Mai stiti reclama aia (zau daca imi aduc aminte la ce era) cu doamna care zicea “pentru puisorul meu, ce-i mai bun!”? Cam asa am gandit eu alegerea unei retete culinare pentru ziua mamei mele. Asa cum ati aflat de pe facebook, daca urmariti pagina Teo’s Kitchen, mama mea, atat de draga Mama Lucia, a implinit pe 8 august 55 de ani 🙂 Am vrut un tort mai deosebit, care sa fie si frumusel si foarte racoros si cu fructe, pentru ca buni Sia nu mananca deloc cacao si ciocolata, asa ca trebuia sa fie si pentru ea. Si am facut o sarlota cu fructe. Nu va lasati intimidati de rulada cu gem, se face foarte usor iar sarlota sa nu va sperie (apropo, stiti gluma aia cu “intrebarea nu ma sperie”?) nu poate iesi nimic gresit daca aveti grija sa nu ardeti crema. Si eu sunt aici ca sa ma asigur ca va iese totul asa cum trebuie, da? Mama a fost foarte impresionata de tort si zic eu ca nici invitatii nu au ramas de piatra in fata lui, nu de alta da a doua zi au mai ramas vreo 3 felii, salvate pentru amaratii care au lucrat in ziua cu pricina si nu au ajuns la tort. Ingredientele sunt pentru un tort de 2 kg (cca 15-18 portii) si pentru preparare aveti nevoie de un bol mare, de vreo 3 litri.
Ingrediente pentru rulada:
– 6 oua
– 180g zahar
– 2 lingurite zahar vanilat
– 100g faina
– 100g amidon
– ½ lingurita praf de copt
– 150-200g dulceata de capsuni
– 2-3 linguri zahar pudra
Mai intai si mai intai incingem cuptorul la 200° C (sau o treapta inalta, cuptorul trebuie sa fie bine incins). Intr-un bol mare, batem bine ouale cu zaharul si zaharul vanilat, cu mixerul la viteaza mare, 7-8 minute sau pana ouale sunt albe si spumoase. Punem restul ingredientelor si amestecam bine cu o spatula. Intindem compozitia in tava tapetata cu hartie de copt si nivelam folosind o spatula. Puteti folosi cea mai mare tava pe care o aveti, a mea a avut 35×40 cm, ceva de genul. Dam tava la cuptor si coacem la foc iute 7-8 minute sau pana trece testul scobitorii. Intre timp, intindem pe masa de lucru un prosop de bucatarie curat, cel putin la fel de mare ca si tava in care facem prajitura si il pudram cu zahar pudra. Cand blatul e gata si l-am testat si cu scobitoarea, il rasturnam pe prosop, peste zahar.
Cat blatul e inca fierbinte, il rulam cu ajutorul prosopului, cat de strans putem si il lasam asa 10-15 minute sau pana se raceste. Apoi derulam prosopul, ungem blatul cu gemul de capsuni si rulam la loc, la fel, foarte strans, apoi invelim rulada intr-o folie alimentara transparenta si o dam la rece cel putin 2 ore inainte de a o taia in felii de cca 1 cm grosime. Tapetam bolul pe care o sa il folosim la tort cu folie si apoi cu feliile de rulada. Inceercati sa nu lasati spatii intre feliile de rulada si daca raman spatii, sa le umpleti cu bucatele de blat. Dam totul la rece pana pregatim sarlota.
Ingrediente pentru sarlota:
– 6 oua
– 250ml lapte
– 200g zahar
– 400ml frisca lichida
– 4 pliculete gelatina dizolvate in 100ml apa rece
– 1 lingurita extract de vanilie
– 4 cani de fructe la alegere (eu am folosit piersici, struguri, ananas si pere)
Amestecam bine ouale cu zaharul pana zaharul e aproape dizolvat, apoi punem si laptele, amestecam bine si punem compozitia intr-o craticioara sau vas termorezistent, pe care il punem peste o oala cu apa. Punem totul pe foc si amestecam in continuu pana crema incepe sa se lege. Trebuie sa avem o crema destul de densa (atentie mare, NU puneti vasul cu crema direct pe foc, e musai sa pregatiti crema la baie de aburi si sa amestecati tot timpul, altfel se prinde de cratita foarte repede si se afuma). In crema fierbinte punem gelatina inmuiata in apa si amestecam pana se topeste, apoi tragem sarlota de pe foc si o lasam sa se racoreasca putin. Separat, batem frisca si apoi o amestecam cu sarlota racita si vanilia. Lasam toata compozitia sa se raceasca pana incepe sa se intareasca si abia atunci adaugam fructele, pentru ca altfel, daca sarlota e foarte moale, fructele se lasa la fundul vasului. Turnam compozitia in bol, peste feliile de rulada apoi dam la rece peste noapte.
Dimineata nu ne ramane decat sa taiem cu grija marginile ruladei (in cazul in care sarlota nu ajunge chiar pana sus), sa rasturnam tortul pe un platou si sa indepartam folia alimentara. La capitolul decorat, puteti foarte bine sa lasati sarlota asa cum e, ca-i chiar draguta cu feliile de rulada sau puteti sa faceti ca mine: am topit ciocolata alba si am turnat-o peste tort, apoi am decorat cu afine. Vorba lui Brenciu, faceti cum va spune inima 🙂 Cam asta-i operatiunea sarlota, sper sa va placa si sa o puneti in practica si daca va e o lene maxima, gen “mi-e o leneee, de ma doareeee”, rulada este si de cumparat gata facuta, nu-i musai sa o coaceti pe caldurile astea 🙂 Sa va fie de bine!
Wow, delicios de bine arata!!! la multi ani sanatosi mamei tale Teo!!
multumesc frumos >:D<
Imi lasa gura apa!
🙂
Buna ziua! Este extraordinara reteta de sarlota cu fructe. Ziua mamei mele e pe 27.08 si as vrea sa o fac si eu. intrebarea mea e: pliculetul de gelatine ce gramaj avea pentru ca pe piata sunt cu o multime de gramaje. Multumesc mult!
Buna Mihaela 🙂 eu am folosit gelatina de la dr.oetker, in general un pliculet de galtina a suficient pentru 500ml lichid
Multumesc foarte mult pentru sfat!
Arata foarte bine si gustul cred ca e …foarte foarte bun. Am o intrebare legata de rulada – prosopul in care scoti blatul nu trebuie udat?
Monica, nu e nevoie sa fie umed prosopul 🙂
Draga Teo, sti de cand cautam o reteta de sarlota care sa nu fie ,, la plic”? Cred ca e o nebunie de reteta si cu siguranta o voi face ..
Sa ai un weekend frumos,
Monica-Constanta
multumesc, Monica 🙂 eu nu mai folosesc de 2-3 ani retete la plic si am descoperit ca e chiar usor sa faci totul in casa 🙂
Buna,
Faina reteta, ma gandesc sa o fac doar cu caise si piersici cat inca mai sunt pe piata si eu in concediu, pt rulada as tranti o dulceata de tot de caise, ah..ce pofta imi este. Imi aduce putin cu tortul diplomat. Ziua mamei mele a fost pe 1 august si tot 55 de ani a facut. Sa ne traiasca mamele si sa fie sanatoase!
Ana, La Multi Ani mamei tale 🙂 e foarte buna ideea cu dulceata de caise 🙂 seamana cu diplomatul pentru ca si diplomatule de fapt o sarlota 🙂
Arata bestial ! Si sint convinsa ca e gustoasa!
A fost gustoasa, ca s-a devorat rapid 😀
La multi ani mamei tale!
Faina reteta!
MULTUMESC, i-am transmis urarile voastre!
Arata absolut declicios, pasi par destul de simplu abia astept sa gatescf si o astfel de minunatie, multumesc pentru reteta, ai toata aprecierea mea pentru selectile pe care le faci.
Multumesc, Lili, incerca sa aleg de toate pentru toti 🙂
Buna Teo,
Ca si Mihaela, nici mie nu-mi este clara cantitatea de gelatina. Eu in general folosesc tabletele, iar pentru 500ml frisca lichida, spre exemplu, pun 10g, adica un pliculet. Am vazut ca tu ai pus 4 pliculete, 40g mi se pare cam mult. Crezi ca 20g gelatina sunt suficiente pentru reteta?
Multumesc
Oana, voi stiti ce fel de gelatina folositi si cata puneti, am spus mai sus…nu e multa la centitatea data+fructe, dar daca voi considerati asta, ajustati reteta dupa preferintele voastre 🙂
mult respect pt.ceea ce faci. . . Este de apreciat. . Toate retetele pe care le.am incercat mi.au iesit..
multumesc pentru cuvintele frumoase si eu va multumesc ca ma vizitati! 🙂
eu l-am facut si este ff bun numai ca din greseala am pus cu un pliculet de geletina mai mult dar este f bun,data viitoare voi fi mai atenta, iar la rulada eu o fac de ani de zile si nu o pun pe prosop,o desfac din tava cu o spatula si o rulez acolo in tava si dupa ce se raceste o desfac o umplu si o rulez la loc, o pun in folie de plastic si o bag la frigider, eu am si o reteta de crema pt aceasta rulade f buna
carmen, gelatina nu are gust oricum, deci nu e bai, stai linistita! 🙂 poate ne spui si reteta de crema pentru rulade 🙂
Foarte buna si usor de facut. Felicitari pentru tot ce faci!
multumesc!
n-as putea s-o asamblez si intr-un vas dreptunghiular? E minunata reteta! Am salvat-o!
ba da, cum sa nu 🙂
Arata bestial!! este super aspectoasa si sunt convinsa ca si gustul este pe masura !:)
O incerc sigur!
superb, ca de obicei o sursa valoroasa de inspiratie pentru cei mai…novici in ale bucatariei.
Arata grozav si chiar tentant ! Cu siguranta voi incerca si aceasta reteta ! Multumim, Teo !
trebuie, trebuie! 🙂
draga teo numai ce am terminat minunatia ta de “sarlota”si pe ansamblu am reusit doar vreo 2 nelamuriri;daca nu pun amidonul in blat mie mi se pare ca nu ar fi probleme;dar reteta e reteta si ce mai vreau sa te intreb de ce 4 si nu 2 gelatine? fiindca nu cred ca e mai mult de 1 kg de crema cit ar lega 2.Eu draga mea ti-am respectat reteta si a mers dar ma gindeam daca ar merge si asa? te pup esti minunata si grozava in tot ce faci si cam de la inceputuri sunt fan ata
Tamara, nu ne putem risca la gelatina din cauza fructelor. Daca doresti, pune mai putina, dar nu garantez ca se mai leaga sarlota. Pe un pliculet scrie ca maxim 500 ml lichid, insa conteaza si tipul de lichid.
Teo..arata super! Vreau sa o fac sambata asta.Am tot ce imi trebuie, si ma pricep la facut rulada, am facut si gem de prune ieri si deci e o ocazie sa il folosesc.Spuen-mi te rog, nu inteleg cu gelatina asta.Deci 4 plicutle de la dr oetker in numai 100 ml apa?Ca pe ele screi ca un pliculetz tre dizolvat in 500 ml apa….deci noi punem pt reteta 4 la numai 100 ml?Merci de raspuns..sper sa imi raspunzi pana sambata
Thanks
Ruxi
ruxi, pe pliculete scrie ca un pliculet este suficient pentru 500-ml lichid, nu ca se dizolva in atat 🙂 reteta e corecta asa cum am scris-o 🙂
merci teo..ma gandeam eu dar am zis mai bine sa intreb expertul ;)te anunt ce iese
mi-a iesit…e super.l-am facutde doua de fapt….am avut niste peripetii…dar a iesit si a fost ft bun.multumesc!
totu-i bine cand sarlota iese bine 🙂
Teo, 100 gr amidon?
da da 🙂
Teo, eu am facut reteta asta doar ca in mijloc avea o crema de unt cu mult zahar si nu mai stiu ce. Nu mai stiu nici macar de unde am luat-o. Mi s-a parut cam gretoasa varianata mea, a ta pare mult mai light.
da, e foarte usurica sarolta si foarte aromata, iar rulada e delicioasa si de una singura, e suficient gemul, nu e nevoie de niciun fel de crema 🙂
Teo draga, am si eu nevoie de un sfat rapid daca se poate 🙂 ma gandeam sa fac si eu sarlota asta delicioasa dar problema e ca , am o caserola portabila destul de mare(apox6L) …crezi ca ar trebui dublate ingredientele pentru sarlota,sau sant suficente cele pentru o portie?merci :O)
Ione draga, nu iese o sarlota imensa din cantitatle date, dar sunt lejer 12-14 portii 🙂
merci Teo, 🙂
am pus igrediente pentru o portie jumatate:) …sant tare curioasa cum o sa fie 😀 ,trebuie sa recunosc ca am emotii:))
fara emotii! sigur va iesi bine!
Arata genial! Sunt de 20 de minute pe blogul tau si am gura apa:)). Esti o mare gospodina:*!
multu, multu! 🙂
Am facut aceasta delicatesa. A iesit super. Multi au apreciat-o.
Multumesc, Teo…<3
Cu tot dragul! 🙂
Buna,
Am facut si eu sarlota, totul a iesit perfect mai putin consistenata sarlotei care era destul de pufoasa ceea ce a facut ca feliile de rulada sa se desprinda pe masura ce o feliam. Ca varianta pentru frisca lichida am folosit Hulala…nu stiu unde am gresit, poate ma poti ajuta!
Multumesc tare mult si felicitari pentru ceea ce faci!!!
Adriana, in mod normal nu trebuiau sa fie probleme…eu folosesc smantana pentru frisca, nu vegetala, ci din cea prospata, luata de la magazinul de lactate 🙂 nu se bate la fel de pufos la hulala dar e mai sanatoasa 🙂
pai si gelatina in cata apa o dizolvam??????
pai, daca citeai la ingrediente, stiai 🙂 nu vreau sa fiu rea, dar de asta scriu retetele amanuntit, in speranta ca le si cititi 🙂
Buna seara Teo :* ! I`am facut aceasta sarlota prietenului meu de ziua lui, adica sambata ce a trecut .. Am cumparat rulada ca nu am avut chef sa fac, am fost si racita .. si am facut sarlota .. si nu mi`a iesit !! 🙁 pana sa bag gelatina in ea a fost totul perfect, am pus gelatina in 100 ml apa am lasat`o sa se prinda apoi am amestecat in ea si am turnat`o in sarlota si s`a imbranzit .. Nu stiu cum sa`ti explic .. nu mai era cremoasa ci tare, cred ca imbranzit e cuvantul cel mai potrivit .. si am batut frisca si am amestecat`o dar era ca si o spuma toata nu lichida ca si albusul de ou, putin mai moale si am pus fructele si am dat`o la rece, cand am intors`o avea un aspect suuper, (daca vrei poti sa o vezi pe facebook: Lavinia Boros) dar cand am taiat`o, era la fel de moale .. nu a avut nici un aspect taiata:( la gust a fost foarte buna, tuturor le`a placut si chiar am fost rugata sa mai fac pt niste prieteni. Dar vreau sa arate ca si a ta ! Te rog sa`mi spui unde am gresit, am pus gelatina cat inca era pe foc si am amestecat putin pana s`a intarit cam 40 de sec apoi am luat`o jos de pe foc .. 🙁 multumesc :*
Gelatina se topeste inainte de a o pune in crema. Din ce spui tu, inteleg ca ai lasat gelatina sa se umfle si ai pus-o asa in tort. Fara gelatina crema nu are cum sa stea…
buna seara. aceeasi problema cu consistenta sarlotei am avut-o si eu 🙁
in reteta spune: ” In crema fierbinte punem gelatina inmuiata in apa si amestecam pana se topeste, apoi tragem sarlota de pe foc si o lasam sa se racoreasca putin.”
intrebarea mea e: cum topesc gelatina dupa ce am inmuiat-o in apa?
buna Teo. ai niste retete de te lingi pe degete la propriu … am si eu o intrebare la reteta asta : daca nu am amidon se poate inlocui cu praf de copt? cineva imi spunea ca da … multumesc. keep up the good work 😉
amidonul e mai bine sa il inlocuiesti cu faina in cazul asta 🙂
o intrebare am si eu,la baza in poza vad ca ai mai pus un blat,tot din aceiasi masa ca si a ruladei este nu?
da, e tot rulada
Buna Teo,pentru sarlota,la inceput ouale cu zaharul se bat cu mixerul ca la blat si pe urma se pun la abur?multumesc!
Asa cum scrie si reteta, intai amesteci tot, apoi le pui pe foc 🙂
Buna Teo,iti multumesc pentru retete,sunt minunate,pana la urma mi.a iesit si aceasta,dupa multe peripetii,si gafe din care credem ca nu imi va iesi sarlota nici gand,a iesit PERFECTA,SUPER….Poti sa vezi pe facebook Dragnea Ana Maria,e super,a iesit minutat,am primit aks de la iubi nota 10 iar de la prieteni 10 cu felicitari,ma bucur ca am gasit pagina ta,suntem mandrii de tine:)te pupam si p tn si pe Luca.
Teo…de 30min amestec ouale pe baie de abur si tot lichida e :((
Banuiesc ca ar trebuii sa fie ca maioneza?!
Arata foarte bine! Am facut si eu ceva de genul asta dupa o reteta de pe programul Paprika. Cu rulada si in interior cu inghetata..
URGENT Teo….am nevoie de sfatul tau pt acest tort!!!
1. daca inlocuiesc gemul de capsuni cu dulceata de visine e ok?
2. ce smantana pt friscala recomanzi?
3. extract sau esenta de vanilie? (e nevoie sa cumpar batonul de vanilie pt extract?)
4. pot lasa bolul cu feliile de rulada taiate, la frigider peste noapte? (adica sa fac azi rulada si maine sarlota, e ok?)
5. chiar e nevoie de un bol de 3 l. (din poza ta, cu sarlota la bain marie, pare a fi un vas yena, iar al meu n-are mai mult de 1.5 l.)…am doar oale de 3 l, nu boluri 🙁
Te rog, raspunde-mi cat de repede poti!!!
cu toata urgenta din lume:
1. daca are visine in ea, dulceata adica, nu se ruleaza la fel de uniform si deci nu va iesi chiar perfect
2. smantana pt frisca de la zuzu, lidl, oricare atata timp cat e proaspata
3. extractul de vanilie se face in casa, in cateva saptamani, daca nu il ai, recomand miezul de la baton de vanilie, daca nici ala e nu e la indemana, poti folosi esenta
4. da, poti
5. da, e nevoie de un bol mare, ca sa poti amesteca foarte bine tot
sper sa te ajute
super prompta…thanks a lot, Teo!
help needed again! dezamagita de munca mea…. am dat-o in bara chiar de la inceput: am facut blatul pt tort insa cand sa desfac prosopul pt al rula din nou…surpriza… era lipit de prosop 🙁 si l-am desfacut bucatele bucatele. Acum nu stiu daca sa mai indraznesc o data… Oare trebuia sa pun zahar pudra si pe blat sau doar pe prosop?! Si ar mai fi o intrebare ce dimensiune are bolul tapetat cu rulada pt sarlota finala? (asta daca prind curaj sa-l fac din nou, ca maine e ziua fetitei si vroiam sa-i fac o surpriza)
Alis, asa cum scria si in reteta: Intre timp, intindem pe masa de lucru un prosop de bucatarie curat, cel putin la fel de mare ca si tava in care facem prajitura si il pudram cu zahar pudra. imi pare rau ca nu ai citit cu atentie, dar sa stii ca daca pudrai zaharul nu se lipea nimic de prosop….
Teo, eu am citit f. atenta reteta, si sa stii ca am pudrat cu zahar prosopul, dar nu si deasupra blatului (ca nu mai scria in reteta)…mai incerc o data si voi pudra si blatul de data asta…iar daca nu iese ma las pagubasa … Merci mult!
Alis, nu are cum sa nu iasa, eu folosesc reteta asta de rulada de ani de zile si nu am avut niciodata probleme 🙂 spor mutl sa ai!
mi se pare ca ai castronul tapetat cu mai mult de o rulada taiata.asa e?
ce dimensiune are castronul in care ai asamblat sarlota?
multumesc
Veronica, am folosit numai rulada pe care am facut-o in reteta, ideea este sa tai feliile foarte subtiri, folosind un cutit zimtat, de paine. Bolul este unul mare, de 2 litri, un bol de plastic “clasic” daca vrei sa ii spunem asa 🙂 sper ca ti-am fost de folos
buna…as dori sa te intreb daca as putea sa folosesc crema mascrpone pt. sarlota…felicitari pt retete arata minunat