Crema de zahar ars este desertul copilariei mele si sigur al multor dintre voi. Este una din acele retete care nici macar nu trebuie sa fie in caietul de retete al mamei, ca mamele noastre stiu sa faca o crema de zahar ars excelenta dupa ochi, stiu exact cat zahar e perfect, cate oua la cat lapte. Numai intrebati-le, asa, de curiozitate si o sa vedeti ca nu o sa spuna “stai sa ma uit in caiet”, o sa inceapa sa va dicteze reteta din cap, indiferent ca le sunati dimineata la prima ora sau in miez de noapte. Asa a fost si in cazul meu cand am intrebat-o pe mama cum se face crema de zahar ars: din cate oua faci? Eu: din 10. La 10 oua, 1 litru de lapte, vanilie, o ceasca de zahar… Si asa am facut, cum a zis mama si a iesit excelenta. Pe blog mai gasiti si reteta de tort cu crema de zahar ars, in caz ca vreti sa incercati si varianta cu blat 🙂
Ingrediente pentru crema de zahar ars:
Mai intai incingem cuptorul la 160°C sau la treapta din mijloc, la cuptoarele pe gaz. Bun! Intr-o cratita mare, punem cele 150g zahar, pe care il topim la foc mic, amestecand des, cu grija sa nu il ardem, pentru ca devine foarte amar. Cand are culoarea caramelului si tot zaharul este topit, tragem cratita de pe foc si o rotim astfel incat carmelul sa acopere perfect fundul cratitei si sa urce si pe pereti. Acum batem ouale cu cele 200g zahar, cu mixerul la viteza mare, pana zaharul nu se mai simte aproape deloc. In ideea asta, nici nu punem tot zaharul o data, ci treptat, amestecand bine bine. Punem apoi si laptele rece.
La final punem si miezul de la batonul de vanilie si turnam in cratita, peste caramelul care trebuie sa fie racit complet. Asezam cratita intr-o tava si turnam apa astfel incat sa ajunga pana la mijlocul cratitei, pentru ca totul sa se coaca la bain-marie. Dam la cuptor cca o ora, pana crema de zahar ars e bine legata si rumenita.
Crema de zahar ars se lasa sa se raceasca la temperatura camerei apoi o lasam peste noapte la frigider, sa se aseze bine bine bine bine de tot 🙂 Si apoi, cu mare indemanare, o rasturnam pe un platou. Si din momentul in care o rasturnam… restul e istorie, ca stim cu totii ce urmeaza… MACEL! 🙂 Sa va fie de cel mai bine! 🙂
parca orice arata mai apetisant cu un mot de frisca si-o capsuna in varf 😀
Cel mai bund desert!
Exceleeent!!!! Nemaipomenit!!!!multumim Teo!!!
Cu tot dragul!
Zaharul la caramelizare- NU depasiti culoarea mierii, pt. ca el se va mai inchide la culoare inca 15 sec. !!
( secret profesional) – puneti un pic de apa peste zahar la inceput.
apoi caramelizati . Nu veti mai avea surpriza -ca sa se arda pe alocuri, si sa ramana crud in alte parti !!!
Atentie cand rasturnati ! Pe fundul formei (oalei) se formeaza un sirop, care va` va umple :)- “de respect”
Si incercati sa desprindeti marginea cremei – de oala cu un cutit, sau chiar cu o scobitoare lunga, ca sa poata “cada`” crema, fara sa se rupa !
… Eu am pus si o lingurita plina de razatura de lamaie !
Draga Teo, am executat aceasta minunatie, sau cel putin am incercat :), problema este ca in momentul in care am rasturnat-o pe platou s-a cam dezmembarat, desi o lasasem la cuptor 1 ora si jumatate. Problema e ca m-am abatut cu doua chestii de la reteta ta, poate iti dai tu seama care a fost problema. In primul rand, am pus in loc de 10 oua, doar 8, in al doilea rand, am rasturnat-o pe platou dupa vreo 2 ore dupa ce a fost gata, nu am lasat-o peste noapte. Poate ma luminezi tu unde am gresit, oricum o vom manca chiar si asa dezmembrata pt. ca gustul e divin. Mersi mult!
Loredana draga, imi pare rau ca nu ti-a iesit, dar de lumincat….te-ai luminat singura 🙂 Trebuie lasat sa se raceasca complet si apoi dat la frigider, asta daca vrei sa poti rasturna crema. daca nu…direct din ouala, cu lingura 🙂 pupici si sunt sigura ca iti va iesi data viitoare 🙂