Chiftele prajite la Airfryer cu sos aromat

Chiftele prajite la Airfryer cu sos aromat
Saptamana trecuta, cineva imi lasa un comentariu la reteta de peste crocant si cartofi prajiti in care imi spunea ca, daca pot face si chiftele la Philips Airfryer, chiar e cel mai super aparat. Si, cum ar spune Barney din How I met your mother… “Challenge accepted!”

Am facut unele dintre cele mai bune chiftele din toata viata mea si asta fara strop de ulei! A fost o vreme cand am incercat sa fac chiftelutele numai la cuptor si buni Sia, care e cea mai clasica gospodina dintre toate gospodinele , mi-a spus ca sunt prea seci. Asa ca am avut ceva emotii cu portia asta de chiftele, mai ales ca am pus in ele ardei si fulgi de ovaz. Ma asteptam sa fie o dezamagire totala pentru Buni, dar nu, culmea e ca i-au placut foarte mult si nu i-a venit sa creada ca nu sunt prajite in ulei. Verdictul: apoi nu stiu exact ce aparat ii asta, da-i foarte bun! My Philips Airfryer rulz!!!

Ingrediente pentru 6 portii:
– 700g carne tocata amestec porc-vita
– o ceapa mica tocata marunt
– un sfert ardei gras verde tocat marunt
– un sfert ardei gras rosu tocat marunt
– 3 catei de usturoi tocati marunt sau trecuti prin presa
– o cana fulgi de ovaz
– o lingurita mix curry picant
– o lingurita mix sare aromata
– un ou

Ingrediente chiftele cu sos aromat

Mai intai si mai intai, incingem Airfryer-ul la 200°C pentru 15 minute.

Philips Airfryer

Pana aparatul se incinge, noi amestecam bine bine toate ingredientele pentru chiftele si framantam pana compozitia sta legata. Formam apoi chiftelele, mie nu imi plac foarte mici, asa ca au fost cam de dimensiunea unei mingi de ping-pong. Dupa cele 15 minute in care Airfryer s-a incins, am scos tava si am asezat chiftelutele. Puneti cat de multe incap, nu se lipesc intre ele, important e numai sa fie intr-un singur strat, nu le puneti unele peste altele. Introducem din nou tava in Airfryer si coacem 12-15 minute la 200°C. Pe la jumatatea timpului de coacere, nu uitati sa scoateti tava si sa o scuturati bine, pentru a intoarce chiftelele si a ne asigura ca se coc uniform. Inca un lucru important: de la o portie de chiftelute la alta (a copt toata cantitatea de ocmpozitie in 3 ture), timpul de coacere scade cu 2-3 minute, pentru ca aparatul va fi din ce in ce mai incins.

Preparare chiftele cu sos aromat

Cat se prajesc chiftelutele, noi facem un sos aromat din:
– 250 ml (o cana) ketchup dulce sau picant, cum doriti
– 50g zahar brun
– 100g unt
– 100ml apa
– 80ml otet de mere
– 1 lingurita mustar
– 3-4 linguri suc de lamaie
– o lingurita praf de usturoi

Ingrediente sos aromat pentru chiftele

Punem toate ingredientele pentru sos intr-o craticioara si le tinem la foc mic, pana untul se topeste si sosul da cateva clocote.

Chiftelutele se vor rumeni foarte frumos, mai frumos decat va inchipuiti! In ceea ce priveste servirea, aveti doua optiuni: ori puneti sosul intr-un bol si chiftelele de jur imprejur, sosul fiind astfel un sos pentru chiftelute sau putem pune chiftelele in sos si le dam un clocot, asa le putem servi ca si pe chiftelutele marinate clasice. Eu am ales varianta de sos-dip, pentru ca am de gand sa servesc chiftelutele astea la mini-petrecerea de ziua mea, din acest weekend. Cam asta am gatit impreuna cu Philips Airfryer-ul meu azi si sunt foarte mandra de ce a iesit! Sa va fie de bine!

Chiftele cu sos aromat

Chiftele cu sos aromat

Chiftele cu sos aromat

Chiftele cu sos aromat

Chiftele cu sos aromat

27 Comments

  1. Luam si noi una ca tare bine arata!

  2. Jiconi Andrei

    Buna, imi place foarte mult blogul tau si mancarurie care le faci is foarte bune. Problema ii ca in ultimu timp folosesti foarte multe instrumente “high-tech” ca sa zic asa…si nu foarte multa lume poata sa tina pasul cu retele tale. Degeaba faci cele mai bune chiftele din lume cu aparatu ala daca din cei care se uita la tine nici macar 10% nu au aparatu respectiv. Sper sa nu te superi pe mine. Chiar apreciez toata munca ta.

    • Andrei, nu am de ce sa ma supar. Aceleasi chiftele le poti praji in ulei daca nu ai aparatul. E ca si cum mi-ai spune sa nu mai vbesc la telefon pt ca eu am iphone si altii nokia 3310 🙂 se poate vorbi la amandoua la fel de bine, e la fel si cu aparatele. Nu e musai sa ai kitchen aid, poti amesteca cu mixerul de exemplu…eu doar ca prezint variante de retete, voi le puteti adapta nevoilor voastre

  3. alexandra

    Locuiesc in Basarabia de unde as putea cumpara asa un aparat philips Airfryer.
    multumesc mult.

    • Alexandra, il gasetsi pe net la preturi foarte ok, nu stiu cum e cu transportul in Moldova, dar probabil ca se poate trimite.

  4. Daca nu e cu suparare am si eu niste intrebari:
    – chiar se merita pretul de ~ 8 milioane?
    – de ce vad in poze numai temperatura de 200 grade ? sa inteleg ca este cea mai uzata?
    – se poate gasi un inlocuitor ? (gen cuptor) care este diferenta in acest caz?
    Va multumeswc anticipat.

    • Catain, eu zic ca merita. L-am vazut oe net si la 650 lei, adica pretul unui telefon mobil, de exemplu. Daca investim intr-un telefon de ce nu am investi si intr-un aparat pe care il putem folosi zilnic pentru a face retete delicioase si mai ales sanataoase. Sigur, poti face chiftele si in cuptor, de exemplu, dar nu au acelasi gust, ideea lui airfryer este ca mancarea arata si are gustul mancarii prajite, dar nu folosesti ulei. Sincer, pentru mine a fost o revelatie aparatul asta si nu vreau chiar deloc sa il bag pe gat nimanui, dar este intr-adevar foarte bun 🙂 asta e pararea mea cea mai sincera.

  5. teo si tu te uiti la how i met your mother? sunt super incantata de acest serial e preferatul meu. Iti vizionez site-ul de cand eram in clasa a 12 a, acum am 23 de ani (si eu sunt tot sagetator ca si tine). Vreau sa iti spun ca esti o zeita in bucatarie si am incercat multe din retetele tale si toate au iesit super bune.Mult noroc cu blogul si tine-o tot asa!

  6. Teo draga, tin sa spun ca arata mai mult decat apetisant tot ceea ce gatesti tu!!!! Muuuuuuulte complimente!!!
    Vreau sa imi cumpar si eu aceasta minunata masinarie… Cam care e pretul? Cat ai dat tu? In jur de 100 euro?

    Merci mult si spor la bucatarit!

    • irina, pretul am vazut ca variaza de la un magazin la altul,. dar daca il cauti pe net il gasesti si la 650 lei

  7. Ce manifigue!
    Mersi pentru reteta, sunt inebunit dupa chiftele, nu imi place ca nu mai au gust dupa cateva ore.
    Singura solutie este frigiderul, o alta solutie nu stii?

  8. Cristina Albu

    Teo, multumesc de reteta. Au iesit f bune, numai ca mie mi s-au lipit tare de plasa. La fel mi s-a intamplat si cand am bagat niste somon.. A iesit excelent, desi doar uns un pic cu ulei si presarat cu sare, dar s-a lipit. Ai un sfat pentru mine? Am incins bine aparatul de fiecare data.
    Multumesc.

  9. Nemteanu Maria

    Am si eu o intrebare, de unde a-ți cumparat Airfryer-ul?

  10. Iti multumesc mult pentru tot ce ne inveti si pt tot ce faci, esti grozava si tine-o tot asa! Acum urmaresc cu interes acest Airfryer si am si eu cateva intrebari daca se poate, cu scuzele de rigoare pentru timpul pe care ti-l rapesc. Cum e cu mirosul in casa? Ne plac mult chiftelutele, cartofii prajiti si fripturile, dar cand stai intr-un apartament mic, mirosul de prajeala intra in toate cotloanele, mai ales in sifonier. Se poate folosi si tava fara sita? Se pot face si frigarui, de metal sau de lemn? Ai incercat si dulciuri, gogosi?
    Iti multumesc pentru atentie si iti doresc tot binele din lume!

    • Diana, eu stau intr-un apartament in care bucataria e unita cu living-ul, deci te inteleg perfect in ceea ce priveste mirosurile, dar aparatul nu prea scoate miros, in niciun caz nu miroase a chiftele prajite in toata casa 🙂 Tava nu se poate folosi fara sita, e incoporata sita in ea. Are insa un despartitor ca sa poti praji doua lucuri diferite in acelasi timp. Inca nu am incercat sa fac frigarui, dar o sa ma interesez cum e cu ele. Gogosi nu am facut, alffel de dulciuri le fac in cuptor, pentru ca folosesc Airfryerul in general la preparate pe care altfel le-as praji in baie de ulei. Sper ca ti-am fost de folos 🙂

  11. chitu marcela

    Spune-mi te rog daca le fac in tava la cuptor oare ies?

  12. Raluca Voda

    Teo, cu sau fara Airfryer, pentru chiftele, sosul e un autogol: ketchup, praf des usturoi, unt? De unde vine aroma, din ketchup? Pentru arome ne trebuie niste ierburi, rosii proaspete, busuioc, patrunjel, sau cimbru, sau ce dicteaza creativitatea. Toata grasimea care am evitat-o la prajitul chiftelelor o folosim in sos ca unt. Uleiul de masline e mai sanatos, are aroma si gust, in loc sa dau banii pe un Airfryer mi-asi cumpar ulei de maslinefoarte bun (extra vergine), sau un ulei de rapita presat la rece. O sansa ratata, din chiftele bune !?, (fulgi de ovaz?) sa faci un fel cumsecade. Pacat!
    .

    • Raluca, nu ai dreptate. Sa stii ca uleiul de masline extra-virgin nu este deloc indicat pentru prajit, dimpotriva, unii spun ca e chiar toxic incalzit la temperaturi mari. Autogol? Ce are ketchup-ul daca e facut in casa? Ce are praful de usturoi daca e facut din usturoi copt? Autogol a fost comenatriul tau malitios, din punctul meu de vedere. Sa fii sanatoasa!

  13. Madalina

    Bună! Aș vrea să fac chifteluțele de Crăciun. Le-as putea coace în multicooker?

  14. Raluca

    Buna, Teo! Am tot facut diferite retete de pe site-ul, dar aceasta m-a dat pe spate :D. In primul rand, ca nu am asteptam sa pot face chiftelute in airfryer. L-am tot folosit pana acum pentru cartofi prajiti si carne de pui, dar cumva eram convinsa ca nu voi putea face chiftele, ca se vor lipi de plasa pt prajit. Au iesit niste chiftelute aromate, cu un iz exotic (seamana la gust cu niste frigarui adana pe care le cumparam vara pentru grill de la o carmangerie cu spefic oriental). Le-am servit cu noodles cu legume si sos de soia, desi sunt teoretic din alta poveste. A fost bun de tot oricum! Multumesc!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.