Pentru ca pieptul de pui este preferatul lui Luca, mereu ma gandesc oare ce retete culinare cu pui as mai putea face ca sa ii fie pe plac… nu de alta, dar daca ar fi dupa el, ar manca numai snitele toata ziua…si papricas de pui…dar asta e alta reteta cu pui 🙂 Asa ca am facut pui Kiev, care la prima vedere pare a fi o reteta din Ucraina, dar se pare ca e de origine rusa. Ce conteaza? Conteaza ca e foarte bun, se face usor, e super aromat si seaman cu snitelele…dar nu prea! Sunt mai multe metode de preparare, dar dintre toate, eu am gasit una care imi place mie ccel mai mult, nu de alta dar nu imi place sa bat carnea de pui prea mult, nu imi plac snitelele subtiti in care vezi carnea numai si numai cu lupa. Eu sunt carnivora din fire si daca e halca de carne in farfurie, e cu atat mai bine. Asa ca, sa trecem la treaba, vorba aluia de a fost la Romanii au talent, nebunul de imi scapa cum se numeste!
Ingrediente:
– 4 jumatati piept de pui
– 150g unt la temperatura camerei
– ½ legatura de patrunjel taiata marunt
– coaja de la o lamaie
– sare si piper dupa gust
– condimente pentru pui
– 5 catei de usturoi dati pe razatoare
Pentru prajit:
– 4 oua + 5 linguri cu varf de faina + 5 linguri lapte+ sare si piper dupa gust
– pesmet
– faina
– ulei pentru prajit
Mai intai amestecam untul cu usturoiul, coaja de lamaie, patrunjelul, sarea si piperul.
Taiem fiecare jumatate de piept de pui astfel incat sa ii facem un buzunar incapator. Taiem cu mare grija, ca sa nu strapungem carnea. Daca e prea groasa si tineti voi musai, puteti sa acoperiti carnea, desfacuta, cu buzunarul la vedere cum ar veni, sa o acoperiti cu folie de plastic sis a o bateti usor cu ciocanul de snitele. Si cand spun usor, chiar trebuie sa fie usor, pentru ca altfel rupeti fibrele sin carnea de pui si nu mai sta buzunarasul inchis nici cu acatiste la Maica Domnului. Astea fiind spuse si facute, condimentam bine carnea, dupa gusturile noastre fine, cu sare, piper, condimente pentru pui. Apoi umplem fiecare buzunaras cu unt din abudenta. Daca Doamne-fereste s-a facut gaurica in vreun buzunar, o petecim cu grija cu o bucatica de carne (ca sigur o sa mai fie si “cazaturi”) pe care o batem bine cu ciocanul pana e subtirica si numai buna de a fi folosita pe postd e petic. Inchidem cu grija pipetul de pui, astfel incat untul sa fie bine inchis inauntru. Dam apoi fiecare bucata prin faina, apoi prin amestecul de ou, faina, lapte si la final prin pesmet. Nu e musai sa faceti amestecul de ou cu faina si lapte, puteti sa dati carnea pui si simplu prin ou si atat, dar eu fac asa si la snitele pentru ca astfel crusta este mai groasa si mai buna si in cazul de fata avem nevoie de o crusta care sa tina buzunarul inchis, ca sa nu ne scape untul si pentru ca e carnea mai groasa, crusta ne ajuta sa o mentinem suculenta la interior, astfel untul patrunde mai bine in carne si o aromatizeaza si o face mai frageda.
Prajim carne ape ambele parti, 5-6 minute pe fiecare parte, pana e bine patrunsa si rumenita. Carnea se prajeste in baie de ulei, la foc mic, ca degeaba se rumeneste frumos la exterior, daca halca de pui ramane nefacuta la interior, nu? 🙂
La capitolul carnitura, posibilitatile sunt nenumarate, de la cartofi natur la piure si pana la legume de tot felul…fierte la abur, sotate, cu orez sau fara si bineinteles, exista varianta vesnica preferata de Luca: cartofi prajiti. Ceea ce nici nu e atat de rau pe cat ar parea, ca de cand cu Air Fryer-ul de la Philips, fac cartofi prajiti fara strop de ulei si sunt super buni. Sa va dau un pont, nu de alta, dar noua ne-au placut foarte mult: daca va mai ramane unt aromat de la pui, unt gremolata pe numele lui de scena, puneti-lm cu incredere peste cartofii prajiti cand sunt fierbinti. Este delicios! Sa va fie de cel mai bine!
Vaaii ce bine arata. Ploua deja in gura 🙂
Buna,vreau sa te intreb despre ce aparat de prajit cartofii fara ulei este vorba sau cum ii faci fara ulei? Ms
Mi se pare prea multa cantitatea de carne comparativ cu umplutura. Eu nu bat carnea (ca se rupe)ci tai jumatatea de piept ca pe blatul de tort, fara a strapunge o latura.
In loc de patrunjel, se poate folosi cu succes marar. E delicios…
se pare ca este tare bun… cind voi ajunge dinou acasa ( acum sunt in Canada )voi face si eu
Aoleu,ce-mi place!!
Multumesc Teo!!
Am incercat aceasta reteta de nenumarate ori si de fiecare data imi iese mai bine. Totusi astept sa imi iasa ca in poze!
Eu am facu aseara si mi’au iesit fatale…nu s’a prajit carnea in interior…si ce ciuda mi’a fost ..cu atata bunatate de miros de condimente cu unt….
Elida, ai inchins prea tare uleiul si atunci carnea s-a facut la exterior prea tare dar a ramas nefacuta la interior. Imi pare foarte rau 🙁 Data viitoare, incearca sa orajesti la temperatura mai mica, bine? Pupici