenabil, pe manerul ergonomic – cu cat apesi butonul mai mult, cu atat mixerul amesteca mai tare. Tehnologia ProMixTitanium face lamele foarte rezistente chiar si in fata ingredientelor dure, cum ar fi fructele congelate dar si foarte durabile in timp, datorita stratului de titan care protejeaza lamele. Ce ne trebuie mai mult decat un astfel de mixer pentru mini-muffins? Aaaaaaa, da….ingredientele! 🙂
Ingrediente pentru 18-20 mini muffins:
– ½ cana unt de arahide
– o banana bine coapta
– un ou
– miezul de la 1 baton de vanilie
– 2 linguri miere
– ¼ lingurita praf de copt
Punem toate ingredientele in mixerul vertical Philips si…amestecam 1-2 minute la viteza mare, pana avem o compozitie omogena.
Umplem apoi formele de copt (eu am pus direct in hartiutele pentru mini-muffins si nu s-au deformat deloc, au iesit perfect) si le coacem 10 minute in cuptorul incins la 180°C.
Da da,e fix atat de simplu sa faceti mini-muffins fara faina, zahar sau ulei. Sigur, nu au exact consistenta muffins-urilor cu care suntem obisnuiti, sunt mult mai aerate si mai light, dar sunt minunate si cei mici le vor iubi! Nu am incercat niciodata sa le coc in tava mare pentru muffins, sincer, ma indoiesc ca ar creste foarte tare sau s-ar lega foarte bine fiind fara faina, dar varianta lor mini este oricum mult mai draguta, din punctul meu de vedere 🙂
Dragilor, inainte sa va las cu pozele de final, vreau sa va reamintesc ca avem un concurs simpatic, unde puteti catsiga unui din noile mixere verticale Philips Avance SpeedTouch! Toate detaliile despre concurs le aflati AICI. Abia astept sa citesc ideile voastre 🙂 Spor la 7 zile de sanatate si bafta la concurs!
Ce dragute sunt! O intrebare: untul de arahide e sarat? (din poza pare mai inchis la culoare decat cel de la Lidl de exemplu). Mersi!
e unt de arahide sau nutela? arata ca si nutela? untul meu de arahide nu e asa inchis la culoare….e un maro deschis…arata super….o sa iti trimit si eu o reteta cu muffins foarte bune….
Este o idee stralucita chiar si pentru Valentine’s day!
Ce bine arata ! Si sunt convinsa ca sunt fine si parfumate ! Astea chiar sunt bunatati ce trebuie musai incercate.
Multumim de reteta Teo !
Cu ce le.ai decorat?
In ciuda faptului ca nu am diabet, nu tin la cura tot evit pe cat posibil consumul de dulciuri insa din pacate sunt cu adevarat pofticioasa asa ca nu pot decat sa iau toate masurile posibile pentru o viata sanatoasa motiv pentru care tin sa iti multumesc foarte mult pentru aceasta reteta ma ajuta destul de mult.
le’am facut si eu, sunt foarte interesante si se simte bine gustul de banana
Draga Teo, tot ce am incercat de pe blogul tau nu doar ca a iesit, dar a iesit megalicious de bun!
Rteta asta inca nu am incercat-o, dar o voi face, evident, insa am o singura observatie, care soer sa nu te deranjeze, nu e o critica, doar o observatie: mierea nu trebuie preparata termic pt ca, pe langa faptull ca isi pierde proprietatile, devine toxica…
Nici eu nu stiam, dar am un unchi apicultor care mi-a spus ca mierea nu se pune nici macar in ceaiul fierbinte, ci cald (aprox 37 gr), peste 40 gr mierea devenind toxica
Te pup, Teo, si iarta-ma de intruziune
Esti ft tare, iar cu retetele tale nu dau gres niciodata
Se poate face reteta cu unt de cacao in loc de unt de arahide?
Nu stiu cum se comporta untul de cacao, nu am incercat. Din pacate nu as sti sa iti spun cum va iesi la final.
Multumesc pentru raspuns! Nu au aceeasi consistenta dar totusi voi incerca sa vad ce iese. Caut un inlocuitor pt untul de arahide pt ca nu este tocmai pe placul meu. Desi au iesit foarte ok primele briose :), multumim pentru retete si spor la bucatarit!
Cu mare drag!