Ciocolata alba este de departe preferata mea. Nu stiu de ce, de mica am avut eu un “feng-shui” cu ciocolata alba si acum, ca sunt mare, tot pe ea o iubesc peste masura cand vine vorba de ciocolata si incerc sa o folosesc la cat mai multe retete culinare ce implica multa ciocolata. Asa ca, ieri, duminica, am facut brownies cu ciocolata alba, ca sa ma asigur ca incep saptamana de lucru (si mama, cat mai e de lucru) in cel mai placut mod cu putinta. Cu ciocolata alba. Si ciocolata amaruie. Si sos de ciocolata. Da, atata ma duce capul…sa spun/scriu/gatesc cu/mananc prajitura cu stive de ciocolata. Acuma sa vorbim si despre ciocolata alba pe care o folosim. Sigur, putem folosi si tablet de menaj, DAR si exista un mare DAR aici…eu cand vine vorba de ciocolata alba, nu imi bat joc. Asa ca, va sugerez si voua sa folositi o ciocolata alba de mega calitate si aici sugestiile mele sunt doua: fie Heidi cu alune de padure caramelizate (asta am folosit-o eu si a fost…wow!!!) fie Toblerone. In caz ca tocmai va pregatiti sa tastati intr-un comentariu anonym ca sunt o snoaba, prefer sa spun eu de una singura: da, cand vine vorba de ciocolata alba, sunt o snoaba! 🙂
Ingrediente:
-200g unt gras, moale, la temperatura camerei
– 200g zahar brun
– 3 oua mari
– 200g faina
– ½ lingurita praf de copt
– 100ml apa fierbinte
– 5 linguri cacao
– 100g ciocolata alba cu alune de padure
– 100g nuci
Incingem cuptorul la 180°C si tapetam cu hartie de copt o tava de 20x20cm. Apoi, cu mixerul la viteza mare, spumam untul impreuna cu zaharul brun, 5-7 minute, pana zaharul aproape nu se mai simte. Punem apoi ouale, toate o data, amestecam bine. Apoi urmeaza faina, cernuta impreuna cu praf de copt si cacaua pe care o amestecam cu apa fierbinte pana avem o crema. Astea toate le amestecam bine bine pana avem o compozitie omogena, in care adaugam ciocolata alba cu alune de padure, pe care o taiem grosier sau o rupem bucatele, cum ne vine mai usor. Punem compozitia in tava, nivelam cu spatula si presaram deasupra nucile. Asezam prajitura in cuptor, pe gratarul din mijloc si o coacem 15-18 min sau pana este ferma la atingere. Nu de alta, dar mijlocul trebuie sa ramana moale, ca la orice negresa.
Pana se coace prajitra, facem sosul, pentru care avem nevoie de:
– 150ml smantana dulce
– 100g ciocolata amaruie (min 70% cacao)
– 25g unt
Le punem toate intr-o tigaie cu fundul gros, la foc mic, amestecand in continuu cu telul pana avem un sos lucios si omogen. Dureaza foarte putin, 1-2 minute, asa ca aveti mare grija, nu scapati sosul de sub ochi, pentru ca se arde foarte repede.
Acum nu va mai explic ce facem cu sosul si cum mancam prajitura, ma gandesc ca la asta nu avem niciun fel de probleme, nu? Apropo de sos, daca va mai ramane, puteti linistite sa il puneti intr-un borcanel sis a il tineti la frigider, apoi s ail folositi ca si umplutura pentru clatite sau pur si simplu uns pe paine la micul dejun. Asta daca va ramane sos…desi eu una, sincera sa fiu, ma indoiesc 😀 Astea fiind spuse, sa aveti o super saptamana si…la ciocolata inainte! Va pup 🙂
bun bun!
Wow, Teo, abia astept sa fac prajitura asta, tot incerc cate una in fiecare weekend… toate ies super!
Multumim mult pt atata ingeniozitate si dedicare!
Buna! Am si eu o intrebare, daca nu am unt pot folosi margarina becel, ca din aceea am?
trebuie incercata de sarbatori !
bun!!! da nu inteleg cum sa fac
Mi-a lasat gura apa la cat de bine arata si cred ca este si foarte gustoasa. Am facut si eu de multe ori negresa insa nu asa ca tine. Este deosebita, chiar azi o voi incerca ca mi-ai facut pofta.
Sosul il punem peste toata negresa imediat ce e gata sau punem pe fiecare bucatica in parte pe masura ce le mancam? Ma gandesc ca se intareste repede.
Eu una sunt nebuna dupa negrese.I love `em 🙂 Cred ca o sa incerc.
Si atunci cand spui ca buna calitate a ciocolatei e imperativa, nu e snobism. Toti sunten la fel. Adica cui ii place sa manance ciocolata care nu are gust bun? E ca si cand ai merge pe strada dezbracat si sa crezi ca ai haine (scuze de comparatie dar asta e punctul meu de vedere) 🙂
Mi se pare….yummy,yummy,,,beton..?
Salut. Si pe mine m-ar ajuta sa stiu cum pun sosul… pe toata prajitura sau pe fiecare bucata in parte. Se intareste daca il pun de la inceput pe toata prajitura?
Eu il pun pe fiecare bucata in parte, inainte de servire, pentru ca nu, nu se intareste foarte tare
Prea mniaaaam arata !!!!! Chiar acum ma pun pe treaba !!!!!
Spor la treaba, Irina! 🙂
A fost nebunie de bună. Acum mai fac una pentru colegi la serviciu. Asa, în loc de ciocolata alba am pus Milka OrEști. Ești super gustoasa draga
Teo
Multumesc, Irina draga! 🙂 ma bucur foarte foarte mult ca ti-a placut atat de tare incat repeti reteta! 🙂 te pup :*
O minunatie!!!!!Azi am facut reteta aceasta si a fost o nebunie….cu mult sos de ciocolata…desrtul perfect!!!Multumesc,Teo!!!!
Ma bucur mult mult ca v-a placut! 🙂
A ieșit absolut delicios. Multumesc Teo
Cu drag 🙂