Dupa 2 saptamani de dulciuri de toate felurile, dintre care nu pot sa nu amintesc de Tortul cu 3 tipuri de mousse, ca prea frumos si bun e si prea l-ati apreciat si l-ati incercat si mi-ati trimis poze, m-am gandit ca saptamana aceasta, la reteta Lidl sa avem ceva mai mult decat simplu si foarte pe gustul intregii familii – pateuri rapide cu aluat frantuzesc. De ce pateuri rapide? Pentru ca sunt gustarea ideala pentru pitici, Luca le adora, asa cum bine puteti observa din poza de mai jos si sunt varianta ideala pentru a le “strecura” celor mici legume, spanac, branzica sau orice fel de umpluturi, dulci sau sarate.
Ce le face simpatice? Modul in care sunt “impachetate” si sunt sigura ca din multitudinea de poze pe care le are reteta de azi, veti intelege exact cum trebui impachetate ca sa fie cat mai apetisante, atat cele sub forma de barcuta, cat si impletiturile 🙂 La capitolul aluat frantuzesc, de departe cel pe care il prefer si il aleg de fiecare data este aluatul frantuzesc Belbake de la Lidl – De ce il aleg? Pentru ca este un aluat frantuzesc proaspat, care nu da gres niciodata, spre deosebire de aluatul frantuzesc congelat. Puteti sa il folositi ca si aluat pentru tarte dulci sau sarate, sa faceti tot felul de foietaje sau puteti pur si simplu sa il taiati fasii, sa il ungeti cu putin ou, sa presarati cascaval, susan, chimen sau mac si sa faceti saratele proaspete, care nu se vor compara niciodata cu cele de cumparat.
Aluatul frantuzesc Belbake este din gama permanenta Lidl, asta inseamna ca il gastiti oricand in magazine, in frigidere, alaturi de mezeluri si branzeturi. Insa oferta de acum de la Lidl, cu tot felul de promotii o gasiti AICI – (Promotii din care e musai sa va spun de cea la cascavalul Buledino, feliat, perfect pentru sandwichuri sau platiuri cu branzeturi, la 11.49 lei pentru 500g – si dintre toate tipurile de cascaval din gama, sa stiti ca preferatul nostru este Morskam). Si mai am o veste: din 2 februarie intra la Lidl o sumedenie de jocuri de toate felurile, pentru cei mai mici si cei mai mari dintre noi, de la jocuri de societate sau de familie. Vedeti despre ce este vorba AICI
Ingrediente pentru 12 bucati; timp de preparare: 30 min; dificultate redusa
– 2 pachete aluat frantuzesc proaspat Belbake
– o cutie crema de spanac cu smantana Green Grocer’s
– ½ cutie crema de branza clasica Goldessa
– cateva fire carnaciori Frankfurt – Pikok
– un ou batut
Mai intai pregatim spanacul, exact asa cum scrie pe pachet si o sa avem o crema de spanac absolut delicioasa. Apoi desfacem aluatul si taiem dreptunghiuri de cca 10 cm latime si lungimea foii de aluat, exact asa cum vedei in poza de mai jos. Taiem apoi aluatul in fasii laterale, lasand in partea de mijloc un spatiu de cca 2-3 cm, pentru umplutura.
Umplem foietajele cu spanac sau crema de branza si carnaciori, dupa gusturile si preferintele fiecaruia, apoi inchidem fasiile de aluat, astfel incat sa semene cu un spic de grau.
Pentru barcutele de foietaj, taiem foaia de aluat in patrate, apoi fiecare patrat il indoim la jumatate, cu grija sa nu il apasam si sa se lipeasca aluatul, apoi facem 2 taieturi, ca un trapez, atfel incat sa avem 2 triungiuri in interiorul fiecarui patrat si petrecem marginile patratului, exact cum vedeti in poza, ca sa facem o barcuta, in mijlocul careia punem umplutura pe care o dorim.
Ungem fiecare spic de foietaj cu ou batut si il presaram cu susan, mac sau sare grunjoasa, apoi le coacem 15 minute sau pana sunt frumos rumenite, in cuptorul incins la 200°C.
Aceste pateuri rapide cu aluat frantuzesc sunt minunate cand sunt proaspat scoase din cuptor, dar rezista foarte bine si de pe o zi pe alta, la temperatura camerei, acperite cu folie alimentara. Sper din suflet sa va placa si pozele de mai jos sa va inspire sa incercati pateurile, cu orice fel de umplutura doriti, de la o simpla branza telemea sau dulceata si pana la crema de vanilie si fructe de padure, de exemplu. Sa va fie de cel mai bine! 🙂
In acel locas se poate pune si gem(ma refer la pateurile mici, cu umplutura la vedere)?Ori se usuca/arde gemul ?
sigur ca da, se va coace gemul si va fi ca un jeleul, dar e bun 🙂
Wow, la cate poze ai pus deja mi s-a facut foame. Ma duc sa fac si eu cateva. 🙂