Multa vreme nu am fost fana suhi. Nu, rectific…am urat sushi, fara niciun motiv anume, fara a-l fi gustat vreodata. L-am urat numai la gandul de carne cruda. Apoi, prin 2006 sa tot fi fost, cand am mers prima data in vizita in State, la mama, am fost nevoita sa il incerc, de rusine pentru ca am fost invitata la un sushi bar si mi-a fost rusine sa refuz. Si din secunda aia…am devenit fana. Sincera sa fiu, de fiecare data cand am avut invitat la emisiune un sushi chef, ma pregateam de acasa, nu mancam nimic toata ziua, in asteptarea LUI. Cam atat de mult imi place sushi, deci intelegeti de ce mi-a crescut inima cand am vazut ca la Lidl urmeaza Saptamana Asiatica – (care de fapt vor fi chiar 2 saptamani in care sa ne bucuram de magia produselor asiatice). Sushi facut in casa poate parea foarte complicat, dar va asigur ca pe masura ce exersati, rulourile vor iesi din ce in ce mai bine. Si pana la urma, daca nu sunt rulate perfect, cine o sa ne judece? Cel mai important este insa sa folositi peste foarte proaspat si sa il taiati cu grija, pentru ca, pana la urma…urmeaza sa mancam peste proaspat. Nu o sa ma apuc sa va fac acum o istorie a sushi-ului si nici de ce e important sa il mancam cu sos de soia sau sa bem un ceai verde dupa, sper doar sa va placa reteta, sa o incercati acasa si sa vedeti cat de bun iese š
Ingrediente pentru cca 60 bucati:
– 500g orez pentru sushi Vitasia
– o punga foi nori Vitasia (5 bucati)
– un castravete
– un morcov
– surimi Vici
– file de somon proaspat
– branza topita Bluedino
– pasta wasabi Vitasia
– Ā½ cana otet de orez Vitasia (125ml)
– o lingura ulei
– 3 linguri zahar
– cca 800ml apa
– sos soia Vitasia
Mai intai ne ocupam de orez, pe care il spalam in 4-5 ape, sub jet de apa rece. Il punem apoi intr-o cratita cu fund gros, antiaderenta si turnam deasupra cca 800ml apa. Ideea este (asa cum am tot citit) sa apasati bine orezul pe fundul cratitei, sa va asezati palma peste orez iar apa trebuie sa acopere orezul si podul palmei voastre, exact pana unde incep degetele.
Acoperim apoi cratita cu folie de aluminiu, in 3-4 straturi, astfel incat sa inchidem cratita etans. Punem orezul la fiert la foc mare, pana incepe sa fiarba, apoi scadem flacara si lasam orezul la foc moderat cca 20 minute sau pana orezul e fiert si tot lichidul este absorbit.
Separat, pregatim amestecul de 125ml otet de orez, 3 linguri zahar, o lingura de ulei de floarea soarelui, pe care il incalzim pana cand zaharul e topit. Nu trebuie sa fiarba.
O data orezul fiert, il punem intr-o tava sau caserola incapatoare si, peste orezul fierbinte turnam amestecul de orez, si el tot fierbinte si amestecam bine bine bine bine di tat, vorba cantecului.
Nivelam apoi orezul cu spatula si il lasam sa se raceasca de tot. In aceasta situatia, putem chiar sa ii multumim iernii ca nu mai vrea sa plece si sunt temperaturi cu ā afara, ca altfel dura ceva pana reuseam sa facem sushi. Vedeti ca si iarna are o parte buna? š
Pana se raceste orezul noi facem restul pregatirilor: infasuram covorasul pentru rulat sushi in folie alimentara, taiem morcovul si castravetele fasii foarte subtiri, ne ocupam de file-ul de somon, pe care l-am luat tot de la Lidl – si sa stiti ca este in gama lor permanenta, deci puteti sa va bucurati de file de somon proaspat oricand, la un pret bun. Luca e foarte mare fan! Ii indepartam pielea folosind un cutit foarte ascutit si il pipaim bine bine, iar daca mai sunt oase, le scoatem cu penseta, apoi il taiem bastonase, cam de aceeasi dimensiune cu bastonasele de surimi. Inca o precizare aici: in cazul castravetelui, acesta nu se foloseste intreg, ci curatam castravetele foarte gros si practic ii folosim doar coaja, pe care o taiem fasii.
Acum vine partea amuzanta: sushi facut in casa! Taiem 4-5 cm din foile de nori, ca sa nu fie excesiv de late, altfel ne iese rulourile prea grasute š Pentru maki (rulourile cu orezul la interior si foaia nori la exterior), asezam nori pe covorasul de bambus, punem orezul intr-un strat de cca 3-4 mm, apasandu-l foarte bine cu mainile ude. Tineti aproape un bol cu otet in care sa va udati mainile pentru ca in primul rand este dezinfectant si in al doilea rand, nu puteti intinde orezul si rula daca nu aveti mainile umezite. Nu vorbim aici de ud-ud, ci doar sa ne inmuiem 2 degete in otet, apoi sa il intindem bine pe mana, inclusiv pe podul palmei. Sa nu uitati: pentru maki punem lasa cca 1 cm de margine intr-o parte, unde NU punem orez, pentru ca ruloul sa stea legat.
Pe mijlocul orezului intindem un strat subtire de pasta wasabi si deasupra punem umplutura dorita: legumele, surimi/somon, un strat subtire de branza topita (care are rolul de a face sushi mai cremos). Cel mai simplu e sa puneti branza topita intr-un pos taiat foarte mic la varf sau daca nu aveti pos, intr-o punga groasa, cu fermoar, pe care o taiati la un colt.
Pentru California Roll, procedam putin altfel: punem nori pe covoras, punem la fel un strat subtire de orez, de data aceasta pe TOATA suprafata foii nori si il apasam foarte foarte bine, ca sa stea legat. Intoarcem apoi foaia nori, astfel incat orezul sa fie in jos. Punem apoi un strat subtire de wasabi, umplutura si rulam, ajutandu-ne de covoras. Dupa ce e bine rulat si ne asiguram ca orezul sta la locul lui, dam rulourile prin susan, pe care il rumenim intr-o tigaie antiaderenta, fara adaos de ulei/unt.
Pentru ca, sincer, mi se pare ca oricat de bine as incerca sa redau in cuvinte “operatiunea rulatul” nu ar fi suficient de explicit si nici nu vreau sa devin foarte tehnica, nefiind “injinera” din fire, va postez mai jos un filmulet foarte elocvent pentru cum se ruleaza sushi:
Apoi, nu ne ramane decat sa taiem rulourile de sushi facut in casa cu un cutit foarte bine ascutit si usor umezit. Am mancat sushi cu sos soia, cu ghimbir murat si betisoare dragute, la care am renuntat dupa 2 rulouri, pentru ca, sincer, sunt mult prea haplea cand vine vorba de sushi si nu am rabdarea necesara sa manuiesc niste betisoare care pana in ziua de azi, la 30 de ani, s-au dovedit a fi mult mai puternice decat mine š Asa ca…bine a fi si cu mana, mancarea japoneza, mancata mai ardeleneste, asa! š Sper din suflet ca v-a placut reteta, am incercat sa o explic cat mai bine cu putinta, ca sa va fie foarte simplu sa faceti sushi. Va pup si…SayÅnara! š
Asa gandeam si eu despre creveti, desi nu gustasem niciodata si tot in tari straine m-am indragostit de ei :)))
Foarte fain arata si cred ca m-as baga la o tura, desi, recunosc, as prefera sa iau direct de la tine! :)))
Foarte faina ideea cu susanul! Te pup si toate bune!
Laura draga, cand ai drum prin cluj…se rezolva! š Te pup!
Imi place mult sushi,am facut si eu;cand mai pregatesti asa ceva,incearca sa servesti si cu ghimbir murat;un deliciu!!
Lubita, asa l-am si servit š Daca te uiti atent, in coltul platoului sunt feliute de ghimbir murat š Ma bucur ca iti place sushi si sper ca ti-a placut reteta.
“peste orezul fierbinte turnam amestecul de orez” – cred ca amestecul de otet, nu?
da, da, otet š
FelicitÄri pentru explicatii! Deja am luat toate ingredientele si de abia aÅtept sa vÄd rezultatul. Ć®nsÄ nu am mai gÄsit sushi rice. Ce orez pot folosi ca Ć®nlocuitor?
nu am mancat pana acum sushi facut in casa, dar sushiul facut de tine arata genial si abia astept sa il incerc si eu!
yummy. Mi-ai amintit faptul ca nu am mai facut de ceva timp sushi.de obicei il fac numai cu foi nori, pentru ca in familie am un alergic la susan…nu stiu cu ce pot inlocui semintele de susan? ai vreo idee? o zi buna in continuare
Ioana, poti sa le omiti pur si simplu š Sau poti pune seminte de in š
SALIVEZ!!!!
š
Ai multe greČeli gramaticale Ć®n reČetÄ. Nu le reciteČti cĆ¢nd le scrii? Spre exemplu: “… altfel ne iese rulourile prea grasute”.
Este o foarte, dar foarte mare diferenta intre greseala gramaticala si typo š numa zic š
Ioiiii,ce minunatii ai facut,Teo!!!!!!Multumeeeesc pentru reteta….musai o incerc si eu!!! š
Cu tot dragul, Claudia! š
Arata foarte bine sushi .
125ml otet … cred ca ori iti place mai intepator ori ai gresit reteta
Sigur nu am gresit š foloseste otet de mere daca vrei ceva mia putin “strong” š
De abia astept sa incerc. Suntem toti fan sushi.
. Baietelul meu le adora. De abia astept sa ii dau sa isi monteze si el un maki.
Vreau sa te intreb, Teo, foile se folosesc asa cum
Le scoti din pachet? Nu necesita pregatire?
Iti multumesc mult pt rabdarea cu care ai explicat. Revin cu impresii dupa gatire.
Da, da, doar le scoti din pachet si le folosesti, nu au nevoie de alte proceduri š
BunÄ. As dori sa fac pt CrÄciun aceasta reČetÄ. Oare putem Ć®nlocui brĆ¢nzÄ topita cu altceva? Ma gĆ¢ndesc la crema de brĆ¢nzÄ…
Da, se poate folosi crema de branza.