Nu stiu in alte zone ale tarii, dar in Ardeal este destul de popular reteta de gogosari in sos de mustar. Eu iubesc gogosarii sub orice forma, fie ca pun gogosari in otet sau copti, la congelator, idea e sa nu treaca toamna fara a apuca sa imi fac stocul de gogosari! Asa ca, o reteta simpla avem azi, mai ales ca m-ati rugat sa mai pun retete de muraturi pentru incepatoare 🙂 Asta e una dintre cele mai simple si fara-posibilitate-de-a-o-da-in-bara reteta de gogosari pentru iarna!
Ingrediente pentru 5 borcane de 800g:
- 2 kg gogosari curatati de cotoare si nervuri si taiati fasii
- 300g mustar dulce sau clasic, dupa preferinte
- 300ml otet de 9°C
- 300ml apa
- 300ml ulei de floarea soarelui
- 300g zahar (350g daca folositi mustar clasic)
- o lingura pasta de tomate
- 2 linguri sare grunjoasa pentru muraturi
- 2 linguri mustar boabe
- 2 linguri piper nergu boabe
- 4-5 foi de dafin
- 1 lingurita turmeric pentru un plus de culoare
Mai intai amestecam mustarul, uleiul, pe care il turnam in fir subtire, amestecand tot timpul, ca la maioneza, otetul si apa. Punem apoi zaharul si foile de dafin, amestecam din nou.
Apoi punem restul condimentelor si amestecam pana avem o compozitie omogena.
Punem oala pe foc si lasam sosul sa fiarba 10 minute la foc mic. Calculam timpul din momentul in care incepe sa fiarba si nu uitam sa amestecam des cu telul. In sosul de mustar fierbem feliile de gogosari, 7-8 minute. Este foarte important sa fierbem gogosarii la foc mic, altfel devin prea moi.
Ii scoatem apoi din sos cu o spumiera si ii cladim in borcanele sterilizate. Pentru sterilizarea borcanelor, le punem, alaturi de capace (capacele nu trebuie sa fie infiletate pe borcan, ci pur si simplu le punem pe aceeasi tava) in cuptorul incins la 120 de grade pentru 5-10 minute.
Peste gogosari turnam sosul de mustar, folosind un ibric sau o cana cu cioc. Umplem borcanele pana la filet, avend grija ca gogosarii sa fie bine acoperiti. Apoi nu ne ramane decat sa infiletam capacele si sa lasam borcanele sa se raceasca la temperature camerei inainte de a le pune in camara.
Simplu, nu? Sa stiti ca sosul in sine e foarte bun, asa ca sunt sigura ca si gogosarii vor fi deliciosi! Apropo de gogosari, am de facut o mentiune foarte foarte importanta: pentru a avea 2 kg de gogosari feliati e necesar sa cantarim 3 kg de gogosari intregi, cam 1 kg cade cand ii curatam de cotoare, seminte si nervuri. Va pup si mult spor sa aveti cu pusul pe iarna! 🙂
Sunt minunati Teo, pe gustul celor care apreciaza muraturile dulci! Pentru copii sunt ideale !
Chira sunt! 🙂 te pup :*
Cele mai bune muraturi !! De cand am incercat reteta alte muraturi nu o sa mai pun!
ma bucur ca iti plac 🙂
Nu am auzit de asa ceva prin partile noastre dar trebuie sa fie buni!
sa stii ca sosul e minunat! acum depinde si de gusturi, normal, dar mie imi place foarte mult asa dulce cum e. Te pup
Buna Teo! Se poate pune aceasta muratura si fara ulei? In opinia mea,dupa un timp uleiul capata un gust…
N-am incercar pana acum dar trebuie pentru ca arata minunat !
Teo draga,
Arata foarte bine gogosarii !!!
PS. toate retetele ce l-am luat de pe blog-ul tau au iesit super!
Cred ca sunt o bunatate. Eu fac gogosari in sos in care pun si mustar si imi plac, nu am facut asa doar in mustar dar cu siguranta ies super!
acest tip de muratura e my absolute favorite, sosul merge excelent cu o friptura buna!
problema e ca locuiesc in Londra, unde nu gasesc gogsari si nu pot aduce cu mine prea multe borcane, crezi ca ar merge si cu ardei kapia? sau ardei grasi rosii?
Bune gogosi!
O alta idee ar fi ca in loc de sosul de mustar sa se foloseasca sos de bulion… e varianta pe care o prefer retetei clasice de gogosari in otet… o sa incerc si reteta aceasta cu sos de mustar, mai ales ca copiilor mei le place atat de mult mustarul ca il mananca pe paine… mult succes in continuare cu blogul iti dorec Teo!
Eu pun de cativa ani gogosarii in modul acesta.Le place tuturor celor din familie.E preferatul fetelor atunci cand mananca cartofi prajiti.
Copii mei adora aceast fel de ,, murături, ,, o fac de mult timp , merge la orice, orez, cartofi, friptura
Pot sa fac acest sos si pt gogosarii deja murati in otet?
Din pacate…nu 🙁
Cei mai buni gogosari 🙂
Acum ii pregatesc , arata super de abia astept sa-i mananc !!!!
Te rog, cele 7-8 minute de firt gogosarii sunt dupa ce incepe sa fiarba sosul sau imediat dupa ce i-am pus in sos? Multumesc pentru reteta si pentru raspuns.
Dupa ce incepe sa fiarba 🙂
Teo,am stricat capacele borcanelor la cuptor,cu ce pot lega borcanele?cu folie si cu sfoara?
Pe varianta clasica: sfoara+celofan 🙂
Teo draga, geniala reteta ta!!! Am facut o tura si mai fac inca una ca deja consumam din borcane inainte de venirea iernii.
Ma bucur sa aud asta, sa va fie de cel mai bine!