Fasole cu ciolan la ceaun


M-am gandit sa incepem saptamana culinara cu dezmatul culinar din weekend: fasole cu ciolan la ceaun. De obicei, retetele culinare pe baza de fasole boabe implica foarte multa munca: fasolea se lasa peste noapte in apa rece, apoi se spala in mai multe ape, se pune la fiert in apa cu sare, dupa cateva clocote se schimba apa, apoi se mai schimba apa, apoi se mai schimba inca o data apa si dupa ce se schimba 3-4 ape, fasolea se poate lasa linistita la fiert, pana boabele sunt moi. Asa as fi facut si eu un mod normal, doar ca nu a fost timp de asa ceva si sincera sa fiu, pe caldura de duminica, nu mi-ar fi lipsit sa stau langa ceaun 4 ore, asa ca varianta de fasole la ceaun de azi este o varianta short, cu durata de pregatire mult diminuata. Pentru asta, am folosit fasole boabe in sos tomat (de la Kaufland iau eu), asa am economisit o gramada de timp! Cantitati exacte nu o sa va dau, ca fiecare stie cate suflete trebuie sa hraneasca din ceaunul lui, asa ca va povestesc asa, in mare, ce am folosit si cum am facut.

Ingrediente:
– ceapa, multa ceapa taiata marunt
– ciolan afumat taiat bucati mari
– ulei de floarea soarelui
– fasole in sos tomat
– condimente: sare, piper, boia (dulce sau iute, cum va place), frunze de dafin
– marar verde
– smantana pentru servit

Ceaunul trebuie spalat foarte foarte bine. Daca vreti sa fiti siguri ca e totul in ordine, puneti un litru de apa in ceaun, pe care o aruncati dupa ce a fiert bine.

Apoi putem pune uleiul, care trebuie sa acopere ceapa. In uleiul incins calim ceapa pana se sticleste.

Condimentam cu sare, piper si boia dupa gust. Nu uitati sa amestecati tot timpul, ca sa nu se lipeasca de ceaun (numa de dragul vostru zic, sa nu dati singuri de lucru la spalat).

Apoi urmeaza bucatile de ciolan. Acuma treaba cu ciolanul nu-i asa simpla (vedem asta zi de zi la tembelizor… lupta pentru ciolan este una acerba si trebuie luata foarte in serios). Daca folositi ciolan de casa, home-made, din porcul crescut in gospodarie, e mai mult decat indicat sa il fierbeti foarte bine de acasa, pentru ca in general carnea de porc crescut la curte e putin mai tare si ciolanul e mai fibros, asa ca, daca vreti sa il puteti mestecati… fierbeti frumos inainte, pana carnea cade de pe os. Daca e ciolan de magazin, ajunge sa ii dati un clocot bun, pana furculita intra bine in carne.

Indiferent de varianta de fierbere, il taiati apoi bucati mari, pe care le rumenim un piculut in ceaun alaturi de ceapa.

Urmeaza sa punem fasolea, cea in sos tomat e minunata, da daca folositi fasole boabe simpla, nu uitati sa puneti sos de rosii, bulion, passata, pentru sos.

Peste fasole punem un piculet de apa, apoi frunzele de dafin si amestecam bine. Lasam sa fiarba totul bine (la noi cam o ora a durat toata treaba).

Apoi, catre final, punem si mararul tocat marunt, potrivim de sare si piper si mai lasam sa dea cateva clocote.

Acum ca v-am aratat reteta, trebuie sa fac si o marturisire: a fost pentru prima data cand am calcat stramb de cand am inceput dieta Dukan 🙂 Am rezistat cu stoicism in fata cupcakes-urilor, inghetatei si fudge-ului, dar fasolea m-a dovedit! Si chiar daca pentru asta ma asteapta 5 zile de pocainta maxima si proteine cat incape, nu regret, pentru ca a fost o mancarica deosebita! Sa incercati si voi cand iesiti la iarba verde si va promite Teo ca nu o sa va para rau! Sa va fie de bine 🙂

35 Comments

  1. O mare mare bunatate.Bravo!

  2. Draga Teo.. am niste intrebari, daca se poate. Nu are legatura cu fasolea, caci sa spun drept sunt certata de mic copil cu ea :))) e in legatura cu dieta Dukan… De cat timp tii dieta? Da rezultate?
    Mersi

    • Buna 🙂 o tin deja de 3 luni, am slabit 17 kg, se slabeste f ok cu ea, mai ales daca e asociata cu sport insa deja mi s-a cam luat, sincera sa fiu…

      • asa da! eu inca n-am inceput, inca ma documentez :))) desi ar cam trebui, macar 5-10 kg, dar nu pot sa nu gust din prajiturele, sau stiu eu ce mancaruri.. si acum cu toate fructele si legumele proaspete… ma cam tem sa nu ajung in perioada de consolidare si sa pun mult mai mult inapoi. Oricum esti foarte tare daca ai ajuns pana aici! Felicitari!

        • Ioana, importanta e vointa, eu ma mir ca am gatit atat si nu am gustat, dar acum, in consolidare e mult mai bine 🙂 e vroiam sa mai slabesc 5 kg, dar em intrat in consolidare dupa -17 kg pentru ca deja era prea mult pt mine. Sper sa se duca si ultimele 5 in urmatoarele luni, cu mancare slaba si sport 🙂

  3. Vrei sa ma omori, si eu sunt la dieta dukan m-am luat dupa tine si eu rezist la toate ispitele dar fasolea asta e mancarea mea preferata chit ca nu prea am voie ca m-am pricopsit si cu un frumos diabet deh e prea mare odihna in invatamant si eu am sa o fac si pe urma cum zici tu 5 zile proteine de ma doare capul dar asta e multa sanatate iti doresc si spor la slabit.

    • Mia, cam asa e cu dukan…se slabeste dar…exista si neplaceri. Eu am decis sa intru la consolidare dupa 3 luni, e deja prea mult pentru mine

  4. Buna Teo, multumesc pentru toate retetele pe care le impartasesti cu noi, esti un real ajutor in bucatarie pentru mine 🙂 !!! Ai putea, te rog, sa imi spui ce mananci tu in dieta Dukan ? Mersi 🙂

    • Buna Dana, mananc multa carne de pui, de curcan, sunca slaba. Am deja 3 luni de dukan, am slabit 17 kg si cred ca intru la consolidare, pentru ca ma simt foarte slabita …

  5. Claudia

    un deliciuuu!!!!!si noi facem asa ceva …te lingi pe degete de bun ce e!!

  6. Doamne cum arata!!!
    Deja imi ploua in gura!

  7. Arata foarte bine si presupun ca este foarte, foarte gustoasa. Tot ce e facut la ceaun este bun 🙂

  8. andreea

    Te urmaresc de muuuult timp, sa fie poate vreo 6 ani.Ador retetele tale, insa in ultima vreme “bagi” cam multa reclama, mai multa decat scopul propriu zis al blogului,am mai rarit vizitele , unele retete au devenit prea complexe si migaloase pt bacatareasa de rand, cred eu.Spor la treaba in continuare.Andreea

    • Hai sa iti explic ceva 🙂 daca ma urmaresti de mult timp, inseamna ca stii caa gatesc din 2007…in 5 ani e normal ca retetele sa fie mai complexe, si asta pentru ca ati invatat sa gatiti cot la cot cu mine. In plus, nicio reteta nu e de neefacut, sunt explicate in cuvinte si ilustrate pana in cel mai mic detaliu, asa caa sincer, nu consider ca am gresit cu ceva. In ceea ce priveste reclama pe care “o bag”, blogul este jobul meu, pentru care mi se pare normal sa fiu si remunerata, nu? e timpul meu, ingredientele mele, munca mea. daca nu apreciati si nu intelegeti asta, daca nu ati inteles pana acum cat suflet pun in tot ce fac aici, atunci inseamna ca m-ati urmarit degeaba in acest muuuuult timp 🙂

  9. MihaelaB

    Deci, fasolea cu ciolan este preferata mea, dar gatita in stilul acesta cred ca este de mii de ori mai bunaaaa, esti criminala si meriti data in judecata pentru felul in care ne “omori” cu aceste poze. cu prima ocazie ii corup pe ai mei, ca ei stau la tara. NEAPARAT!!!te felicit, de un an de zile ma inspir de pe site-ul tau si pana acum nici macar o reteta nu a iesit gresit, astazi fac varza a la cluj, arata f.bine, este prima oara cand incerc reteta, sper sa fie un succes, desi nu ma indoiesc.

  10. placinta vlad

    Buna ziua,
    Ma iertati ca va deranjez , sunt Placinta Vlad de la proiectul umanitar Sa fim oameni… (http://safimoameni.blogspot.ro/) si vin cu rugamintea sa publicati un articol umanitar despre Leontina Nicoleta (http://leontinanicoleta.blogspot.ro/).Cu ajutorul d-voastra putem face minunii.
    Va multumesc ptr intelegerea acordata!
    P.S. Astept un raspuns pe pagina de e-mail safimoameni@yahoo.com

  11. Arată mortal, cred că aș sta cu nasul jumătate de oră în ceaun doar ca să mă satur de miros întâi. Super!

  12. Mi s-a facut pofta inca de cand am citit titlul, cand am vazut si imaginile deja nu stiu cum sa termin mai repede treaba si sa intru in bucatarie! delicios arata! 🙂

  13. rocsi

    Azi m-am pregatit, pirostrii, ceaun, fasole(n-am scapat de al meu husband si e la fiert la oala sub presiune, si asa sunt eu insominaca)…

  14. Hmm, ce bine arata, iar daca gatita si mancata la munte e si mai bine. Fasolea facuta la munte e cea mai buna.

  15. Buna Teo.am o intrebare:peste fasole se pune apa cat sa o acopere sau mai putina?arata foarte bine si vreau sa o incerc si eu.

  16. Teo draga am devenit dependenta de blogul tau , sper sa nu deranjez cu o observatie legata de dietele proteice , nu e recomandata persoanelor cu probleme metabolice com ar fi síndrome metabolic (include diabetul , colesterolul si/sau trigliceridele mari si poate si acidul uric mare ).E recomandat analize inainte si in timpul dietei a nivelului de acid uric si lipide (colesterol si trigliceride ) si se porte asocia cu ceaiuri care ajuta la eliminarea acidului uric oricum trebuie sa fim constienti ca dar mai mult de lucru rinichilor si ca orice masinarie chiar organica fiind ca rinichiul nu vrem sa se uzeze pt ca avem nevoie de el tot resto vietii , nu? Pentru ce care ii intereseaza acidul uric uric in exces se depune pe articulatii sub forma de cristale producand dureri mari in general la degetul mare , produce ceea ce era boala bogatasilor din trecut guta produsa de alimentatia bogata in carne , bere etc.

  17. gsbriels

    azi facem fasole :)), nu imi place foarte tare, dar arata asa de bine in poza …:)), deci azi e in meniul zilei .
    offf, la naiba cu dietele :(( ,:)))))

  18. ai uitat un amanunt ardei iute in ceaun

  19. La ingrediente apare smantana pentru servit.Insa nu am vazut-o in prezentare…merge smantana cu fasole?

    • Daca punem smantana in ciorba de fasole, la acest preparat de ce nu ar merge? Cine vrea pune, cine nu, nu.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.