M-am indragostit de sosul Ranch in Statele Unite, unde e foarte (poate mult prea) popular si chiar si in magazinul de la colt gasesti cel putin 4-5 feluri de sos Ranch, exact cum e la noi mustarul sau ketchup-ul. Dintre toate, este unul care imi placea mie cel mai mult si dup ace am mancat 4 luni aproape zi de zi, m-am ingrozit cand am citit eticheta. Zahar mult, pe langa maioneza, tot felul de agenti de ingrosare si alte lucruri de care sincera sa fiu nu vreau sa imi aduc aminte si, si mai sincera sa fiu, preferam sa nu le citesc si poate iubeam sosul Ranch de cumparat la fel de mult ca si pana atunci. Dar nu, sa nu citim eticheta nu e solutia. Solutia e sa incercam sa facem in casa cat mai multe sosuri sau mancaruri pe care le gasim gata preparate. Da, stiu ca stati prost cu timpul, eu stiu mai bine decat oricine si da, stiu ca e mult mai comod sa cumparati lucrurile gata facute, dar va promit pe sortul meu de gospodina (ca boneta de chef nu am…stiti cum zic?!?!) ca sosul asta merita facut in casa. La fel ca si maioneza pentru el 🙂
Ingrediente:
– o cana maioneza
-1/2 cana smantana/iaurt grecesc
– 1 lingura mustar
– 2 fire ceapa verde tocate marunt
– ½ ceapa rosie mica, taiata foarte fin
– 3-4 catei de usturoi, dati pe razatoare sau trecuti prin presa de usturoi
– 2 fire de menta ale caror frunze le tocam fin
– sare si piper proaspat macinat
Procedura e foarte foarte foarte complicata…le amestecam pe toate intr-un bol si potrivim de sare si piper, apoi dam sosul la rece, pentru ca, cu cat e mai rece cu atat e mai bun si mai racoros! E chiar ideal sa il lasati sa stea 2-3 ore la rece inainte de servire, pentru ca aromele sa se intrepatrunda mai bine.
Ranch este un sos minunat pentru salate, dar este folosit si ca dip pentru chipsuri, nachos, frigarui de legume etc. Puteti sa omiteti maioneza si sa folositi doar iaurt grass au smantana, iar pentru o varianta mai lichida, perfecta pentru salate, puteti face o combinatie intre smantana/iaurt grecesc si lapte batut. Alte ingredient clasice sunt usturoiul, ceapa verde sau cepsoara (chives) si tot felul de ierburi aromate, gen patrunjel sau marar. Dar in varianta mea, cea care imi place cel mai mult, folosim menta proaspata, pentru ca face sosul mult mai racoros, mai ales pe perioada verii, cand da bine cu orice carne la gratar. Iarna, cand menta proaspata ori nu se gaseste ori e prea scumpa, puteti folosi cu incredere vesnicul patrunjel 🙂 La capitolul mustar, puteti alege intre unul clasic, unul dulce sau chiar un mustar frantuzesc, care e mai iute dar foarte aromat. Mie imi place cel mai mult pentru reteta asta mustarul dulce, cu miere, dar asta tine de gusturi. Incercand diverse combinatii, sigur gasiti varianta de sos ranch perfecta pentru voi, asa cum eu am gasit-o pe a mea 🙂 Sa va fie de cel mai bine!! Va pupa Teo!
Multumim mult!
Sosul este foarte bun,ca de altfel tot ce faci.
foarte interesant o sa il incerc si eu … am incercat in trecut un sos de paste cu busuioc , putin mustar , smantana … si a iesit foarte bun … depinde de ce idei ai si ce contine frigiderul 🙂
🙂 adevarat 🙂
Eu fac o varianta usor diferita, in loc de menta sau alte feluri de verdeata pun castravete murat tocat foarte marunt. In felul asta sosul e mult mai putin gretos 🙂 In plus, in loc de smantana, maioneza si iaurt grecesc folosesc iaurt slab amestecat cu o picatura-doua de ulei de masline, sa fie mai light 🙂
bun si asa 🙂
Multumim mult de reteta, e o minune.
In loc de smanatana+maio, s-a pus iaurt greces (10%) + 2 ling. maio.
S-a folosit (cu succes) la barbecue :-).
Sa va fie de cel mai bine!
Stimata doamna Teo,
Am incercat o mare parte din retele dumneavoastra!!! Sunt excelente!!! Sunteti extraordinara si va suntem recunoascatori pentru toate eforturile depuse!!! Va dorim mult succes in tot ceea va propuneti! Salutari din Iasi!!! Numai bine!
Multumesc mult pentru cuvintele frumoase! Va pup! :*
Ah, e mentă… scuze nu mi-am dat seama, e doar typo… O să încerc rețeta, ca multe altele!!! Spor în toate!!!
Ah, e mentă… scuze nu mi-am dat seama, e doar typo… O să încerc rețeta, ca multe altele!!! Spor în toate!!!
daaaa, a fost o greseala, am corectat, multumesc mult! 🙂
blog culinar si folosim cartofi congelati.totusi..
Nu inteleg legatura. Sunt rai? Si daca da, de ce?
cartofii congelati e ptr cine nu are timp ! asa ca teo nu e de vina .
multumim ptr reteta de sos ,asta e important
🙂 te pup si multumesc de sustinere
Ma tot gândeam draga Te-o ce -o fi mantaua aia…apoi mi-a picat fisa.Sunt din Constanta si îmi place emisiunea ta .Cum am timp cum te urmăresc.Sunteti haoisi cu toții,e o emisiune făină rău,deosebita,Ieșita din Clișee.De abia aștept sa fac supa cu afumătura in week.bafta multă!
mantaua aia este rezultatul auto-correctului 🙁 am corectat, imi cer scuze daca v-am indus in eroare. Pupici si multumim pentru cuvintele frumoase :*