Parca m-am saturat de varianta clasica de salata de vinete, pe care de altfel o iubesc si pe care am mancat-o toata vara, si era momentul sa incerc ceva nou. Am vrut sa folosesc musai si ciupercile si ardeii copti, pentru a face foarte clar diferenta intre salata de vinete de vara si cea pe care o voi numi de acum inainte super-salata-de-vinete-tomnatica. A iesit buna! De lucru nu a fost chiar atat de mult pe cat pare, dar e intr-adevar ceva mai mult decat la varianta clasica. Totul merge mai repede daca veti coace vinetele in cuptor (se curata mult mai usor si mai “curat” insa nu au chiar gustul specific celor coapte pe gratar) si daca, imediat ce ati luat ardeii kapia de pe plita, ii puneti intr-un vas, ii sarati cu sare grunjoasa si ii lasati acoperiti 10 minute – se vor curata foarte foarte usor. Cat despre ciupercile uscate, v-am explicat deja cum se folosesc la reteta de paste gratinate cu porcini si la fel am procedat si acum. Si, bineinteles, daca aveti la indemana ciuperci proaspete, folositi-le cu incredere!
Ingrediente:
– 3 vinete medii
– 100g ciuperci uscate sau 300g ciuperci proaspete
– 2 ardei kapia mari
– o ceapa rosie mare
– 5-6 linguri ulei
– sare si piper dupa gust
Punem la inmuiat ciupercile in apa fierbinte, apoi le stoarcem bine de apa. Intr-o tigaie mare incingem uleiul si calim ceapa tocata marunt pana e translucida, o saram putin, apoi punem si ciupercile tocate marunt. Le calim impreuna 5 minute, pana ciupercile sunt crocante. Daca folositi ciuperci proaspete, caliti mai mult, pana scade toata apa lasata de ciuperci. Punem sare si piper dupa gust.
Coacem vinetele si ardeii pe plita, le curatam. Tocam apoi vinetele cu un cutit de lemn si taiem ardeii foarte marunt, apoi le amestecam pe toate impreuna cu ceapa si ciupercile. Mai punem sare, piper si un pic de ulei daca mai simtim nevoia.
Pe cuvant ca a iesit o salata de vinete extraordinara, asa au spus si colegii mei, nu de alta dar am mancat toti impreuna la munca, am dus vinete, zacusca si o franzela feliata 🙂 (asta imi aduce aminte de mama si colegii ei de birou, care duceau in fiecare zi mancare de acasa si mancau toti impreuna… ce buna era viata fara comenzi de pizza, catering, shaworma si automate de sandwichuri care sunt acolo dn septembrie… anul trecut!). Imi pare rau ca nu am poza cu ingredientele adunate toate impreuna, dar nu am avut baterie la aparat si pana s-a incarcat nu am mai avut rabdare, si am inceput prepararea. Sper sa nu va suparati si sa va bucurati de pozele de final. Va pup, sa va fie de bine! 🙂
Reteta asta chiar trebuie sa o incerc!
Buna Teo,
Te iubesc de nu mai pot pentru toate retetele tale minunate!
Iti doresc si, imi doresc, sa fii la fel de inspirata sipe mai departe.
Te imbratisez cu mare, mare drag din indepartata Franta,
Misha
Esti o draguta! 🙂 Mi-a mers pana la suflet comentariul tau! <3
Interesant,trebuie sa fie buna si trebuie incercata si aceasta varianta!!
fac salatele de vinete numai cu Kapia, dar niciodata nu am incercat si cu ciuperci.
voi incerca sa vad cum ies
Am facut reteta pe weekend. 🙂 Am modificat-o putin, in sensul ca nu am adaugat ceapa pentru a putea lua din ea si la serviciu 🙂 Si i-am mai adaugat putina maioneza facuta in casa. A iesit dementiala! A fost asa de buna ca nu a mai apucat ziua de azi ca sa-mi mai iau si la lucru! 🙂
ma bucur tare ca ti-a placut!! :*
e buna salata de vinete cu ciuperci eu am facut-o.
ce buna mai e, dar o pot face si pt iarna adica ce trebuie s pun s tina mai mult timp
nu se face pentru iarna, nu este zacusca, din pacate 🙂
A fost foarte buna!ms Mult pentru RETETA!
buna de tot……am facuto acum de craciun superrrrr
eu sint in cehia si le-am dat la romini si au fost incintati
multumesc mult
Cu tot dragul, Simona! Sarbatori Fericite iti doresc! 🙂
reteta a super!! merge si cu maioneza? 🙂
Nu am incercat, eu nu mai pun maioneza la vinete de cativa ani, deci nu am fost tentata, dar daca incerci astept sa imi spui cum ti-a iesit! 🙂