Un mic ghid de retete de aperitive pentru Sarbatorile de Iarna 🙂 Stiu ca sunt foarte multe retete pe blog si ca aveti de unde alege, dar ma gandeam sa va fac si eu niste sugestii, in caz ca nu aveti chef sa frunzariti tot blogul si va e mai la indemana sa le aveti pe toate la un loc.
APERITIVE CU SOMON AFUMAT Sa incepem cu apritive mai usurele, si ca mod de preparare, dar si usurele pentru stomac. Pentru iubitorii de somon, ca o alternativa la preparatele pe baza de porc, sau un starter mai “light” pe langa friptanele atat de populare de Craciun:
Tartine cu mousse de somon – este o reteta video, asa ca aveti un plus de ajutor la prepararea ei 🙂
Bruschette cu branza de capra si somon – un aperitiv pentru orice fel de petrecere, de la cele in familie si pana la cele “fancy”, in care aveti de impresionat musafiri. Combinatia de branza de capra, somon afumat si fructe (mere si struguri) este absolut delicioasa! Puteti inlocui branza de capra (stiu ca nu e pe gustul tuturor datorita aromei puternice) cu feta, brie sau atat-de-simpla-dar-niciodata-banala telemea 🙂
Pancakes cu somon si mazare – puteti sa le serviti ca si aperitiv la masa de sarbatoare dar si ca un mic dejun super-sanatos in perioada aceasta atat de aglomerata din punct de vedere al grasimilor si mancarurilor grele. Somonul afumat estebogat in Omega 3, un ulei esential care ajuta sistemul cardio-vascular greu incercat in aceasta perioada. Am combinat somonul cu mazarea, care este una dintre leguminoasele cele mai bogate din punct de vedere nutritional.
ALTERNATIVE LA CLASICELE OUA UMPLUTE Nu stiu de ce, dar masa de sarbatoare a roamanului parca nu e masa de sarbatoare daca nu are si niste oua umplute. Adevarul e, ca pe langa toate preparatele din carne de porc, numai ouale nu ne lipsesc noua si ficatului nostru…dar ce sa faci, o data-n an e Craciun! 🙂 Si daca tot pregatim oua, eu m-am gandit sa va propun niste alternative pentru clasicele oua umplute.
Oua umplute cu ansoa – sunt condimentate cu capere si paprika si vor fi o adevarata surpriza pentru invitati 🙂
Oua umplute cu pesto – o varianta mai deosebita de oua umplute, respectiv inlocuind pateul de ficat din reteta traditionala cu pasta de busuioc verde – Pesto alla Genovese.
Scotch eggs – cine spune ca ouale sunt bune numai de umplut si nu ar putea sa devina chiar ele umplutura? O reteta de origine englezeasca si despre care Wikipedia ne zice ca are o istorie de peste 200 de ani si e in continuare o reteta preferata la picninc, petreceri si cine in familie. Ideea e foarte simpla: oua fierte tari, invelite in umplutura de carnati proaspeti, apoi date prin pesmet si prajite.
Oua umplute cu ton – desigur ca arata ca si cele clasice, dar sunt mult mai gustoase. Varianta cu ton mi s-a parut foarte potrivita, mai ales ca in noaptea de Revelion este bine sa mancam peste (asa zice Buni Sia, asa va zic si eu voua).
SALATE CU MAIONEZA – nu multa, dar cat “sa fie bine, sa nu fie rau”. Asta e, trebuie sa ne resemnam ca astea sunt cele mai cautate in perioada asta si de ce sa nu recunoastem: atata timp cat mancam o lingura, de gust si nu un bol intreg, nu ne fac chiar atat de rau. Moderatia este cheia in toate, dar mai ales la mesele de Craciun si Revelion!
Salata de sfecla rosie cu ficatei Salata asta rozulie, pe care unii, mai sceptici din fire (a se citit fratele meu) au refuzat sa o guste, a facut furori in randul celor care s-au incumetat sa o manance. EU zic sa va faceti curaj mereu sa incercati ceva nou, ca nu stiti niciodata pe langa ce bunataturi puteti trece in viata numai pentru faptul ca o mancare roz fuchsia nu va inspira incredere. Iar daca iubiti ficateii de pui, nu aveti cum sa dati gres!
Salata cu dressing Thousand Islands – are doar o jumatate da cana de maioneza, care sta la baza faimosului sos Thousand Islands. Este o salata spectaculoasa pentru ca e in staturi, e colorata si e plina de legume…si un pic de bacon prajit! Arata bine pe orice masa de sarbatoare si, asezata intr-un vas inalt, ca si cel din poza, poate fi chiar un centerpiece al mesei, un punct de atractie, ca sa zic asa.
Chiftele in sos de maioneza si ceapa rosie – o salata clasica, iubita si cunoscuta in toate partile tarii, chiar daca sub nume diferite 🙂 Daca stau foarte bine de pe o zi pe alta nu as putea sa va spun, pentru ca au trecut foarte bine si la sfarsitul serii nu mi-a ramas decat sa spal bolul. Daca nu va place gustul de otet sau aveti probleme cu stomacul si aciditatea, puteti sa folositi ceapa de apa, care nu pisca si sa o tineti peste noapte numai in apa, fara otet.
Salata mexicana in 7 straturi – chiar daca nu e cu maioneza, are un picut de smantana, deci, vorba lui Buni, “tot o apa s-un pamant”. Salata mexicana in 7 straturi sau 7 layer dip este o salata specifica bucatariei tex-mex adica o combinatie intre bucataria americana si cea mexicana si este perfecta pentru orice petrecere. Ce este asa deosebit la aceasta salata? Cu siguranta combinatia de ingrediente este una speciala. In general, in aceasta salata se regaseste salsa, carnea tocata de vita, guacamole, fasole boabe, smantana, cascaval, masline.
IDEI DE APERITIVE PENTRU VEGETARIENI/OVO-LACTO-VEGETARIENI si VEGANI chiar daca unora dintre noi ni se pare “strigator la cer” sa nu manacam “porcarii” (unde porcarii= produse din carne de porc) de Craciun si Revelion, pentru foarte multi, carnea nu mai face de mult parte din stilul lor de viata. Dar asta nu inseamna ca ei nu mananca de Sarbatori la fel de gustos ca si noi! Sau nu inseamna ca, pe o masa plina de mancaruri grele, nu putem aseza si unele mai light, pe care le putem manca fara a ne creste instant colesterolul rau 🙂
Tabbouleh – salata de bulgur cu patrunjel E multa treaba cu tocatul, nu zic nu, dar va promit ca merita si e o mancare usoara, dar care va umple burtile si sufletelul de bine!
Pasta de avocado cu ulei de masline – ca sunt fan ulei de masline stiti deja, ca il folosesc tot la a doua reteta pe blog, vorba lui Buni Sia “si cand trebe si cand nu trebe” si as fi gata oricand sa il mananc si gol pe paine, stiti si asta. Iar in combinatie cu avocado, un super-aliment, avem o pasta numa buna ca aperitiv si foarte hranitoare, chiar daca nu e pe baza de carne.
Salata de vinete cu ciuperci si kapia – o alternativa la salata clasica de vinete, cea cu maioneza, pe care eu, desi o iubesc, e totusi destul de grea. Am vrut sa folosesc musai si ciupercile si ardeii copti, pentru a face foarte clar diferenta intre salata de vinete de vara si cea pe care o voi numi de acum inainte super-salata-de-vinete-tomnatica si mega-potrivita la masa de Craciun si Revelion.
Guacamole – Reteta de guacamole are o istorie luuuunga, fiind gatita inca de pe vremea aztecilor, care ii spuneau ahuaca-mulli, in traduce libera sos de avocado. Guacamole isi are originea in Mexic si este un dip pe baza de avocado. In mod traditional, se face prin pisarea intr-un mojar sculptat din roca vulcanica a unui avocado bine copt, insa in timp s-au adaugat retetei ingrediente noi si zic eu, foarte bine-venite: ceapa tocata marunt, rosii, suc de lime, chilli, iaurt si diverse condimente.
Hummus – Sa va spun cum puteti trisa la reteta asta, nu, nu cumparand hummus gata facut, ci cumparand nautul gata fiert, la conserva. Aveti nevoie de 2 conserve de naut pentru reteta asta si sa stiti ca il gasiti peste tot, in orice market, chiar si in cele mai mici. Se face foarte repede, in 2 timpi si 3 miscari folosind blenderul si este un preparat mai exotic pe orice masa de sarbatoare, chiar daca nu sunteti vegani.
Pasta de masline negre – Nu ca incer sa va incurajez sau ceva dar pasta de masline e de-a dreptul jenant de usor de facut, nu ne trebuie decat 3 ingrediente de baza si 2 ingrediente optionale iar rezultatul este pe gustul oricarui iubitor de masline.
TOT FELUL DE APERITIVE – aici am pus aperitivele care nu intrau in restul categoriilor, dar care mie imi plac foarte mult si vi le recomand cu toata cadlura 🙂 aici am pus retete care se fac foarte usor, arata impresionant sau cel putin aduc o pata de culoare pe mesele de sarbatoare!
Mozarella marinata – Ce poate fi rau in combinatie de de branza, ierburi aromatice proaspete si ulei de masline? Nimic, va spun eu sigur! Este un aperitiv usor, care nu ne incarca burticile si ne lasa loc pentru…2-3-4 sarmalute!
Chec aperitiv – Cu siguranta stiti retete asemanatoare, pentru ca mamele noastre faceau foarte des pe vremuri “checul aperitiv”. Eu l-am ales pentru ca se face usor, nu este deloc migalos, nu e nevoie de ingrediente spectaculoase, ci pur si simplu putem pune tot ce avem in frigider. In plus, il coacem si il feliem si gata aperitivul, nu ca si in cazul aperitivelor la bucata. Puteti pune in loc de masline sau pe langa masline si broccoli, conopida, legume congelate, porumb, carnati, telemea etc.
Peste crocant, in crusta de fulgi de porumb – este un aperitiv potrivit in special pentru noaptea de Revelion, cand se spune ca e bine sa mananci peste ca sa te strecori, la fel ca pestele, prin orice probleme ar aduce anul care vine. Acum nu stiu ce sa spun, ca eu, desi mananc peste in fiecare an de Revelion, anul asta m-am izbit, frontal si la maxima putere de 1000 de probleme si numai ca pestele nu m-am strecurat, dar asta nu face reteta de peste in crusta de fulgi de porumb mai putin recomandata la sectiunea aperitive! 🙂
Crenvursti in aluat – chiar daca nu se fac foarte repede, partea buna este ca ies foarte multe bucati si sunt perfect pentru mesele cu multi invitati! In loc de crenvursti puteti folosi carnaciori de bere si sa faceti si mai multe portii, mai mici, cat de o imbucatura.
Chiftele cu sos aromat – acuma cum ar fi Craciunul si Revelionul fara niste chiftele? Dar daca tot facem chifetele, sa mergem pe o varianta mai sanatoasa, deci anul asta fara chiftele prajite in ulei si de ce nu, hai sa le facem si un sos aromat in care sa le putem incinge? Daca nu aveti o masinarie speciala pentru prajit chiftele fara ulei si nici Mos Craciun nu a fost destul de darnic anul asta, nu va faceti griji, puteti sa prajiti chiftelele in cuptorul incins la 200 grade, intr-o tava tapetata cu hartie de copt, 25-30 min, timp in care agitati tava de catva ori, ca sa fiti siguri ca se rumenesc uniform.
Bagheta umpluta cu crema de branza – este ultima dar nu cea din urma dintre recomandarile mele pentru acest Craciun/Revelion si sincera sa fiu, puteam face postarea asta de 3 ori mai lunga, dar efectiv am obosit eu insami sa mai caut prin sutele de retete, asa ca sper din suflet sa fie suficiente recomandarile facute 🙂 Bagheta umpluta a fost hit-ul Revelionului trecut, pentru ca se face usor, are ingrediente pe gustul tuturor si se poate preagti din timp, pentru ca sta foarte bine la frigider!
Iti multumesc din suflet pentru sugestiile de meniu ptr sarbatorile de iarna.Am un munte de retete si reviste insa nu am avut inca dispozitia necesara sa le rasfoiesc.
Retetele propuse de tine sunt usoare, cu siguranta nu ne vor face rau daca vom fi moderati.
Sarbatori frumoase si multa inspiratie anul ce vine!