Budinca de cozonac cu banane si sirop de artar

budinca de cozonac cu banane si sirop de artar

Da stiu, e foarte cald, da stiu, nu aveti chef de gatit…si va inteleg, ca nici eu nu am chef de nimic. Dar cand vine seara si se lasa o oarecare urma de racoare, parca parca revin la viata si imi vine sa mai fac cate o reteta culinara mai de vara asa. Si am ales budica asta pentru ca, dupa ce sta la frigider peste noapte e super racoroasa, mai buna decat orice inghetata, promit! Si se pregateste in 5 hai maxim 10 minute, desi as merge mai mult pe varianta de 5 minute si apoi cat se coace, adica 10 minute, voi faceti un dus rece sau pregatiti un mojito cu multa ghiata gheata (am corectat, in speranta ca veti dormi mai bine noaptea). Win-win situation, zic eu!

Ingrediente pentru 10 portii:
– 200g unt
– 100g zahar brun
– 200ml frisca lichida
– 100ml sirop de artar
– 400g cozonac cu nuca
– 2-3 banane
– 100g nuci
– 50g samburi de pin (optional)

budinca de cozonac cu banane si sirop de artar

Mai intai incingem cuptorul la 200°C si ungem cu unt un vas termorezistent patrat, al meu are 22x15cm. Apoi punem intr-o craticioara untul, zaharul, frisca si siropul de artar si le tinem la foc mediu, 2-3 minute, amestecand din cand in cand, pana zaharul e topit si avem un sirop destul de gros. Intre timp, taiem cozonacul in cuburi, cam de 2×2 cm si taiem bananele felii. Le punem in vasul pregatit si le amestecam. Peste ele turnam siropul imediat ce il luam de pe foc, apoi presaram nucile si samburii de pin si dam totul la cuptor 10 min sau pana sosul clocoteste.

budinca de cozonac cu banane si sirop de artar

Budinca se poate servi si calda, cu un glob de inghetata de vanilie, dar asta parca se potriveste mai bine iarna. Eu prefer sa fac budinca asta seara, sa o las sa se raceasca la temperatura camerei si apoi sa o dau la frigider peste noapte sau cel putinc ateva ore bune, ca sa ma bucur de ea ca un desert racoros, de vara. No, cam asta ar fi pentru azi, ca si asa am pornit cuptorul 10 minute si am crezut ca sunt in Infernul lui Dante. Va pup, sa va fie de cel mai bine! 🙂

budinca de cozonac cu banane si sirop de artar

budinca de cozonac cu banane si sirop de artar

budinca de cozonac cu banane si sirop de artar

budinca de cozonac cu banane si sirop de artar

budinca de cozonac cu banane si sirop de artar

budinca de cozonac cu banane si sirop de artar

budinca de cozonac cu banane si sirop de artar

21 Comments

  1. gheata!

    • ghiață f. 1. apă solidificată de frig; bani ghiață, bani numărați; 2. (pl. ghețuri) sloiu de ghiață; 3. fig. om de ghiață. [Lat. GLACIES]. 🙂

  2. cristina

    imi plac retetele tale ‘american inspired’ iar cozonacul asta il voi incerca in mod sigur . o intrebare 🙂 de unde ai cumparat farfuria din imagine? caut de mult timp si nu am gasit. te pup

    • salut 🙂 le-am laut de pe un site, de pe net, dar nu mai sunt de mult, eu le-am luat de vreo 1 an si ceva. Insa am vazut de curand in Auchan, acolo aveau si boluri din aceeasi gama

    • Eu am gasit boluri cu acelasi model la Cora.

  3. dorina

    Teo, te rog nu te supara ce te intreb. Si eu sunt din Cluj, dar nu stiu unde sa caut sirop de artar si muguri de pin. Te rog da-mi detalii (daca sunt la Auchan) in ce zona sunt puse pe raft:). Multumesc

  4. Raluca

    Cu ce as putea inlocui cozonacul. Crezi ca ar iesi bine si cu un pandispan normal facut in casa?

    • Raluca, inlocuieste cu ce vrei tu, dar reteta e facuta pe baza de cozonac, nu inteleg care ar fi problema cozonacului. Nu-ti convine ca e cozonac din comert, poti sa-l faci tu in casa, daca nu, poti folosi pandispan sau ce vrei tu, insa dupa aceea daca nu iese reteta asa cum ar trebui, sper ca nu vii aici sa ma tragi la raspundere.

  5. Monica- Constanta

    Foarte tare…….Arata DEMENTIAL !!!!

  6. nu se poate inlocui siropul de artar cu altceva?

      • Noi cateodata inlocuim sirop de artar cu miere si adaugam esenta de vanilie. Sau combinam sirop de artar cu miere si scadem cantitatea de sirop ceruta. Incercam sa facem mancarea si dulciurile cat mai sanatoase.

  7. arata bine budinca, dar n-am curajul sa dau drumul la cuptor

  8. Corina

    Teo,aș vrea să te felicit pentru priceperea ta în bucătărie și pentru rețetele tale excepționale, care sunt atât de bine explicate. Am 15 ani și îți urmăresc blogul de ceva timp. Înainte mă chinuiam cu rețete de pe net care nu ieșeau, dar noroc cu blogul tău care mă salvează mereu. Până și mama s-a mirat de unde am rețetele astea minunate, dar i-am zis că-i secret. 😀
    Așadar, vreau să te întreb dacă nu cumva ai o rețetă de tort de lămâie (nu contează dacă e dificil sau ia mult timp), pentru că în familia mea deserturile cu lămâie sunt în top iar eu aș vrea să le fac o surpriză dulce-acrișoară. 😉 Mersi :*

  9. Noroc ca mi se coace prajitura in cuptor, ca altfel ma topeam aici 😛 Delicioasa!!

  10. Arata asa de bine incat m-a facut sa vreau sa incerc reteta.

  11. Super, mi-ai facut pofta de gatit, dar acum este prea tarziu :D. Ma bate gandul sa o fac duminica, poate ca o sa ii adaug niste ciocolata si ceva fructe confiate. Multumesc pentru idee Teo!

  12. Suppperrr…:x

  13. Draga Teo,
    Se pot folosi banane congelate? am multe felii in congelator, pe care le folosesc la smoothie, inghetata etc, ar merge si aici?
    multumesc! alina

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.