Daca tot s-a mai racorit putin afara, cel putin la Cluj e mult mai respirabil aerul, m-am gandit ca e momentul pentru retete culinare si un pic de pregatiri pentru toamna. De data asta nu e dulceata, dar pe aproape: chutney de mere. Ce e chutney asta? E un condiment pe baza de legume, mirodenii si fructe, poate fi mai dulce sau mai picant, poate fi ca un sos sau dimpotriva, uscat, poate fi foarte fin sau cu bucati mai mari. Adica, pe romaneste: e cum vreti sa fie si contine ce va place sa contina! Chutney de mere se serveste alaturi de branza sau orice fel de carne, dar poate fi mancat “pe pita” fara nicio problema. Chiar daca se poate servi imediat dupa ce e preparat, chutney e mai bun daca sta 2-3 luni, asa ca, pentru a ne bucura de el la iarna, l-am pregatit de acum, sa stim o treaba 🙂
Ingrediente pentru 4-5 borcane de 400 ml:
– 2 kg mere (eu am pus vreo 5 mere rosii si 5 mere verzi)
– 1 litru otet de mere
– 2 cepe mari, tocate foarte marunt
– 500g zahar brun
– 125g stafide aurii
– 125g stafide brune
– 125g merisoare uscate
– 125g smochine fara samburi tocate marunt
– sucul si zeama de la 2 lamai
– 1 ½ lingurita ghimbir macinat
– 1 ½ lingurita amestec condimente (scortisoara, anason, cuisoare, cardamom)
– o lingurita sare
Punem otetul si zaharul intr-o cratita incapatoare si amestecam la foc mic, pana se topeste tot zaharul. Adaugam restul ingredientelor, amestecam bine si lasam totul sa fiarba la foc mic 2-3 ore sau pana chutney-ul se ingroasa si se inchide la culoare. Sterilizam borcanele in cuptor (inclusiv capacele daca sunt metalice), turnam chutney in borcane, pana unde incepe filetul, scoatem cu ajutorul unui cutit eventualele bule de aer, apoi inchidem borcanele si le lasam sa se raceasca la temperatura camerei inainte de a le pune in camara.
Aaaa si sa nu uit, v-am pregatit si etichete pentru chutney, sa arate si el frumos pe raftul din camara.
Asta-i tot! Chutney se face foarte usor, e delicios si mai mult, va umple bucataria de o aroma deosebita 🙂 Sa va fie de cel mai bine! 🙂
Cred că ar fi superb această combinație într-o plăcintă sau în pateuri, foarte bine arată, cred că mirosul e delicios.
daaaaa, desi nu e cazul la 40 de grade, a mirosit toata casa a Craciun 🙂
interesant! merita incercat!
multumim mult!! o idee foarte buna caci acum gasim de toate si chiar daca nu vrem trebuie sa ne pregatim si pentru iarna. o zifrumoasa iti doresc si te asteptam cu noi ideei.
imediat incepem pregatirile serioase pentru iarna, acum suntem in repetitii 🙂
Etichete cu bucatareasa-sefa nu faci?! Ideea ce chutney e foarte buna, abia astept sa gasesc un pic de timp liber si sa pregatesc cateva borcane, dar n- am etichete… aia …, daca stii vorba lui Oachi din Maria-Mirabela 🙂
:)) o sa fac, o sa fac
Arata delicios 😀 am sa imi caut si eu ingredientele sa ma pot apuca de treaba 😀
merita! 😀
Mmm ce bun, de cand cautam o reteta de chutney de mere! Teo vreau doar sa te intreb ceva, daca pot sa il fac fara stafide .. Nu ma prea impac cu ele :d iti multumesc si astept mai multe retete pt iarna! Te pup
salut! sigur ca se poate fara stafide 🙂 nu e nicio problema 🙂
Sunt curioasă unde ai găsit ghimbir măcinat în Cluj :). De când mi s-a terminat rezerva adusă acum ceva vreme din Franța, tot caut în zadar.
Jules, este la auchan, de exemplu si daca nu, online de pe http://www.afaf.ro 🙂
Am facut chutney`ul de mere si e bun dar foarte condimentat .. poate ca am facut o mica mare greseala .. :d nu am gasit condimentele separat si am luat un pliculet de condimente pt vin fiert :d am vazut ca contine anason, cardamom si toate celelalte si m`am cam grabit si am pus tot plicul acela cu condimente in gemul asta de mere .. si e foarte condimentat! Dar e bun la gust si vroiam sa te rog sa imi dai o idee de ceva preparat in care l`as putea folosi .. ceva gen placinta sau ce idei ai tu .. te rog mult :d sa ii mai scada din aroma asta puternica ! Iti multumesc mult :*:*
te pup! chutney il poti folosi la inghetata, la prajituri (ca umplutura), ca sos/garnitura pentru fripturi etc
Draga Lavinia, cred ca cea mai buna solutie pentru problema ta, ar fi sa mai faci o jumatate de cantitate, fara condimentele aromate.Eu am facut astazi aceasta reteta si mi-a placut f mult! Este pacat sa nu te bucuri pe deplin de aceasta delicatesa! Multumesc Teo!
Cu drag, Mariana 🙂 tie ti s-a parut prea condimentat?
Nu, nu este prea condimentat! Eu am preparat singura amestecul din 4 buc.cuisoare, 2 buc. cardamon, 1 buc.anason stelat si o lingurita de scortisoara. Prima degustare a fost cu inghetata! Foarte buna!
super! 🙂
Se poate prepara si primavara? Rezista peste vara? Sau este de preferat sa fie preparat toamna?