Paine de casa cu ceapa si nuci

Paine de casa cu ceapa si nuci
Nu stiu de ce, dar iarna + paine de casa = LOVE in mintea mea. Nu stiu de ce, de la mirosul de aluat care dospeste (o fi ceva gresit cu mine pentru ca imi place mirosul de drojdie???) de la mirosul de paine coapta, proaspat scoasa din cuptor sau de dragul de a manca paine calda cu un pic de unt deasupra, dar, repet… iarna + frig afara + cald in casa + miros de paine proaspata in toata casa = mega LOVE! Asa ca, azi avem o reteta de paine. Atata vreau sa va spun ca pozele (am avut problem cu aparatul si nu sunt chiar cele mai reusite ale mele) nu ii fac cinste painicii, care este DELICIOASA! Toti cei care au gustat au zis ca e minunata, ca seamana cu un cozonac, ca e super pufoasa. Asa ca, fara teama, incercati reteta asta, e absolut perfecta pentru iarna!

Ingrediente:
– 700g faina
– 200ml lapte
– 200ml apa
– un pliculet drojdie uscata
– 3 linguri ulei de masline
– o lingura zahar
– 2 lingurite sare
– ceapa mare rosie, taiata felii subtiri
– inca 3 linguri ulei de masline
– 50g nuci tocate marunt
– 2 lingurite sare grunjoasa

Ingrediente paine de casa cu ceapa si nuci

Mai intai punem faina intr-un bol si facem in mijloc o gropita, unde punem apa, laptele, uleiul de masline, drojia, zaharul, sarea. Amestecam bine cu mana pana avem o compozitie omogena apoi framantam 8-10 minute, pana avem un aluat elastic, care nu se lipeste de mana si de vas. Punem aluatul intr-un bol curat si il lasam sa dospeasca 1 ora – 1 ora si jumatate sau pana isi dubleaza volumul. Trebuie sa punem bolul intr-un loc caldut, ca sa fim siguri ca dospeste de nu se mai opreste 🙂 Scoatem apoi aluatul si il mai framantam 10 minute, apoi il asezam intr-o tava ovala, unsa cu putin unt. Facem adancituri in paine, cu degetul, exact ca la focaccia, apoi o stropim cu putin ulei de masline.

Preparare paine de casa cu ceapa si nuci

Calim ceapa in 3 linguri de ulei de masline, pana este caramelizata. O punem peste paine, presaram si nucile, apoi dam tava la cuptorul incins la 180°C si coacem painea 25-30 de minute sau pana e frumos rumenita.

Preparare paine de casa cu ceapa si nuci

Cam asa arata un copil fericit ca a primit “un colt de pita calda”:

Luca

Daca nu va e pofta de paine calda, ce ati zice de o un desert? Am gatit pentru prietenii de la Raureni o prajitura crocanta cu visine care cu siguranta o sa va placa! Si cam asa arata la final painica, este fabuloasa, va promit:

Paine de casa cu ceapa si nuci

Paine de casa cu ceapa si nuci

Paine de casa cu ceapa si nuci

Paine de casa cu ceapa si nuci

8 Comments

  1. Maaaaaama ce vad… exact asa imi facea strabunica mea la tara cand eram copil… nu stiu sigur daca punea si nuci sau nu… dar cu siguranta ceapa… maaaaama cum arata proaspat scoasa de pe vatra, si ce gust avea… pffff… bine ca ai postat reteta:) cu siguranta o s-o reproduc cat de repede! Multumim!

  2. Mirela

    La fel sunt si eu, îmi place mirosul de pâine calda, când afara e frig si in casa e cald si bine.:)

  3. Ce simpatic e Luca! Asa si eram si eu cand eram copil si ma bucuram de painea proaspata facuta de bunica mea (mama nu prea facea :P) in cuptor la tara. Una peste alta painea asta arata tare bine si combinatia e de incercat!

  4. felicitari, Teo, chiar ca arata fantastic. as avea insa o intrebare: ce crezi, poate fi “executata” reteta si la masina de facut paine?

  5. wow, vreau si eu…
    ador painea speciala, si cu masline e fff buna,
    O duminica frumoasa iti urez!

  6. Voi incerca si eu preparatul! Mi-ai facut o poftaaa! Cred ca si Rares al meu (4 ani) v-a fi foarte incantat de gustul acestei paini. 🙂

  7. Ador painea cu ceapa, cu nuca nu am incercat inca dar cred ca e o combinatie reusita !
    O seara faina !

  8. Si mie imi place misosul de paine coapta abia scoasa din cuptor:) cred ca este singurul miros care iese din bucatarie si se imprasite in toata casa care imi place la nebunie….o sa incerc si eu reteta mai mult ca sigur:)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.