Incet incet incepem seria de retete culinare de post, ca mai avem o luna fix si intram in postul Craciunului, stiti? 🙂 Prima data am mancat varza rosie scazuta cu suc de portocale si stafide la unul dintre localurile mele preferate cand vine vorba de mancat in Cluj, Maimuta Plangatoare (puteti sa vedeti meniul lor AICI). Si de atunci, mi-a intrat la suflet si a fost musai sa o incerc si acasa. Si am mancat-o ca si garniture la Camembertul pane dar si la pieptul de rata, pe care insa vi-l arat numai maine! Sa vorbim despre varza rosie, deci 🙂 Am mancat-o la Maimu impreuna cu George si, unul dintre avantajele de a avea acasa un chef este ca, oriunde mergi si te minunezi de ceva mancare, sansele-s de 99% sa stie exact cum se face. Asa ca atat am avut de spus “ce buna e varza asta, oare de la ce e asa buna?” ca a stiut instant sa imi spuna ca e de la sucul de portocale si m-a invatat sa o fac acasa. E foarte foarte simplu de facut, sigur ca puteti sa ii mai adaugati si alte ingrediente, mai ales la capitolul condimente, unde puteti pune baton de scortisoara, cuisoare, nucsoara dar si la capitolul fructe uscate, unde pe langa stafide puteti incerca si cu prune uscate sau amestec de fructe confiate si nuci. Stafidele le puteti tine la rehidratat 2-3 ore in apa cu esenta de rom inainte de folosire, eu personal nu am facut asta, dar se poate incerca 🙂
Ingrediente pentru 5-6 persoane:
– o varza rosie medie
– 500-700ml suc de portocale
– 100g stafide aurii
– sare, piper
– 100ml ulei de floarea soarelui sau 100g unt
Mai intai ne ocupam de varza, pe care o tocam marunt, fie din cutit, fie o dam pe razatoarea mare, cum va este voua mai usor. Apoi intr-o oala incapatoare incingem uleiul (sau topim untul daca folosim unt) si calim varza, amestecand des, pana incepe sa se inmoaie.
Turnam apoi suc de portocale cat sa acopere bine varza, punem si stafidele si acoperim cu un capac. Fierbem varza la foc mediu, amestecand din cand in cand, pana sucul scade si varza este facuta. Nu pot sa va dau un timp exact de preparare, mergem pur si simplu pe gustate, dar important este sa fie varza foarte moale, “sa se topeasca in gura”, vorba aia. Daca scade prea mult sucul de portocale si varza inca nu e facuta, mai punem suc 🙂
Cam asa arata la final, este o reteta foarte buna pentru zilele de post, in care, bineinteles, inlocuim untul cu ulei de floarea soarelui. Merge perfect cu rata, carne de porc marinata, costite, piept de porc, curcan la cuptor pulpe de curcan glazurate. Pofta mareeeeee 🙂
Am incercat si eu reteta. Este excelenta!
ma bucur tare 🙂
Multumesc frumos, am mai vazut mancare cu varza rosie dar n stiam cum se face. Abia astept sa o incerc, pare excelenta. Felicitari
Te pup si multumesc! 🙂
Super reteta, multumesc frumos, Theo!! Sunt o mare gurmanda, dar o bucatareasa incepatoare. Toate retetele pe care le-am incercat de pe blogul tau mi-au iesit perfect! Bineinteles si reteta de varza rosie nu a dat gres. Nimic de reprosat.
Draga Ioana, ma bucur enorm sa aflu ca iti plac retetele mele. Iti multumesc pentru incredere!