Chiar speram, intr-un fel, ca mijlocul lui august va fi mult prea tarziu sa va mai arat retete culinare de vara, dar se pare ca nu o sa scapam de canicula pana in octombrie, asa ca trebuie sa ne reorganizam. Cat despre gazpacho, este o supa rece, raw, pe baza de rosii dar si alte legume, care este specifica zonei Andalucia din Spania. Este o supa care se serveste in principal vara, si asta nu doar pentru ca se serveste rece, dar si pentru ca legumele (mai ales rosiile, care sunt ingredientul principal) sunt in plin sezon si sunt cele mai aromate. Chiar nu imi inchipui cum ar fi gazpacho facut cu rosii de mall, in conditiile in care calitatea cat mai buna a rosiilor este secretul pentru un gazpacho cat mai reusit. La capitolul rosii, va sugerez rosiile de gradina, chiar daca nu sunt perfecte, chiar daca nu dau bine in poze si sunt mai degraba roz decat rosii, ele sunt cele mai aromate!
Noi tocmai ne-am intors din concediul usor prelungit in Elvetia, al doilea concediu pe anul asta dupa vacanta in Antalya, asa ca nu pot decat sa spun ca ma simt binecuvantata din punctul asta de vedere, pentru ca a fost un an foarte greu pentru mine, unul dintre cele mai grele din viata mea, si cele doua vacante au fost minunate. In Antalya am fost fara Luca si mi-a lipsit enorm, in Elvetia in schimb, a fost o vacanta in familie, eu, Luca si mama, binecunoscuta deja Buni Luci 🙂 Abia astept sa va povestesc cum a fost, Elvetia e o tara minunata (dar foarte scumpa, asa ca, inca o data multa dragoste si multumire pentru Buni Lucia, care a fost sponsorul principal al excursiei) si ma gandesc sa va povestesc amanuntit despre transport, ce e de facut si ce e de mancat pe acolo, pentru ca, desi e in Europa, pare o destinatie destul de exotica si foarte putin aleasa pentru vacanta de romani si e pacat, ca e frumoasa tare 🙂
Asa ca, proaspat intorsi din concediu, am vrut sa fac o reteta simpla, si asta e si linia pe care o sa mergem saptamana asta, cu retete simple, care se fac rapid, ca…e frumos da’ nu prea sa vii din concediu si sa “intri in paine” cu nu stiu ce torturi complicate, nu?
Ingrediente pentru 6-8 portii:
– 1 kg rosii de gradina, bine coapte
– 2-3 castraveciori mici, de gradina
– ½ ardei gras verde
– ½ ardei gras galben
– ½ gogosar
– 2-3 cepe verzi mai mari (folosim numai partea alba)
– 2 catei de usturoi
– 2-3 felii de paine veche
– ½ cana apa (apa trebuie sa fie suficienta sa acopere painea)
– sare si piper dupa gust
– 1 ardei iute (optional)
– o lingura otet balsamic (sau dupa gust)
– ulei de masline pentru garnisit
Mai intai spalam bine toate legumele. Eu va sugerez sa aveti un burete de vase pe care sa il folositi numai si numai pentru legume, asa suntem siguri ca am indepartat toate impuritatile de pe legume, pentru ca pana si la tara sunt stropite cu diverse si e cel mai bine sa fim siguri ca sunt curate, ca doar urmeaza sa le folosim crude in reteta. Apoi intr-o craticioara punem la fiert apa cu putina sare si cand incepe sa fiarba, punem rosiile si le dam un clocot de cateva secunde, asta ne va ajuta sa indepartam mai usor pielita. Le scoatem cu o spumiera (repet, sunt sufiente cateva secunde pentru ca rosiile saa se decjeasca usor) si le punem intr-un vas cu paa foarte rece, care va opri procesul de fierbere si rosiile isi vor pastra culoarea frumoasa.
Separat, intr-un vas, punem miezul de la feliile de paine si le acoperim cu apa. Nu e nevoie de multa apa, numai cat sa fie usor acoperita painea.
Taiem restul legumelor in bucati mari.
Decojim rosiile, le scoatem semintele si punem totul in blender: rosiile, legumele, painea (cu tot cu apa in care a stat) si dam tot prin blender pana avem o crema. In functie de cat de groasa va place supa, puteti sa mai puneti un pic de apa sau ulei de masline.
Apoi, la final, nu ne ramane decat sa potrivim de gust cu sare, piper si otet balsamic. Eu am folosit o crema (reductie) de otet balsamic, care e foarte aromata si imi place sa o folosesc pentru ca nu schimba consistena supei.
Cam asa arata totul la final 🙂 Puteti servi gazpacho in bol de supa, garnisit cu legume taiate fin si ulei de masline sau in pahare, pe post de bautura rece. Puteti folosi crutoane pentru gazpacho (sau gaspacho cum este cunoscut in Portugalia) si daca doriti sa fie si mai rece, puteti pune in blender si cateva cuburi de gheata. Cu cat sta mai mult, gazpacho isi intensifica aroma, asa ca eu zic sa il preparati seara si sa il lasati la rece pana a doua zi pentru a va bucura cu adevarat de aroma lui. Astea fiind spuse, Doamne ajuta sa treaca o data si caldurile astea si ne reauzim maine cu reteta si povesti despre vacanta in Elvetia. Va pup maxim, cel mai maxim, cum ar veni 🙂
mie imi place farfuria din poze , e foarte funny 🙂
Teo, imi place foarte mult ce faci. Sa stii ca iti urmaresc blogul de foarte mult timp, am citit aproape toate retetele tale si am vazut cum te pun la punct cititorii cand folosesti ingrediente “nesanatoase”. Toti vor sa para bio, eco friendly acum, insa…
Mi se pare foarte interesant cum o reteta ca aceasta, are doar 11 like-uri, un singur comentariu in care este laudata farfuria nicidecum continutul… iar alte retete “nesanatoase” precum cheeseburgerii, shaorma, sau retetele de dulciuci cu muuuuulta ciocolata primesc zeci si sute de comentarii / like-uri.
Nu-ti face griji, ipocrizia este la putere! Nu baga haterii in seama si keep up the good work!
Yummy!!!
Arata super:X
Abea astept sa fac si eu supica asta:X
Buna Teo.E foarte buna supa. Prima data cand am fost in Barcelona Gazpacho mi-a placut cel mai mult. Mi-ar place sa-mi pun in borcane pentru iarna si sa fierb borcanele.
Teo crezi ca o sa se pastreze cu paine in ea?http://e.deviantart.net/emoticons/t/thanks.gif
Maine voice face aceasta bunatate racoritoare si revigoranta.De abia astept sa pap….VA fi pt prima data cand fac asa ceva….trebuie sa fie bun. Eu sunt o fana a salatelor mai ales vara cand e foarte cald afara.
salutare tuturor.lucrez in spania de 10 ani regiunea andalucia.pot spune despre aceasta reteta ca,este nemaipomenita in sezonul cald.este recomandat ca si shake pt slabit.nu mai cumparati toate shake-urile ce sunt asa de mediatizate.va recomand gazpacho cu mare incredere
Foarte buna! Azi am facut supa dupa acesta reteta, multumesc!! Si sănătoasă!
Sa va fie de bine! 🙂