Victoria Sponge – Pandispan cu dulceata

Sa incheiem, zic, seria de retete culinare de sarbatori cu ceva dulce! Victoria Sponge, desi suna foarte pompos, nu este altceva decat un pandispan simplu, care se face foarte rapid si care nu are creme si decoruri sofisticate, ci se umple cu dulceata si se docoreaza cu zahar pudra. Victoria Sponge a fost denumit dupa Regina Victoria, despre care se spunea ca mananca pandispanul acesta alaturi de ceaiul de la ora 5. Exista insa doua variante ale tortului, una care are si frisca intre cele doua straturi de pandispan si alta, pe care v-o prezint eu acum, doar cu dulceata. In mod traditional se foloseste dulceata de zmeura, insa eu am ales dulceata de capsuni si rubarba, care ii place mult piticului si pe care, fie vorba intre noi, o aveam la indemana 🙂

Ingrediente pentru un tort de 8-10 portii:
– 175g unt la temperatura camerei
– 175g zahar tos
– 3 oua mari
– 175g faina
– 1/3 lingurita praf de copt
– 300g dulceata
– 3 linguri zahar pudra vanilat

Mai intai incingem cuptorul la 180°C si tapetam cu unt si hartie de copt 2 tavi pentru tort, cu diametrul de 20-22 cm. Apoi in bolul mixerului, spumam untul si zaharul, pana avem o crema in care granulele de zahar nu se mai simt deloc. Adaugam apoi ouale, pe rand, amestecand bine dupa fiecare. La final incorporam faina, cernuta impreuna cu praful de copt.

Victoria Sponge - Pandispan cu dulceata

Impartim compozitia in mod egal intre cele doua tavi si coacem 15-17 minute sau pana trec testul scobitorii.

Victoria Sponge - Pandispan cu dulceata

Le lasam apoi sa se raceasca bine bine si umplem cu dulceata, apoi punem zaharul pudra intr-o sita si il cernem deasupra tortului.

Victoria Sponge - Pandispan cu dulceata

E cel mai bine sa il servim dupa ce a stat cel putin 2 ore la temperatura camerei, pentru ca pandispanul sa absoarba cat mai mult din dulceata si sa fie bun si insiropat. Tortuletul e usurel si se poate servi la orice ocazie si mai ales, este foarte potrivit ca si gustare pentru petrecerile copiilor. Sa va fie de bine 🙂

17 Comments

  1. marcela

    Arata bine si cred ca ii si f bun,draga Teo as dori sa stiu daca nu ai cumva o reteta de un pandispan cu un gust destul de puternic de lamaie,am mincat in Italia la cineva si era extraordinar de bun,acrisor,racoros,tin sa mentionez ca avea in compozitie suc de lamaie nu coaja de lamaie,,,daca o ai te rog sa o postezi…multumesc anticipat

  2. CRISTINA

    Prajitura este extraordinara. Acum am gustat+o si incerc sa mai apuc o bucatica din ea asa ca nu o sa mai lungesc mult vorba. Multumesc Teo penru o asa bunatate! Eu am folosit dulceata de mere si pere.

  3. Corina Sandu

    Buna,

    unde pot gasi de cumparat fortune cookies sau prajitura cu ravas ( ravase norocoase ) sunt prajituri impachetate cu un biletel inauntru pe care sunt scrise mesaje amuzante sau citate.

    Multumesc

  4. super arata! Incerc si eu!

  5. s-a taiat crema aia de unt cu zahar cand am adaugat ouale de toata frumusetea….

  6. e geniaaalaaaaaaa, am facu foarte multe retete de pe blog-ul tau dar nici una nu e ca asta.

  7. Multumesc Teo.

  8. iacobus Mihaela

    Am facut aceasta reteta si a iesit extraordinar de bine. Baietelul meu de 2 anisori il iubeste.

  9. Adriana

    Este extraordinara! Multumesc mult pentru reteta. Tocmai am mancat ultima bucatica sau mai bine zis am impartit cu cel drag ultima bucatica. 🙂

  10. Azevedo

    Buna tuturor celor care se bucura de acest minunat blog culinar, acest minunat desert englezesc Victoria Sponge in varianta originala dacă îmi permiteti are următoarele gramaje:225g unt,225g zahăr tos,225 g faina,4 oua, 2 linguri praf de copt de preferinta englezesc pentru a avea acea savoare unica . Ps: gem de capsuni. Spor la treaba

  11. Teo, spune-mi te rog ce dimensiuni are tava in care ai copt pandispanul?

  12. Scuze, am recitit si am văzut dimensiunile, ajuta-mă te rog sa fac gramajul pentru tava de 26 cm.

  13. antonina

    Daca fol faina integrala se modifica ceva? Gustul de ex

  14. Corina

    Doraaa, pot folosi zahar pudră la crema de unt ???

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.