Cornulete – saleuri cu cas

Saleuri cu cas
Fiecare gospodina isi stie caietul de retete culinare ca pe Tatal Nostru, cel putin asa e la noi in familie. Daca o sun pe mama si o intreb “mai stii prajitura aia cu nuca si galbenusuri si glazura?”. Direct imi zice “caietul meu de retete, pe la mijloc, ii zice Japoneza si vezi ca tre facuta in tava mai mica, altfel nu iese inalta!”.

Caietul mamei, pe care mi-l lasa mie de fiecare data cand pleaca din tara, e ca o madlena de-a lui Proust pentru mine. Fiecare reteta imi aduce aminte de ceva, de o sarbatoare in familie, de nu stiu ce dezastru culinar pentru care mi-am luat-o pe coaja (de tip Teodora, vezi de prajitura si eu am vazut in sensul ca nici vorba). Fiecare pagina are o pata mica de ulei, de ciocolata, o amprenta de faina. La capatul caietului vine stiva de foi, cu retete scrise fie de mama fie de prietenele si colegele ei. Sunt  retete care merita incercate, dar numai spuma, la crème de la crème, a ajuns sa fie trecuta in caiet.

Pe una din foile astea am gasit reteta de saleuri, asa erau trecute acolo. Desi mie imi par mai degraba cornulete si am sunat-o pe mama pentru lamuriri. “Tu mama, am gasit o foaie cu o reteta de saleuri, ii buna de ceva?”. “Cum sa nu fie buna, tu? Ii o foaie albastra, scrisa cu creionul? No aia ii cea mai buna, ii si in caiet! Saleurile de la Zsolt, nu asa scrie in paranteza? Astea is bune si iti ies multe, da’ vezi ca jos am desenat cum se ruleaza, de la mare la mic!”

Pentru un necunoscator, e greu sa cuprinda toate informatiile pe care mama le da intr-un timp asa scurt. Ca are si darul de a vorbi repede, dar pentru mine, a fost foarte clar! Zsolt stie ce stie, ca mai sunt retete de prajituri de la el in caiet. Ca mama asa face, scrie prajitura si in paranteza anul de cand o are si de la cine – Saleuri (Zsolt, Paste ’93). Si asta pentru ca de sarbatori si evenimente duceau fiecare 2-3 prajituri la lucru si mancau toti impreuna, apoi faceau schimb de retete. Daca nu ma credeti, va arat si foaia cu reteta, dar eu am facut mici modificari si nu au prins rau deloc 🙂

Ingrediente pentru 64 bucati Cornulete - saleuri cu cas:

  • 650g faina
  • 25g drojdie
  • 150ml lapte caldut
  • 300g unt
  • o lingurita sare (pt aluat)
  • o lingura zahar
  • 3 linguri smantana
  • 300g cascaval afumat razuit
  • 1 ou
  • sare, susan (pt garnisit)

Ingrediente

Amstecam drojdia cu laptele caldut, o lingura buna de faina si zaharul si le lasam 10 minute deoparte. Intre timp, intr-un bol, cernem faina. In mijloc facem o gropita, in care turnam apoi maiaua de lapte si drojdie. Amestecam bine, apoi punem untul, smantana, sarea si framantam pana avem un aluat care nu ni se lipeste de degete. Il mutam intr-un bol curat, uns cu putin ulei si il lasam 30 de minute la dospit.

Preparare

Framantam vreo 5 minute aluatul, ca asa scoatem aerul, apoi il impartim in 8 gramajoare egale. Cel mai simplu e sa faceti un baton de aluat si apoi il taiati cu un cutit in 8 partie egale. Facem din fiecare gramajoara cat o bila, pe care o intindem rotund, intr-o foaie de 3-4mm grosime. Presaram foaia cu cascaval ras, pe care il apasam cu degetele bine bine, apoi taiem 8 triunghiuri, pe care le rulam, de la mare la mic. Asezam cornuletele in tava de la cuptor, pe hartie de copt si il ungem pe fiecare cu ou batut si il presaram cu sare mare si susan. Cornuletele se coc 15 minute sau pana sunt frumos rumenite, in cuptorul incins la 160°C.

Preparare

In functie de cat de mare e tava, terminati cornuletele din 2 sau 3 ture. Da’ merge foarte repede, asa ca nu stati la tigara, cafea si taclale, cum bagati o tava in cuptor, purcedeti spre rularea turei urmatoare de cornulete. Din cantitatile date iese un “vailing” de cornulete, care stau foarte bine pana la o saptamana daca le acoperiti cu o punga (dar asta numai dupa ce se racesc bine). Sa nu va mai spun ca Luca a mancat cu doua maini, desi nu prea ii sta in fire. Dar decat pufuleti, grisine sau orice alta rontzaiala din magazine, prefer cornuletele astea la orice ora. Cat despre cascaval, puteti folosi si cascaval dulce sau telemea, dar mie mi se par mai bune cu cascaval afumat. Sa va fie de bine!

Saleuri cu cas

Saleuri cu cas

Saleuri cu cas

Saleuri cu cas

Saleuri cu cas

65 Comments

  1. Super reteta!

  2. andreea

    Sotiorul meu e innebunit! Abia a venit de la servici si eu tocmai ce le terminasem. Are deja 20 de minute de cand tot mananca si face traseul dormitor/bucatarie sa mai ia cateva…citat: “vai da ce buni is!” merci Teo. in Anglia mancarea e fara gust si cand mai fac cate ceva e innebunit. Azi tre sa iti multumesc ca mi-ai facut pofta:)

  3. Cornelia Vodoiu

    Multumesc pentru tot. Sunt mai bogata cand citesc si cand imi reusesc preparatele.
    Cornelia Vodoiu.

  4. Buna Teo, de multa vreme tot urmaresc retele tale si le pun in practica, insa vreau sa primesc si pe mail noutatile tale, cum as putea proceda? Multumim mult de tot pt toate ideile culinare 🙂

    • Buna Diana 🙂 in dreapta gasesti “ma puteti gasi si aici…” si apesi pe ultimul buton, cel cu plicul, acolo introduci adresa de mail si gata, vei primi fiecare postare de pe blog si pe mail 🙂

  5. Arata fantastic.Am sa le incerc si eu,chiar daca sunt la dieta.Sa va traiasca mama ,cat mai multi ani si sa va bucurati de ea.
    Spor la bucatarit!

  6. Corina

    Cat ii 25 gr de drojdie pentru drojdie uscata? Locuiesc in State si n-am drojdie “normala”:)

    • De obicei scrie pe pliculetele de drojdie uscata pentru cata faina ajunge cantitatea de plin, in general un plic de 7-8g este suficient pentru 500g faina, dar nu e o regula, trebuie sa citesti musai musai pe ambalaj

  7. trebuie sa te felicit pentru descrierea pur romaneasca si de la Cluj. cred ca multa lume se regaseste in scrierea ta, caietul de prajituri cu pete de ulei, faina si trecerea timpului si mai ales denumirea prajiturilor. foarte fain! e revigorantt sa gasesti bloguri unde nu sunt importate toate englenismele de prisos, cand limba romana e atat de frumoasa si complexa.

    • Multumesc, Simo 🙂 incerc pe cat se poate sa ma exprim si in scris asa cum ma exprim in viata de zi cu zi si sa nu incerc sa fiu pe blog ceva ce nu sunt in realitate 🙂

  8. Fertu Adela

    ioiiii,da ce bine arata ,mi-ai facut pofta,sigur o sa fac si eu.Da totusi am o intrebare cu ce as putea inlocui cascavalu afumat ca aici unde locuiesc eu in Spania,nu cred ca o sa gasesc asa ceva?’???”,te pup

    • Buna Adela, cascavalul afumat se poate inlocui cu cascaval simplu, dar si cu sunca taiata fin, salam dat pe razatoare, ciupercute etc

  9. Azi le-am facut. Au iesit super delicioase!
    Multumesc mult Teo!

  10. Pricop Cristiana

    Cornuletele au fost delicioase, iar aluatul este grozav. Inca o reteta de la tine de pe blog, care se transcrie in caiet 😀 Multumim!

  11. Angelica

    Sper sa nu le stric cu parmezan 🙂

  12. cristina p

    Buna Teo! De cand te-am descoperit te urmaresc constant, esti o adevarata sursa de inspiratie! Iti multumesc pentru timpul pe care il petreci invatandu-ne sa facem atatea bunatati. Acum am cornuletele la crescut si sper ca vor iesi delicioase! Te pup si spor in continuare!

  13. Extraordinare!!! Ieri le-am facut pentru prima data si sunt sigura ca nu o sa fie ultima. Esti foarte priceputa!

  14. Fertu Adela

    Buna,as vrea sa te intreb?Cornuletele inainte de le a baga in cuptor,le-ai uns cu galbenus?Multumesc

  15. Fertu Adela

    Multumesc Teo,felicitari pt blogul tau, din care mai pot selecta si eu unele retete de mancare,sa ai o zi superba alaturi de familia ta!!!

  16. Tot ceea ce pot spune este:minunat!
    Te pup dulce!:):*

  17. Cristina :)

    Bună Teo,

    Uite, eu am încercat pizza cu gorgonzola 😀 care a ieşit bună.

    Azi încerc şi cornuleţele…şi negresa cu ciocolată mai aşteaptă 😀 🙂

  18. dorina

    Sant delicioase au avut mare trecere,felicitari ptr retete tot ce am incercat a iesit delicios felicitari inca odata si multumim.

  19. eugenia

    Teo,te urmaresc demult si dupa parerea mea esti o gospodina desavarsita, am vazut si eu reteta aceasta de saleuri si am zis ca e musai sa o incerc.Ce sa zic ,sunt delicioase.La multi ani mamei tale chiar daca e cu intarziere,multa sanatate tie si familiei tale si sa ne incanti multi,multi ani de acum inainte cu minunatele tale retete.

  20. Cristina

    Bună Teo,

    Am făcut cornuleţele…sunt super 🙂 Doar că mie mi-a luat mai mult timp să le coc. Adică, nu s-au copt în 15 minute 😀 🙂 ci în vre-o 25 🙂 Acum cred că depinde şi de cuptor.

    Felicitări pentru reţete. Aştept să mă inspiri 🙂 🙂

    • Buna Cristina, nu stiu de ce a durat atat, poate nu era bine incins cuptorul, important este insa ca au iesit bine pana la urma 🙂

      • Cristina :)

        😀 🙂
        Da…până la urmă s-au mâncat fără să îmbii oamenii 🙂 🙂

        • 😀 atat!!!

          • Teo,

            Nu am mai făcut de mult cornulețele cu cașcaval iar azi mă gândeam că aș vrea ceva sărat dar să fie cornuri 😀 mi-am amintit de tine și de faptul că ți-am scris că mi-au iesit bine.
            Când ți-am scris a fost prima mea încercare la cornuri și nu am fost mulțumită însă acum cred că am puțină ”experiență” :)) poate vor ieși perfect 😀
            Ești o reală sursă de inspirație. Întotdeauna verifc pe site-ul tău dacă ai cumva rețeta pe care vreau să o fac sau dacă ai ceva adaptări 🙂
            Dacă vor fi perfecte, revin cu o poză 🙂

          • Cristi, mult spor si poti reveni cu poze si daca nu ies perfecte 🙂

  21. Raluca

    Delicioase!!! O sa repet figura cu siguranta!

    • data viitoare poti sa incerci si cu alte umpluturi, eu ma mai facut cu ciupercute, sunca si au iesit ff bune 🙂

  22. ramona

    au fost foarte bune , merci de reteta

  23. sunt foarte bune,fetita mea le adora.
    multumim ptr reteta

  24. Cred ca sunt grozave….si is din brasov, am plecat la ploiesti de multi ani, si duc dorul prajiturilor bune de casa….
    Fac si eu tot felul, dar cele ardelenesti sunt deosebite. Faceam o foaiegen pandispan, pe care o punem in cuptor, iar inainte cu cca 10 minute o scotem si ounem un strat de un deget gem de caise peste care apoi punem un alt strat de bezea, o mai puneam in cuptor cateva minute apoi radeam ciocolata.
    Arata superb, dar era si f gustoasa. Am pierdut-o, si-mi pare f rau.
    Ma gandesc adesea la ea. Daca ai reteta te-as ruga din suflet sa mi-o trimiti.
    …pupici, si un an 2013 f bin, dulce ca prajiturile *LA MULTI ANI*
    mary

  25. As putea inlocui cascavalul cu branza?

  26. adela

    am facut ieri si sunt minunate , nu te poti opri din mancat. fetele si sotul meu au fost si ei incantati, deci voi mai face si altadata. multumesc Teo , ai niste retete super…

  27. Angela

    Multumesc! Au iesit extraordinare si multe! Foarte usor de facut si foarte gustoase. Jumatate le-am facut simple (fara cascaval), presarate cu sare, mac si susan. Cealalta jumatate de aluat: am taiat fiecare cerc in 4 in loc de 8 si le-am umplut cu gem de capsuni. Au iesit mari, frumoase si foarte bune. Au fost usor de facut, copiii au ajutat la rulat 🙂
    Multumesc inca o data.
    Angela

  28. Super reteta!Pot fi facute si cu branza sarata de oi.

  29. ivascu mariana

    sarbatori cu bine draga Teo,am terminat praj.Tosca,mi-a iesit la fix,inca n-am gustat-o,maine.acum vreau sa incerc saleurile,drojdie uscata e buna?

  30. Buna seara ! Am si eu ocuriozitate , pt ca doresc sa prepar aceasta reteta , dar nu stiu ce inseamna maiaua de lapte , daca ma puteti ajuta putin , multumesc mult .

    • Buna 🙂 pai, asa cum scrie si in reteta “Amstecam drojdia cu laptele caldut, o lingura buna de faina si zaharul si le lasam 10 minute deoparte.”…deci aia e maiaua cu lapte 🙂

  31. bor camelia

    hello, untul se poate inlocui cu margarina?…multumesc mult

  32. Nicoleta

    Super bune!
    Mulțumesc pt rețetă!!

  33. Estera

    Tocmai ce am terminat de copt cornuletele!! Sunt extraordinare!!! Si usor de pregatit!! Multumim de reteta!!

  34. Ce ma bucur ca am gasit acest site.
    Tocmai cautam cornulete cu aluat obisnuit pt.saratele.Aveam mare pofta de ele si sincera sa fiu eu nu ma prea pricep la aluaturi.Asta mi se pare fara “greutate tehnica” si sotul meu responsabil cu cocaliturile e foarte incantat.

    Multumesc,Teo! 🙂

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.