Daca iarna nu se da dusa nicicum, sa continuam cu retetele culinare de iarna, zic! Sa stiti ca in ceea ce ma priveste am fortat nota cat am putut…continui sa ies in fusta si pantaloni scurti (de stofa, nah, da’ tot scurti) si bluzite flu-flu in speranta ca ma vede primvara si se indura de mine…da’ n-am avut mare success pana acum, asa ca ma intorc la blugi pana incercarile mele zadarnice nu se lasa cu viroza 🙂 Mancarica de azi e una clasica – Shepherd’s Pie sau Placinta Ciobanului, pe romaneste. Sunt multe variante ale retetei, cata frunza, cata iarba…cati ciobani atatea retete, dar eu va arat varianta mea, care zic eu e cel mai usor de preparat si nu solicita ore si ore de stat in bucatarie. In varianta clasica se foloseste carne tocata de vita, dar atunci placinta arata mai degraba a musaca si eu am vrut o tocanita aromata, acoperita cu piure de cartofi. Va promit ca e una dintre cele mai bune tocanite din cate am facut si asta e si mai valabil daca alegeti o carne de vita de calitate. Daca nu va place vita, puteti folosi linstiti si carne de porc, nu se supara nimeni. 🙂
Ingrediente pentru 6 portii:
- 500g cubulete carne de vita (pulpa am folosit eu)
- 4-5 linguri ulei de masline
- o ceapa mare taiata pestisori
- 3 morcovi mari taiati rondele
- 1 ardei gras rosu taiat felii subtiri
- 1 borcan 400g sos pentru paste cu busuioc (sau 500ml passata de rosii, condimentata cu ierburi aromatice)
- 4-5 catei de usturoi
- sare, piper, cimbru dupa gust
- ½ portie piure de cartofi cu usturoi
- 2 linguri parmesan proaspat razuit
Mai intai pregatim piureul de cartofi cu usturoi si intre timp incingem cuptorul la 180°C si ungem cu unt sau ulei un vas termorezistent incapator. Intr-o tigaie mare incingem uleiul de masline si calim ceapa pana e translucida. Adaugam apoi cubuletele de carne si le prajim impreuna cu ceapa 5 minute, amestecand des, pana carnea e rumenita pe toate partile. Adaugam morcovii, ardeii, usturoiul taiat marunt, condimentam cu sare, piper, cimbru. Le calim impreuna alte 5 minute, apoi punem sosul de rosii, amestecam bine si lasam totul la foc mediu 15 minute, amestecand des.
Tragem tigaia de pe foc, gustam ca sa putem potrivi de sare, piper si condimente, apoi turnam totul in vasul pe care l-am pregatit si nivelam cu o lingura. De jur-imprejurul tocanitei punem cate 2 linguri de piure de cartofi. Peste piure presaram parmesanul razuit. Dam totul la cuptor 25-30 minute sau pana tocanita clocoteste si piureul de cartofi e frumos rumenit.
Nu vreti sa stiti ce arome au iesit din cuptor…D-E-L-I-C-I-O-S!!! Ca sa nu mai zic cat de bun este piureul de cartofi cu muuuult usturoi si parmesan! Este o mancare satioasa, deci va recomand portii mititele 🙂 Sa va fie de cel mai bine!
Teo arata bestial!! si gand la gand cu bucurie, tocmai ce m am hotarat sa includ mai multa carne de vita in mesele zilnice si tu ai postat aceasta reteta delicioasa. O sa incerc in mod sigur si revin cu pareri. Pupicei!
Arata demential de bine si este o papa acceptata (in mare parte) in dieta mea. Mai putin partea cu cartofii…oare cu ce as putea sa-i inlocuiesc? cu piure de conopida ar merge oare?
Felicitari pt ceea ce faci si multumim ca ne dai sansa sa ne inspiram de la tine:)
Stimata doamna, imi place majoritatea retetelor trimise (sunt abonata), dar te rog din suflet, fa-mi o favoare si spune-mi cu ce fel de cascaval sau branza “mai romaneasca” pot inlocui minunatul parmezan ???!!! pentru ca acesta desi este minunat si imi place nespus, pentru pensia mea este cam costisitor….
Iti multumesc pentru eventualul raspuns,
Toate cele bune,
cu drag, Violeta Ionescu
Multumesc pt idee! Merge cu salata de sfecla rosie, nu? Pup
Am facut-o aseara, doar ca era cam mult piure si am acoperit toata tava. A iesit O NEBUNIE! Puup
minunata .. chiar miine o voi face ..
te iubesc lena si-ti multumesc din suflet
Felicitari pentru retetele delicioase publicate.Urmaresc de mult timp acest siteu si ma indestulez in primul rand citind si apoi trecand la fapte.M-am inspirat de f.multe ori din aceste retete. Va doresc multa sanatate si putere de munca .Maria
mmmmmm,ce bunatate ai facut aici,Teo!!!!musai de incercat!!multumesc pentru reteta!!
Am si eu o reteta de aceasta placinta dar a ta este mai deosebita;cred ca voi incerca si reteta ta!!
pup si multumesc!!
Este o minunatie de placinta.Foarte mult imi place..Seara placuta!
Buna Teo,
Imi place ca ne duci pana departe pe alte continente cu retetele tale.
Shepherd’s pie sau Paté chinois este o mancare tipic canadiana, care are si un istoric al ei. Pe cand colonialistii englezi care s-au stabilit pe noul continent, in Canada de astazi, construiau calea ferata ce lega estul de vestul Canadei, muncitorii erau adusi din China pentru ca era forta de munca ieftina (ca si azi, de altfel). Ghici ce mancau ei? Ai ghicit, mancau Paté chinois. De ce paté? Pentru ca era facut dintr-un pat de carne tocata peste care se adauga porumb sau crema de porumb, terminand cu pireu de cartofi. Este o mancare ieftina si extrem de iubita de copii. Eu o fac regulat cam la 2-3 saptamani.
Uite aici linkul cu reteta originala. A ta este un fel de variatie a felului de baza…dar arata super! E in franceza…din Québec…de la mama lui.
http://www.recettes.qc.ca/recettes/recette.php?id=91
Arata bine si sunt sigur ca e foarte delicios!
acum incep sa o gatesc. sa imi tineti pumnii. 🙂
Am facut si eu reteta. Mi-a iesit fantastica!! O trec in caietul cu retete si o mai fac cu siguranta. Doar ca nu am pui usturoi in piure, nu stiam daca fetitei mele de 2.5ani o sa-i placa.
Tocmai asta e ! De cand am facut aceasta reteta si la piureul normal pun un pic de usturoi, e delicios!
Foarte fain arata, cred ca este o bunatate.
A fost excelenta!!! o incantare pt papilele gustative 🙂
pot sa folosesc smantana 12% la piureu.. ca ma preg sa fac reteta acum si nu as mai vrea sa fug la magazin:*
a iesit superb…..noroc ca am facut muuult ca nu renunta nimeni dupa doar o portie….am folosit smantana la piure si a iesit geniiaaaal…una din cele mai bune retete teo pe care le-am facut…..multumiiim:*:*:*::*:*
Arata si sunt convins ca are un gust delicios. Seamana cu ceva inventat de mine, la vcare eu ii spun ‘pizza de casa’ 😛 oricum, m-a bucurat postarea ta.
arata super..maine o incerc si eu,numai k am sa folosesc carne de porc.pop
Pingback: Shepherd’s Pie (Placinta Ciobanului) | In bucataria Cameliei
Am incercat azi reteta si va asigur ca-i delicioasa!!!Multumesc Teo!
Tocmai am scos din cuptor minunatia!Am inlocuit carnea de vita cu cea de porc si a iesit foarte buna!Multumesc pentru retele tale care ma fac sa gatesc cu drag!
Sa va fie de cel mai bine! Ma bucur mult ca ti-a placut, e si foarte pe gustul nostru, fiind “o masa intr-un singur vas” 🙂