Buna sa va fie inima, dragii mei! In plina iarna, care din pacate a venit mult, mult prea tarziu anul asta si sper din suflet sa plece pana de Pasti, trebuie sa facem niste retete culinare satioase, caci frigul si caloria merg mana in mana. Dar am vrut sa va arat retete care pe langa faptul ca ne umplu stomacul si sufletul, au si ingrediente sanatoase si se fac repede repejor. Intreba zilele trecuta o mamica din grupul de mamici de pe Facebook ce activitati sa mai facem cu piticii pe vremea asta urata, cand nu putem iesi cu ei afara desi e zapada… pentru ca e prea frig. Uite asta putem face cu ei: retete culinare simple, cu pasi putini, care nu necesita nici macar mixere, cu aluat care poate avea si cocoloase ca nu se supara nimeni si reteta iese la fel de bine. Asa ca, mamici, daca aveti chef, muffins sunt cele mai simple de facut cu piticii, pentru ca procedura e foarte simpla in cazul lor: amestecam ingredientele lichide cu telul, cernem deasupra faina si restul de ingrediente uscate si aia e! La capitolul umplutura puteti folosi sugestia mea, de spanac si somon sau puteti sa adaptati in functie de preferintele voastre: sunca prajita cu un pic de ceapa, ciupercute trase la tigaie cu usturoi si patrunjel, cascaval simplu sau branza de burduf. O data ce stapaniti reteta de baza pentru muffins, care se face in exact 5 minute (pe ceas), posibilitatile sunt nenumarate!
Ingrediente pentru reteta de baza de muffins sarate:
– 250g faina
– o lingurita praf de copt
– 2 oua mari
– 250ml lapte
– 50g unt topit
– sare, piper, oregano, busuioc, cimbru dupa gust
Intai am pragatit umplutura, vorba aia si pentru asta am topit 2 linguri de unt si punem si o lingura de ulei de masline ca sa nu se arda untul. Tragem la tigaie cateva secunde 3-4 catei de usturoi macinati sau dati prin presa sau prin razatoarea mica. Nu lasati usturoiul sa se arda, pentru ca devine amar. Punem apoi 150g de baby spanac, sau spanac tanar sau spanac normal, taiat fasii mai mici. Amestecam bine si il tinem 1-2 minute la foc mic, pana spanacul devine moale. Punem apoi si 150g somon afumat, tot asa, taiat fasii si il lasam 2-3 minute cu spanacul, pana isi schimba usor culoarea. Condimentam cu sare si piper dupa gust. Si ca sa fie mai simplu sa urmariti ingredientele, va scriu aici de ce aveti nevoie pentru umplutura de muffins sarate cu somon si spanac:
– 2 linguri unt
– o lingura ulei de masline
– 3-4 catei de usturoi
– 150g baby spanac
– 150g somon afumat
– 100g parmesan proaspat razuit
– sare si piper dupa gust
Mai intai si mai intai batem ouale, untul topit si ouale, pana sunt bine amestecate. Apoi cernem deasupra faina impreuna cu praful de copt. Ne ajuta foarte mult cernutul, pentru ca praful de copt se distribuie uniform in aluat si faina si implicit muffins cresc mai frumos. Asa ca nu sariti peste pasul asta 🙂 Amestecam bine cu telul, daca raman cocoloase nu-I mare bai si punem sare, piper si ierburi aromatice. La final adaugam si amestecul de spanac si somon, amestecam bine.
Incingem cuptorul la 180°C sau la cuptoarele pe gaz, incingeti la o treapta medie, la care coaceti de obicei prajiturile. Tapetam cu hartiute pentru muffins tava speciala si umplem formele astfel incat sa fie ¾ pline. Coacem 20-25 min sau pana muffins sunt rumenite frumos si trec testul scobitorii.
Cam asta e reteta, sa va fie de cel mai bine 🙂 Si daca tot vorbim azi de combinatii cu spanac, nu pot sa nu va arat o reteta care mi-a picat cu tronc – “Aperitiv rozeta cu spanac si pancetta”, publicata de Felix pe site-ul Bonduelle: http://bonduelle.ro/4culori/recipe/aperitiv-rozeta-cu-spanac-si-pancetta. Este o reteta care aduce spanacul acolo unde ii e locul: la rang de cinste. In plus, prezentarea finala e deosebita, ar merge bine pe orice masa de sarbatoare ca si aperitiv, dar si ca si gustare intr-o zi obisnuita. Eu zic sa incercati reteta lui Felix, arata intr-un mare fel!
Buna. Imi place cum suna si arata aceasta reteta:)Te rog sa-mi spui daca as putea coace amestecul intr-o tava normala, de chec (daca o sa creasca suficient). Nu am vazut specificat cand se adauga parmezanul, din imagini se pare ca o data cu amestecul de spanac. O zi frumoasa!
Salut, da da, atunci se pune, am uitat sa scriu, multumesc de observatie, modific acum 🙂 si da, se poate coace in tava de chec
Merci pentru raspuns, sotul meu de-abia asteapta sa guste:)
cu tot dragul! 🙂
De pus pe lista, arata si suna delicios. De unde iei tipul acesta de hartii de briose?
Salut 🙂 hartiutele astea le iau de la DM Drokerie Markt
multumesc mult, ma duc sa studiez magazinul 🙂
Arata bine si probabil ca sunt deliciosi. Ma intreb insa de ce folositi femininul “muffins sarate” in loc de masculin? Cum faceti aceasta alegere? Pe ce va bazati cand folositi un gen sau altul?
probabil pt ca in mintea mea il traduc cu briosa, desi nu e briosa 🙂
Imbietoare si foarte protrivite mai ales la -30C cat avem pe la noi prin Canada.
Felicitari si merci de postare 🙂
Delicios!
Iata niste briose aperitiv perfecte !
Draga Teo, retetele tale sunt minunate, mai ales ca unele se fac rapid si nu au grad de dificultate mare. M-as bucura sincer daca nu ar mai aparea comentarii malitioase legate de erori de exprimare sau ortografie. Aceste este un blog de retete culinare nu de literatura. Admir bunul simt cu care raspunzi unor astfel de rautati. Daca ar fi cu buna intentie, ar aparea pe emailul personal, nu pe blog.
Exact, Luminita, ma bucur mult ca ai inteles, esti una dintre putinii :*
Buna! Am facut aseara aceste muffins, am uitat eu sa pun din astea de ici de colo, sare si alte condimente, dar au iesit fff bune si asa! N am avut somon, am folosit dorada, iar spanacul era tare putin asa ca am adaugat mazare. Anyway, intrebarea mea e, daca vreau sa fac varianta dulce, cat zahar tb?
Multumesc!
Ralu, ma bucur ca ti-au placut si mai ales ca ai adaptat reteta. La categoria de cupcakes & muffins gasesti multe retete pentru varianta dulce, nu e musai sa o adaptezi pe asta 🙂
Foarte bune retete
multumesc!
foarte bun a iesit, cu siguranta o sa mai fac. am facut in tava pentru cozonac. multumesc pentru reteta 🙂
Tocmai am bagat-o la cuptor, arata foarte bine. E special facuta pentru fetita mea de 1 an si o luna 🙂 deci am sarit peste piper. Revin cu impresii dupa ce o mancam!
Pingback: Iepurasi de Aprilie 2013 - Pagina 373
Am revenit: foarte buna, un real succes! A mancat pitica mea tot!
Poti sa-mi mai sugerezi si alte retete care ar merge pentru pitici mici (1 an)?
Multumesc
Buna seara! As putea oare pune si somon neafumat..? Daca l-as gati putin inainte….5 minute la abur..?
Sigur ca da! 🙂
E a doua oara cand le fac, de data asta cu o umplutura de ciupercute si bacon, foarte bune sunt. Insa mi s-au lipit de hartiute, oare de ce? E adevarat ca am folosit alte hartii de briose fata de prima data, oare de asta? Tot diferit de prima data, le-am facut si dupa ce le-am scos din cuptor le-am lasat in tava ca plecam la birou. Tare mult as vrea sa stiu unde am gresit si de ce s-au lipit asa tare, poate poti sa ma ajuti 🙂
Cati, da, conteaza foarte mult calitatea hartiei de copt folosite. Daca hartiutele sunt cerate, nu se lipeste nimic. Nu ai gresit nimic! 🙂 Ma bucur tare ca v-au placut! 🙂
Buna, cate portii ies la aceasta cantitate? Multumesc!
Ioana, mie mi-au iesit 6 muffins mari, jumbo, deci ies undeva la 12 marimea normala. Mult spor!
buna! nu vad unde se adauga laptele. dupa oua? ms
Buna, o data cu oule, dupa oua, nu prea conteaza, important este sa fie in compozitia de baza 🙂