Ciocolata de casa este febletea mea, dar asta stiti deja. Reteta clasica de ciocolata de casa, cea pe care o stiu de la mama, v-am prezentat-o deja si are pentru mine o valoarea sentimental deosebita. Dar de data asta, avem o reteta noua de ciocolata de casa, sau ma rog, o varianta noua, Anyia style, unde Anyia este mama Aidei, colega mea care “nu e cu toate acasa” si o stiti sigur de la Tonik Show si de la Ziua Buna, Aida, colega simpatica de la camera mobila. Inainte sa trecem la reteta, tre sa vi-o si arat pe Aida, careia ii mai spunem si “ursul gunoier”, ca ea fura mereu ingrediente, e o pofticioasa si cum vede mancare e mai ceva ca Yogi Bear, ii ia Dumnezo mintile si nu se mai poate stapani sa nu fure. Aida mai vine la serviciu si in pijama, dar noi o iubim, ca are pijama frumoasa. Si, indiferent ca e in pijama sau nu, Aida ma ajuta mereu cu ingredientele, bate spuma albusurile, amesteca in sosuri…Aida mi-e un suflet foarte drag 🙂
Aida mereu ne aduce chestii bune de mancat cand primeste pachet de acasa si de la ea am mancat ciocolata asta. O bunaciune, ceva de speriat! Asa ca am pus un pic de amprenta de Teo si am facut-o si pentru mine si Luca. Sa ne fereasca bunu’ Dumnezo, ca a fost musai sa ascund tava ca sa nu o mancam dintr-una!
Ingrediente pentru o tava de 30×35 cm:
– 150ml apa
– 300g zahar
– 250g unt gras de 80%
– 2 linguri cacao amara
– 2 linguri de Nesquick sau cacao dulce
– 400g lapte praf
Fierbem apa cu zaharul pana zaharul e topit si avem un sirop. Adaugam untul si le fierbem pana untul se topeste. Punem si cacaua si amestecam bine cu telul si le lasam sa fiarba pana arata ca o crema (o budinca moale). Punem nucile, stafidele si merisoarele, amestecam bine bine, apoi tragem de pe foc si punem laptele praf in ploaie, ca la mamaliga, amestecand in continuu cu telul, ca sa nu se faca cocolase. Cand tot laptele praf este incorporat, turnam intr-o tava unsa cu unt si tapetata cu folie de aluminiu sau direct intr-o tava de unica folosinta si dam la frigider peste noapte sau minim 5-6 ore.
Nu am cuvinte sa va spun cum a fost…e inutil sa ma mai chinui, cert e ca…tulai Veta! Atata mai am de zis!
pleosc, pleosc, pleosc… (se aude cum îmi plouă în gură de mi s-a udat tastatura!)
awwwww!you so cute!multzam fain!si Anyia sigur se va bucura can o sa-i spun 😀 lav ya 2!
cu drag, ursu’ gunoier
Buna seara,
Pai un desert mai rapid decat asta…….poate doar daca am inelul Arabelei (mai tineti minte, serialul Arabela – de cand eram copii – vorba aia. Apropo, mereu mi-l doream, ca totul se facea al instante).
Asa ca fara inelul Arabelei dar cu darul si magia ta…merita incercat.
Ce se poate folosi in loc de merisoare?????
Pupici multi ca existi.
IUii TEo, ce pofta mi-ai facut! Incerc diseara reteta (ca sa poata sta la frigider)si-ti spun cum a iesit.
Multumim si pupici!
A iesit super buna! Multumesc!
Ciocolata facuta in casa este mult mai buna si mai sanatoasa decat cea gasita in comert.
Teo cate nuci, stafide si merisor ai pus? Ms
Cantitatea de nuci/stafide/merisoare este in functie de gustul fiecaruia. Eu am pus cam 80-100 gr migdale si cate o mana mica de stafide si merisoare
Buna, foarte, foarte buna reteta! Rapida si gustoasa! Eu am pus migdale in loc de nuci si doar 380 gr lapte praf, pentru ca mi s-a parut ca se intareste prea tare compozitia.
Excelenta!
Un singur sfat pentru cei care doresc sa incerce reteta: adaugati un varf de lingurita de sare in compozitie, pentru a potenta gustul fructelor confiate, altfel acestea vor fi acoperite de gustul dulce al ciocolatei si, in afara de texrtura, nu le veti simti!
Pofta mare!
Hmmm arata prea bine ciocolata de abia astept sa fac si eu sa vad cum imi iese .
Si eu am facut asa e f buna dar sa faceti si cu orez expandat in interior dar si presarat deasupra.e suuper
Cornelia, multumim de idee 🙂 De unde iei orez expandat?
Esti sigura ca e buna reteta?Nu am pus nici jumatate de cantitate de lapte praf si s-a facut bocna de nu mai puteam sa o amestec plus ca s-a taiat.In alte retete am vazut ca nu se fierbe untul…
Sincer? da, sunt foarte sigura 🙂 am facut-o de cel putin 10 ori si a iesit perfect de fiecare data. Da, untul trebuie topit musai. Imi pare rau ca nu ti-a iesit, dar sunt 100% sigura ca reteta e foarte buna 🙂
Da,trebuie topit dar nu fiert pana se face o budinca.In cealalta reteta de ciocolata,de la mama ta,dupa ce se incorporeaza untul se ia de pe foc.Merci.
Andreea, cu riscul de a ma repeta, eu si toti cei care au incercat reteta au facut asa, exact cum scrie aici, si a iesit ok. imi pare rau daca tie nu ti-a iesit 🙁
Buna Teo! Imi cer scuze daca sunt stresanta,doar ca incerc sa inteleg ce am gresit.A fost singura reteta de ciocolata care mi-a placut si as vrea sa o mai fac.Dupa ce am pus cacaoa zice in text ca trebuie fiarta pana devine o budinca moale.Eu am fiert-o cam 20 min.A fost cam mult,nu?Cred ca asta e singura explicatie:a scazut foarte mult si nu a mai intrat tot laptele praf.Oricum a fost buna si asa teapana 🙂 O zi usoara!Merci.
Andreea, incearca sa o tii mai putin pe foc, atunci 🙂 Spor!
Cool!
Multumesc pentru reteta ! A ieșit exact ca in poza ta !! Am făcut-o pentru Crăciun si au rămas câteva figurine .. Azi am mai făcut o portie !! Sarbatori fericite si retete cât mai multe !!
Multumesc, Aura draga! 🙂 La fel iti dorecs si tie, un 2015 minunat! 🙂
sa mi tineti pumnii, incerc si eu acum
Aceasta ciocolata este cea mai buna ciocolata de casa pe care am mâncat-o vreodată. Mulțumim Teo! Am făcut-o de doua ori. Prima data mi-a ieșit inimaginabil de buna si fina; e drept ca eu am cernut laptele înainte. Azi am făcut-o pt a doua oară si, deși sunt convinsă ca va fi la fel de gustoasa, am mari emoții deoarece in graba am uitat sa mai cern laptele si parca au rămas mici cocoloașe ca mălaiul, si siropul l-am lăsat doar sa dea in 2-3 clocote (pt ca am uitat ca se fierbe mai mult) așa ca sper sa se întărească. Dacă nu, o mâncam cu lingura direct din tava (am uitat sa spun ca am si musafiri), ca in povestea aceea a ta. Te pup! 🙂
Gabriela draga, multumescd e comentariu, mi-ai facut ziua mai senina! 🙂 Ma bucur tare ca ti-a placut ciocolata si mai ales ca ai citit povestea despre ciocolata de casa si tatal meu. Inseamna foarte mult pentru mine! Multumesc inca o data, te imbratisez si iti doresc Sarbatori Fericite alaturi de familie si cei dragi tie!
Teo scumpă sa știi ca pana la urma ciocolata a ieșit exact așa cum trebuia si am primit o mulțime de laude, care cuvenindu-ți-se am dat si adresa blogului tau. Deci tot ce am încercat de aici a ieșit întocmai. Te pup si “sărbători foarte fericite!”
Superrrr! 🙂 Paste Fericit iti doresc si tot ce e mai bun pe lume! 🙂
Teo draga unde am gresit? A iesit o compozitie prafoasa, neinchegata. Am respectat pasii intocmai, dupa topirea untului am adaugat cacao care odata incorporata s-a ingrosat destul de rau compozitia. Am oprit focul si am inceput sa adaug laptele pudra care se incorpora din ce in ce mai greu..
Cristina, nu ai gresit nimic. Asa e la ciocolata de casa, iti trebuie muschi buni si un tel si mai bun pentru a amesteca viguros 🙂
A iesit perfect si vorba ta, chiar a trebuit sa ascundem tava!!!
Stia tata ce stia cand ascundea prajiturile mamei in balcon! 🙂 Ma bucur ca ti-a placut, sa iti fie de cel mai bine!
NE.BU.NI.E !!!!! Am inlocuit cele 2 linguri de cacao amara cu ness si n-am pus decat nuci si am adaugat praf de cuisoare si putin cardamom.
Ii urasc in avans pe toti cei cu care va trebui s-o impart !!! :)))
MULTUMESC!!!
Cu drag! <3
Hei Teo.
Grozava! Mi-a iesit din prima. Am mai facut dupa alte retete dar asta e perfecta. S-a intarit suficient si e prea buna sa nu o mananci.
De data asta am lasat-o alba si am pus o baza de biscuiti cu cacao. Unde pot sa postez poza? 😀 sunt prea entuziasmata de ce a iesit.
Multumesc!
Cu drag! 🙂
A ieșit foarte bună!!!
Am cautat de mult o reteta din asta. Si ideea cu nuci si merisoare e dementiala.
Weekend-ul asta diabet scrie pe mine! Doamne feri!
Spor la treaba si totusi, Doamne-fereste! :))
Azi am incercat si eu reteta, este pentru prima data cand fac si vreau sa iti multumesc pentru reteta! Este de departe cea mai buna si usoara reteta. Eu am facut siropul si compozitia intr-o oala de tuci teflonata si nu mi s-a lipit deloc.
Cu foarte mare drag, ma bucur ca v-a placut.
Bună Teo, oare daca aș pune 150gr de zahar in loc de 300gr? Mulțumesc anticipat 🙂
Salut, Violeta. Cantitatea de zahar este importanta pentru a obtine un sirop bine legat.
Buna seara.5 minute este suficient sa fiarba siropul?Multumesc frumos!
Se fierb pana zaharul este complet topit si siropul este usor lipicios.