Sa trecem la retete culinare inspirate de produsele pe care le cumparam din magazine. Parca totusi ne gandim ca ar fi mai bune facute in casa. Nebunia noastra pentru crenvursti in aluat a inceput anul trecut, cand s-au intamplat doua lucruri. Unu e ca Luca a devenit cel putin obsedat de Mickey Mouse Club House, ceea ce nu e deloc rau, avand in vedere ca se uita numai in engleza si l-a ajutat foarte mult sa invete. Eu am plusat pe chestia asta si am inceput sa vorbesc cu el in engleza si prin casa, asa ca deja poti avea o conversatie putin spus decenta cu Luca in engleza. Yeeeey! Ideea e ca fiecare episod se termina cu “the hot dog song“, sigur toate mamicile il stiu…hot god, hot dog, hot diggity doggggggg 🙂
Al doilea lucru care a dus la reteta de azi e Simigeria Petru, care e foarte cunoscuta in Cluj (am inteles ca si prin tara sunt mai multe chioscuri) si de unde ii luam covrigi lui sarmaLuca daca eram prin oras si vroia o gustare. Si, stand noi o data la coada la covrigi, nenea din fata a cerut in hot-dog. Atat i-a trebuit lui Luca, care s-a dezlantuit in plin centrul Clujului, ne-a cantat the hot dog song (hap dog ii zicea pe vremea aia) si nu am scapat de el pana nu i-am cumparat un “covridog” cum ii spune la Petru. Si de atunci, o data la cateva saptamani cand trec cu el pe langa simigerie, e clar ce vrea.
Nu sunt eu cea mai mare fana a crenvusrtilor dar daca ar fi sa aleg intre un McPuisor si un covridog, l-as alege pe cel din urma la orice ora. Asa ca am decis sa fac acasa, nu de alta da un covridog costa cat 1 kg de faina, iar din cantitatile date mai jos va ies 16 bucati. Un alt lucru care ma bucura e ca am gasit in Cluj un domn care face crenvusti naturali, nu stiu daca produce cantitati foarte mari, dar o sa ma interesez si va anunt, bine? 🙂 Gata cu palavrageala!
Ingrediente pentru 16 bucati de Crenvursti in aluat
- 500g faina
- 25g drojdie proaspata
- o lingura zahar
- o lingura sare
- 300ml apa calduta
- 60g unt topit
- 16 crenvursti
- 3 litri apa
- 4 linguri bicarbonat de sodiu
- un ou
- seminte de susan
- seminte de floarea soarelui
- sare grunjoasa
Pentru reteta VIDEO de CRENVURSTI CU LAPTE BATUT apasati PLAY in fereastra de mai jos! ♥ Nu uita sa te abonezi la canalul de YouTube Teo’s Kitchen(click AICI)♥
Mai intai ne ocupam de drojdie. O frecam impreuna cu zaharul, folosind o lingura de lemn, pana devine lichida. Daca folositi o masina de paine, asa cum am folosit eu, puneti ingredientele in vas in ordinea asta: apa, untul, drojdia, faina, sarea. Alegeti programul pentru aluat. Daca nu, puneti faina cernuta impreuna cu sarea intr-un vas, faceti o gropita in mijloc si puneti apa, drojdia si untul. Framantati un aluat elastic, care nu trebuie sa se lipeasca de peretii vasului. Mutati apoi aluatul intr-un vas curat, pe care l-ati uns cu putin unt. Il acoperiti cu un prosop curat si il lasati sa dorspeasca intr-un loc caldut o ora sau pana isi dubleaza volumul. Il mutam apoi pe planseta tapetata cu faina si il mai framantam 5-10 minute. Impartim aluatul in 2 parti egale si din fiecare parte intindem o foaie de aluat dreptunghiulara, de cca ½ cm grosime si 30-35 cm lungime.
Apoi incingem cuptorul la 180°C si tapetam 2 tavi cu hartie de copt (eu am folosit tava de la cuptor si inca una mai mica). Punem la fiert 3 litri de apa, cand apa fierbe, punem 5 linguri de bicarbonat. Taiem fiecare foaie in 8 fasii. Luam crenvurstii si ii infasuram, rand pe rand, in cate o fasie de aluat. Grija mare la capete, trebuie sa strangeti bine de tot aluatul intre degete, ca sa nu se desfaca la fiert. Aveti grija ca fasiile de aluat sa se suprapuna bine una peste alta si o data ce tot crenvurstiul e invelit, il strangem usor in mana, ca sa ne asiguram ca fasiile stau bine legate. Cand toti sunt gata, ii punem pe rand, cate 4-5 o data, in apa cu bicarbonat. Nu trebuie sa fiarba mai mult de 30-40 secunde sau pana se ridica la suprafata. Ii scoatem cu o spumiera direct pe tava in care o sa ii coacem.
Ii ungem apoi cu ou batut, folosind o pensula de patiserie, apoi presaram sare, susan si seminte de floarea soarelui. Puteti folosi la pasul acesta si seminte de mac, in, sare de Hymalaya…cam orice e pe gustul vostru. Dam apoi tava la cuptor si ii coacem 30 min sau pana sunt bine rumeniti. Ca sa fim siguri ca aluatul e bine facut si la interior.
Lui Luca i-au placut foarte mult si asa cum va spuneam si ieri, a concluzionat ca “sunt mai buni decat aia de la magazin”, ceea ce pe mine m-a bucurat tari tari tari tari tari di tot! 🙂 Din acelasi aluat puteti face si cu altfel de umpluturi, de la mozarella si pana la dulceata. Puteti unge usor aluatul cu mustar inainte de a-l rula in jurul crenvurstilor sau cu sos tabasco pentru cei care prefera varianta picanta. Astea fiind spuse, va las cu pozele, ca am scris azi exagerat de excesiv 🙂 Sa va fie de cel mai bine!
Mmmm,ce bunatate ai facut;ce as vrea si eu macar 1 hai 2(cu sot)!!!
din portia asta ies 16 fix, deci 8 pentru tine, 8 pentru sotul, eu zic ca merita! 🙂
Sunt deliciosi. Multumim mult pt reteta❤.
Ii facem de citiva anu buni si ies nemaipomeniti de gustosi.
Sper sa incerce cit mai multa lume. Si usor de facut si f gustosi.
Ma bucur, sa va fie de bine!
Imi ploua-n gura … :))
pai ce mai stai? 😀 fa-ti si tu o portie, sunt deliciosi!
Arata MULT MAI BINE decat cei de la Petru, si dupa cum a zis si Luca, bag mana in foc ca sunt si mult mai buni! Joi am sa-i incerc si eu,sper sa imi iasa ca ai tai … Te-as ruga tare mult sa improvizezi o reteta pe stilul tau a covrigilor umpluti cu mere, ca si aceia sunt tare buni!
Anamaria, desi eu sunt fan Petru, trebuie sa ii dau dreptate lui Luca, ai nostri au fost mai buni 🙂 promit ca dupa ce ma intorc din concediu ma ocup si de covrigii cu mere 🙂
Multumesc, astept cu nerabdare! Concediu placut va doresc si sa va intoarceti cu bine!
Reteta arata foarte bine, o sa o incerc cand ajung acasa, momentan sunt in franta.As dori si eu numele si adresa domnului care face crenvursti naturali!
Felicitari pentru tot ceea ce faceti!!
Florica, multumesc! Dupa ce ma intorc din concediu il voi intreba daca face si cantitati mai mari si in ce conditii.
Arata foarte bine! Cred ca sunt deliciosi.
Dar vreau sa te intreb: este neaparat necesara partea cu oparitul, nu pot fi copti direct? Care e smecheria?
Vreau sa-i incerc pt. copii care sigur ar fi incantati.
PS. blogul tau este grozav!felicitari, tine-o tot asa!
Miha, prin fierberea in apa cu bicarbonat, devin mult mai pufosi. Apoi, datorita bicarbonatului, covrigii incep sa isi fromeze crusta si o data dati la cuptor, se vor rumeni mult mai frumos. In plus, fierberea in apa cu bicarbonat le da aroma distinca de covrig 🙂 Poti si sa ii coci fara fierbere, dar eu zic ca e un pas foarte important pentru covridogi reusiti 🙂 si promit ca nu e greu de loc, 30 de secunde de covrig sunt absolut suficiente! Te pup, multumesc de aprecieri 🙂
arata super…….
pot folosi carnaciori sau cabanos?
sigur ca da! 🙂
Ies buni cu orice fel de faina ? 😀
Wawww ce bine arata!!..ar face bine domnul sa faca ..m ar avea si pe mine clienta..vacanta placuta!
Sunt bune dar consumate moderat nu in exces,imi place reteta
i-am incercat de curand. au iesit foarte, foarte buni! 😀
i-am facut si eu,au iesit super, eu am inlocuit untul cu ulei de masline, singura problema a fost ca s-au lipit de hartie la copt dar nimeni nu a bagat de seama:D:D
AAAAAA acu am priceput de ce la covrigarie le vedeam pe doamnele de acolo cum scoteau covrigii dintr-un lichid.Offff m-am prins si eu intr-un final.
PS: am murit si am ajuns in rai..Duminica vine mama in vizita..si soacra!! Le dau gata cu astea hihihiihi!M-ai salvat! Te pup!
hmmm ce bine arata …acum ma apuc sa ii fac…yami
eu am pus peste aluat feliute de branza topita si pe urma am rulat crenvurstiul. a iesit un deliciu, branza topita cu crenvursti, ffff buni.
da da, si la simigerie este un produs covri-king daca nu ma insel, care are mozzarella si sunca, asa ca e o combinatie apreciata 🙂
Doamne cum arata!!! La Petru trecem si noi ori de cate ori avem ocazia pentru…covridogi, dar aici arata pur si simplu impresionant 🙂 Mmmm
Mmmmm…super. acum i-am scos din cuptor si sunt asa de deliciiooosssss <3.multumesc de reteta!!
Absolut deliciosi!!!!Multumesc de reteta!!!
cu drag 🙂
Nota 10 pentru reteta. Tocmai ce i’am scos din cuptor. Au iesit incredibil de frumosi (parca sunt desenati) si mai mult decat excelenti la gust. Singura mea “modificare” a fost faptul ca am inlocuit drojdia proaspata cu un pliculet de drojdie uscata (7g). Inca odata, felicitari si multumesc ca ai postat reteta.
Floria, ma bucur tare ca ti-au iesit si ca ti-au placut. Drojdia uscata functioneaza la fel ca si cea proaspata, asa ca e perfect 🙂
Si ca o completare … aluatul este atat de gustos si de bun ca “material de lucru”, incat il folosesc,uneori, si la placintele sarate (cu spanac si ricotta, sau cu telemea si marar etc.). SPLENDID. Iar daca la drojdia proaspata, uneori, am emotii, pentru ca nu am inca suficienta experienta in ale bucatariei (am 27 ani), cu drojdia uscata, intr-adevar, nu gresesc niciodata.
Iar partea cu oparitul aluatului inainte de asezarea in tava, e partea mea preferata, aproape ca ma distreaza pasul asta. 🙂 Super reteta, felicitari inca odata.
De unde sunt acei crenvusrti?! Unde ii pot gasi in Cluj?! Si copii mei sunt fani crenvusrti… dar incerc sa nu le dau prea des.
Multumesc.
inca nu stiu daca domnul respectiv ii face in cantitati mai mari, dar va anunt
Teo draga sa ne dai de veste de unde luam crenvustii naturali, fie si ei in cantitati mici.
Ce temperatura ai setat la cuptor? Vreau sa fac si eu reteta in weekend si nu vreau sa devina aluatul prea crocant. Multumesc mult1
Teo, incearca sa iei data viitoare de la Delissima! Sunt mult mai buni decat la Petru si au o varietate mai mare 🙂
Am facut si eu au iesit extraordinari ! Crenvurstiul este unul din favoritele copilului meu si l-au incantat.
cred ca toti copiii iubesc reteta asta! ma bucur ca v-a placut! 🙂
Oare ies si cu aluat sau foietaj din comert? Nu ma prea pricep la aluaturi :))). Daca iau din comert, tot asa, trebuie fierti? Multam’ :*
nu e chiar acelasi lucru foietajul cu aluatul dospit, dar tot ies bune 🙂 eu zic insa sa iti faci curaji si sa incerci reteta de aluat, nu de alta dar e usor de facut si iese 100% 🙂 spor mult!
as vrea sa incerc reteta ta dar am o problema am facut covrigi cu un aluat asemanator ,opariti dar mi s-au lipit foarte tare de hartia de copt nu as vrea sa repet experienta pt ca jumatate din ei s-au lipit destul de tare cum pot sa fac sa nu se lipeasca?multumesc anticipat
cu aluat puff pastry se pot face?
Sunt foarte buni….am facut si eu reteta si au iesit..hmmmmmmm….fffffff buni 🙂
Buna:)vreau sa fac si eu dimineata dar cred ca nu mai am bicarbonat.as putea sa pun altceva in apa??
Bicarbonatul este esential in reteta asta 🙂
am ramas cu gandul la aceasta reteta de ceva vreme si azi am zis hai sa incerc ….dar nu am drojdie proaspata …merge si uscata ?si ce cantitate?multumesc .felicitari
Sigur ca da, un pliculet de drojdie uscata (10g cred ca are) este suficient pentri 500g faina. Spor mult!
Oare unde il pot gasi pe nenea care face crenvursti buni?
Nenea cu pricina nu mai face, din pacate. Eu iau acum de la Carmangeria Moldovan.
Buna ziua,
As putea sa congelez aluatul gata format? Si doar mai tarziu sa ii coc?
Multumesc
Buna ziua, da, sigur se poate.
Buna 🙂
Multumim pt reteta 🙂
Intrebare: daca fac seara aluatul dar decid sa fac doar jumatate din ei, produs final, cealalta jumatate sa ii fac a2s zi de diminieata, oare sa fac de cu seara tot procedeul de infasurat in aluat si de pus la frigider? Si a 2a zis sa continui doar cu dat prin clocot si pus la cuptor?
Multu
Salut, Dana. Pune aluatul care ramane la frigider si a doua zi faci toate etapele.