Ciorba de fasole cu tarhon

Ciorba de fasole cu tarhon

Cand eram eu mica, nu era McDonalds, nu stiam de junk food si cea mai mare inovatie in materie de fast food, care a aparut cand eram undeva prin clasa a-2-a, au fost sandwichurile calde, facute la sandwich maker. Era un chiosc mic langa scoala, unde o doamna nu mai prididea sa unga feliile cu margarina, sa puna o feliuta de cas si una de parizer si sa indese felioacele de paine (nu, pe vremea aia nu era paine toast ca acum si nu se puneau cate 2 feliute elegante) in aparat, sa apese cu toata greutatea pana se inchidea aparatul. Copiii stateau la coada si grele mai erau alea 2 minute pana era gata sandwichul cald. Era o mare de manute, toate intinse spre gemuletul de la ghereta si toate cu banutii stransi in pumni, fiecare sperand sa ii ia lui doamna banii mai repede.

Eu nu am avut niciodata rabdare sa stau la cozi, poate nici de asta nu mancam sandwichurile astea dupa scoala. Bunicii mei locuiau aproape si stiam ca ma asteapta mancare calda. Si una dintre favoritele mele era (si a ramas pana in ziua de azi) ciorba de fasole verde, in diverse combinatii. Dupa mintea mea de copil si dupa mintea mea de Teo’s Kitchen, o ciorba de fasole verde inseamna: fasole proaspata, afumatura de orice fel, smantana din abudenta si musai, dar musai, ceapa rosie, de apa, stransa in prosop cu un pic de sare si apoi amestecata cu un strop de ulei si un pic de otet. De data asta, ciorba de fasole a fost cu tarhon si a fost numa buna!

Ingrediente:
– 1 kg fasole verde
– 200g ciolan afumat fara os
– o ceapa mare
– 3 linguri pasta de gogosari si ardei
– o lingurita boia, sare si piper dupa gust
– 2.5 litri apa
– 350ml bulion (sau suc/passata de rosii)
– tarhon proaspat sau congelat
– 2 linguri ulei

In oala de supa (una de 4 l) incingem uleiul si in el calim ceapa si ciolanul afumat taiat cubulete. Puteti lasa si bucati mai mari de ciolan, dar mie personal imi place mai mult asa.

Ciorba de fasole cu tarhon

Cand ceapa e translucida, tragem de pe foc si punem boiaua, pasta de ardei, sare si piper dupa gust. Daca aveti boia afumata, cu atat mai bine!

Ciorba de fasole cu tarhon

Punem apoi si fasolea verde, spalata bine, curatata si rupta in bucatele. Apoi turnam apa, amestecam si punem din nou pe foc.

Ciorba de fasole cu tarhon

Pe gustate, asteptam pana fasolea e aproape fiarta si completam cu bulionul sau sucul de rosii. Potrivim de sare si la final, la ultimele clocote, punem si tarhonul taiat marunt.

Ciorba de fasole cu tarhon

Ii una dintre cele mai satioase ciorbe si daca o mancati cu un colt de paine de casa, ii si mai si! Daca nu aveti pasta de ardei, puteti sa taiati marunt marunt un ardei kapia si un gogosar sis a le caliti impreuna cu ceapa. Dar tot mai bine si mai bine e cu pasta de ardei, inca nu e prea tarziu sa o pregatiti sis a o folositi toata iarna pentru a completa mancarurile. Sa va fie de bine, dragilor!

Ciorba de fasole cu tarhon

Ciorba de fasole cu tarhon

Ciorba de fasole cu tarhon

Ciorba de fasole cu tarhon

29 Comments

  1. Ma uit la poze si imi imaginez cat de gustoasa este.Super arata!

  2. Acum as zbura catre tine la o portie de ciorbita! Abia mai stau in scaun la serviciu…Te pup, sa ai o zi frumoasa!

  3. buna teo.se poate folosi doar bacon in loc de ciolan afumat?o zi frumoasa iti doresc

  4. Sorina

    Arata foarte bine draga Teo ! Felicitari :*

  5. corina

    Buna Teo, ma numesc Corina si de mult timp iti citesc retetele si unele le-am si incercat si mi-au iesit foarte bine, dar astazi vreau sa te intreb un pic despre dieta care ai tinut-o DIETA DUKAN.
    Ma intereseaza daca a fost eficienta si daca ti-a fost foarte greu sa o ti.
    Mersi frumos pte tot si mult succes.

    • Corina, am tinut dukan din mai pana in august, am slabit undeva 20 kg si e foarte ok, cel putin pentru mine, insa fiecre om o resimte altfel. Nu pot sa bag mana in foc ca tu o sa poti sa o tii, sau x sau y. Pt mine a fost ok pt ca imi plac lactatele si carnea in general, deci nu am simtit ca sunt privata de ceva. Pe net gasesti info despre fiecare etapa a dieteti si pareri de la multi oameni care au tinut-o si te poti orienta daca vrei sa o tii sau nu. Succes mult iti doresc!

  6. Din pacate nu omor dupa fasole, insa dupa ciorba de legume sunt mai mult decat inebunita, imi place sa o servesc atunci cand e fierbinte, nu stiu de ce dar nu imi place carnea ce este in interiorul ciorbei.

    • Eh, stii cum e, gusturi si gusturi! 🙂 mie ciorba fara carne parca nu mi-e la suflet ca si una cu un pic de afumatura 🙂 important insa e sa mancam ciorbe, de orice fel ar fi ele, pentru ca sunt sanatoase si ne ajuta digestia, nu?

  7. Nicoleta

    Teo draga mea, ti-am mai spus eu, tu nu postezi retete, ci bucati din sulfetul tau aici! La tine pe blog e ca si cum ai citi un “roman condimentat”, cu ingrediente pt fiecare emotie 🙂
    Citesti povestea si e musai sa faci si reteta, ca sa retraiesti mai viu amintirea povestita de tine….
    Am “crescut” si eu o data cu site-ul tau, te citesc de multisor, bag seama cam de pe la lansare si ma uit acum in urma si vad cat de mult ti-ai rafinat postarile, retetele si ingredientele….Felicitari si La multi ani, draga Teo, sa cresti mare si voinica, sa fii fericita!
    Cu drag, gasca mea de pofticiosi, 2 mai mari si 2 mai mititei (cunosti senzatia a 2 manute mici bagate in faina ta cu ochii sclipind ghidus). 🙂

    • Nicoleta, esti o draguta! Multumesc pentru urari si ce ma bucura cel mai mult este ca observati si luati in seama incercarile mele continue de a gati tot mai bine si mai bine pentru voi 🙂 am progresat mult, zic eu, din 2007 si pana acum…cine stie cum o sa arate blogul peste alti 5 ani 🙂

  8. Ce bunatate de ciorba! Imi place tarhonul 🙂

  9. am ramas cam in urma!!! de obicei cred ca sunt prima care verific retetele noi,dar am cam fost ocupata cu munca si…asta e, dar niciodata nu e prea tarziu pt. o asa ciorba ,ador fasolea,verde, uscata, dar s-o cheme fasole ,felicitari azi am facut si eu o portie dar de vreo 8 litri ,multumim!!!!!!

  10. Lavinia

    Desi am vazut reteta de cand ai postat`o abia ieri am apucat sa o fac si am facut o oala mare si azi am mancat ultima portie :)) asa trecere a avut ciorbita asta, am fost laudata pentru ea si toate datorita tie :* iti multumesc si azi fac si ketchup`ul facut de tine, sunt curioasa sa vad ce imi va iesi. Iti multumesc mult din nou pentru ca ma inspiri in fiecare zi!! Te pup

  11. Daniela, Iasi

    Asta a iesit demential! Super faina! Eu i-am mai adaugat si o lingurita de spuma de usturoi la urma…Bunaciune!…
    Multumesc, Teo!…<3

  12. salivez la unele retete 😉

  13. Michael

    Looks wonderful! Certainly brings back some memories of childhood. Nothing like coming out of the cold to homemade soup and fresh bread!

  14. Andrei

    A iesit de vis. M-a uns la suflet asa de buna a fost. Mulțumesc Teo!

  15. Super retete, nici nu stiu la care sa ma opresc. Asa cum spunea cineva, acesta nu este un simplu blog cu retete ci suflet, pasiune, umor.

    • Multumesc mult, Alice 🙂 Incerc si ma stradui sa va ofer mai mult decat niste simple retete, ca doar pentru asta exista cartile de bucate si ma bucur tare cand reusesc 🙂 pup!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.