Daca tot v-am facut sugestii pentru aperitivele de la masa se sarbatoare, cum era sa va las fara recomandari de retete culinare pentru felul principal? Vorbim aici si de Craciun si de Anul Nou, asa ca sper sa aveti de unde sa alegeti 🙂
RETETE DIN CARNE DE PORC – ca totusi, pe orice parte o dam, porcul ramane cea mai buna leguma in perioada Craciunului, asa ca se vedem si ce facem cu el, nu?
Sarmale in vas roman – daca le faceti o data, nimeni nu o sa mai vrea sarmalele traditionale, fierte in oala. Si am avut dreptate! Sarmalele au iesit dementiale, deloc uscate, cum le-am banuit initial, insa foarte aromate si da, se simte foarte tare diferenta intre cele fierte in oala si cele coapte in vasul roman!
Pastrama de porc la cuptor – Desigur, puteti manca pastrama asa cum o cumparati, pentru ca e afumata si delicioasa, insa va fi de 10 ori mai buna daca ii imbunatati putin gustul si o gatiti inainte de a o manca. Am facut aceasta pastrama in locul fripturii clasice de Craciun de mai multe ori in ultimii ani si toata lumea a fost foarte incantata. In plus, pastrama nu are grasime si asta e un mare plus.
Jambon glazurat la cuptor – chiar daca nu este foarte apetisant in poze, pentru ca sunt poze de pe vremea cand inca visam la un DSLR, am refacut de curand reteta de jamobon in emisiunea “Ziua Buna” si a fost extrem de apreciat. Daca urmati cu atentie pasii retetei, iese un jambon de sa te lingi pe bot, un jambon care efectiv se topeste in gura si este extrem de aromat. Cum ar putea sa fie altfel, daca e glazurat cu miere si dulceata de caise si impanat cu multe cuisoare?
Rulada de carne cu legume – este un preperat mai special din carne de porc, mai festiv, chiar daca mai putin traditional. Desi am denumit aceasta reteta rulada de carne cu legume, mai corect ar fi fost sa ii fi spus polpetone, acesta fiind numele original al retetei. In italiana, polpetine inseamna chiftelute, deci polpetone ar fi “mega-chiftea” sau un “super chifteloi” daca vreti. In mod traditional, polpetone se numeste orice rulada pe baza de amestec de carne tocata, ou, patrunjel, paine si cam tot ce intra in reteta clasica de chiftele.
GARNITURI pentru ca si friptanele astea trebuie servite cu ceva, nu? E drept ca in Ardeal este o vorba “ia cu pita”, dar daca mai punem si paine langa tot ce servim pe masa se Sarbatori, atunci…Dumnezo cu mila! Asa ca, sa vedem ve garnituri mai usurele am putea face 🙂
Orez salbatic cu legume – Asta e cu siguranta una dintre cele mai simple retete de pe blog, pentru ca are foarte putine ingrediente, timpul de preparare este scurt si pasii nu sunt deloc complicati. Pentru a scurta si mai mult timpul de preparare, am folosit legume congelate, respectiv un amestec de morcovi si mazare.
Risotto cu hribi – pentru ca, facut asa cum trebuie, este un preparat exceptional, care stie sa se adapteze si la mesele de zi cu zi, dar si la cele festive. Nu uitati ca pentru risotto trebuie orez special, cum ar fi Arborio sau Carnaroli.
Cartofi cu sos carbonara – ca o alternativa la piureul clasic de cartofi, care sa nu ma intelegeti gresit, nu are nimic rau, eu una il iubesc, ma gandeam sa va propun acesti cartofi cu sos carbonara.
CE MANCAM DACA NU VREM CARNE DE PORC? multa lume nu mai mananca porc. Stiu, e incredibil de crezut, dar de altfel, este si una dintre rezolutiile mele pentru 2014, sa renunt incet incet la carnea de porc. Nu va speriati, asta nu inseamna ca nu o sa va mai postez retete cu porc, ci pur si simplu ca nu o sa mai gust eu din ele 🙂 Asa ca, ce sa mancam de Sarbatori la felul principal daca nu vrem porc?
Rulouri de vinete la cuptor – Chiar daca nu e cea mai spectaculoasa, reteta, nici din punct de vedere al prepararii, nici din punct de vedere al aspectului final, dar va promit ca rulourile pe care vi le propun au un gust extraordinar, mai ales daca iubiti vinetele!
Risotto cu fructe de mare – este o mancare extrem de aromata, numai buna de servit in noaptea de Revelion, cand e bine sa mancam peste. Ma rog, nu e chiar peste, dar ati inteles voi ideea! 🙂 Risotto merge foarte bine langa un pahar de vin si de sampanie! 🙂
Curcan umplut cu sos de merisoare – nu degeaba americanii il prefera in locul porcului de Craciun – este o carne mult mai slaba, dintr-un curcan mare hranim un intreg batalion, asa ca e o mancare ideala pentru mesele in familie…intr-o familie numeroasa!
Nuggets de curcan cu parmesan – daca tot vorbim de curcan, de ce sa nu inlcuim clasicele snitele de porc cu nuggets de curcan, pe care putem sa le coacem in cuptor mai degraba decat sa le prajim in ulei, dar asta nu e oregula, voi alegeti modul de preparare. Acestia ce pare ca sunt cei mai buni nuggets pe care i-a mancat Luca vreodata…asta dupa spusele lui si la cati nuggets a mancat el in lunga lui viata de 5 ani…nu stiu cat de credibila e afirmatia, dar daca a zis… a zis! Clar?!?!?
Pastrav in crusta de parmesan – daca tot am spus de parmesan si de pestele care e bun in meniul de Revelion si daca suntem la sectiunea “fara porc”, cum puteam sa nu va propun pastravul proaspat? Si tot la reteta asta gasiti si o idee de garnitura 🙂
RETETE PENTRU VEGETARIENI, OVO-LACTO-VEGETARIENI & VEGANI ok, ok, am insiruit aici o gramada de propuneri, dar sa stiti ca nu i-am uitat nici pe cei care nu mananca deloc carne. Ce ar putea ei sa pregateasca pentru o masa de Craciun sau Revelion la felul principal?
Salata de spanac, gnocchi si tofu – este ideala pentru ca este satioasa, pentru ca gnocchi sunt facuti din cartofi dar e si foarte sanatoasa, pentru ca are numai ingrediente pline de vitamine. Tofu se prajeste foarte usor, si eu am fost reticenta la inceput, dar pana la urma ne-am impreietenit frumos! Salata este cu atat mai usoara cu cat nu are sosuri pe baza de maioneza, ci o vinegretta simpla.
Parmigiana di melanzane – adica o mancare pe baza de vinete, dispuse in straturi cu sos de rosii, mozzarella si parmesan razuit. Reteta este specifica regiunii Campania, dar se gaseste in majoritatea restaurantelor din Italia si este una din retetele care au ajuns cunoscute in toata lumea. Este foarte satioasa, vinete slava Domnului gasim pe toate gardurile chiar si de Craciun, asa ca…de ce sa nu incercati reteta?
Paste cu ciuperci si branza de capra – foarte-mega-uber simpla dar plina de savoarea data de branza de capra dar si de rozmarinul proaspat. La capitolul ciuperci puteti folosi de la champignon si pana la pleurotus, dar cele mai bune sunt ciupercile de pagure, pe care la gasiti in perioada asta fie uscate, in hypermaket, fie prospete, la raionul unde sunt ierburile aromatice. Hribi, ghebe si gabiori gasiti si la conserva, in saramura.
din partea mea numai aplauze
imi place pagina ,voi reveni
ma bucur tare 🙂