Prajituri pentru ziua copiilor

Prajituri pentru ziua copiilor
In curand vine 1 iunie, inca un prilej bun sa il rasfat pe Luca. Adevarul este ca viata noastra s-a schimbat 100% de cand a aparut el, iar viata mea… cu 200%. Nimic nu mai e la fel, orice decizie iau se invarte in jurul lui si nu o data m-am pus pe ultimul loc numai si numai pentru a-i fi lui bine. Dar cand ma trezeste in fiecare dimineata cu un pupic pe frunte, cand imi zice “esti cea mai frumoasa mama din lume” sau imi spune “mama Teooooo”, cum numai el stie, inteleg de ce trebuie sa fie el pe primul loc in inima mea. Stiu ca orice mamica din lume va intelege asta: “A baby will make love stronger, days shorter, nights longer, bankroll smaller, home happier, clothes shabbier, the past forgotten, and the future worth living for” – Elizabeth Stone… pentru ca ei, mici, plangaciosi, cu fite la mancare si neastamparati la gradinita, ne fac viata minunata si ne dau cel mai important rol a vietii noastre – cel de mama.

Si unul dintre lucrurile care ma bucura cel mai mult, este ca apreciaza foarte mult munca mea, sta mereu langa mine cand gatesc si e foarte interesat de ce se intampla si mereu vrea sa ma ajute cu ceva. Dar are doar 3 ani si jumatate si spatulele, bolurile, ustensilele, toate sunt prea mari pentru el, asa ca m-am bucurat foarte tare cand am gasit setul pentru cuptor care are 2 spatule din silicon, cu coada de lemn, 3 mini-recipiente din silicon – unul pentru cupcakes, unul pentru chec si unul pentru guguluf, dar si un mini tel, sucitor si forme pentru biscuiti. Pe KitchenShop gasiti tot felul de seturi de gatit pentru copii, dar si accesorii simpatice, gen sortulete, bonete, recipiente etc. M-am gandit ca poate va dau o idee buna de cadou pentru cei mici de 1 iunie. Luca a primit setul de Pasti si acum l-am folosit prima data, abia astept sa facem si biscuitii!

De data asta am folosit formele pentru copt, spatulele si telul pentru a creea o masa dulce pentru copii si m-am gandit asa: sa facem un aluat de baza, apoi sa il combinam cu diverse ingrediente, astfel incat sa ne iasa mai multe feluri de prajiturele: turnulete cu ciocolata, mini-cupcakes cu frosting de menta, chocolate-chip mini chec si guguluf cu nuca.

Ingrediente pentru reteta de baza:
– 250g faina
– o lingurita praf de copt
– 180g zahar brun
– o praf sare
– 6 oua de prepelita (sau un ou mare)
– ¼ pastaie de vanilie
– 250ml lapte
– 60ml ulei de floarea soarelui

Intr-un bol mare, micul bucatar amesteca faina, praful de copt, zaharul si sarea. In alt bol, toarna laptele, uleiul, sparge ouale de prepelita, pune si miezul de la pastaia de vanilie si le amesteca bine bine cu mini-telul din dotare.

Toarna apoi toate ingredientele lichide peste amestecul de faina si cu spatula lui magica amesteca bine-bine. Micule bucatar, nu te speria daca sunt cocoloase, prajitura ta va iesi minunat oricum! Cu amestecul obtinut, bucatarasul umple ¾ fiecare forma de mini-muffin, pe care a tapetat-o inainte cu hartie de copt.

Apoi mama, care stie ochiometric cam ce cantitate de compozitie intra in mini tava de chec, pune aluat deoparte si il roaga pe micul bucatar sa amestece in aluat 2 linguri de fulgi de ciocolata. Aluatul obtinut se toarna in tava de chec si se niveleaza cu spatula.

O alta parte din aluat, potrivita pentru a intra in 4 forme normale de muffins, va fi amestecata cu maiestrie de mini-master-chef cu 2 lingurite de cacao, ½ lingurita esenta de rom si 2 linguri fulgi de ciocolata. Asta e compozitia pentru turnuletele cu ciocolata!

Acum, tot ce mai avem de pregatit e guguluful cu nuca! Pentru ca Luca mereu isi doreste sa dea nuca prin masina, am gasit in sfarsit modalitatea perfecta prin care sa o faca: masina de macinat nuci de la Wesmark, care e foarte kid-friendly, se foloseste usor (Luca a dat nucile prin ea fara probleme si e doar un pustiulica) si ce imi palce mie foarte mult la ea: nu se face mizerie, are un recipient in care se strange miezul si recipentul e gradat, pentru a stii exact cata nuca (sau orice altceva) macinati.

O data nuca macinata (noi am pus 50g nuca), micul bucatar a adaugat-o in compozitia ramasa si a amestecat bine cu spatula, apui a tunrat-o (poate ajutat un pic de mamica lui) in mini forma pentru guguluf. Am asezat impreuna toate formele de copt pe o tava mai mare si le-am dat la cuptorul incins la 180°C. Mini cupcakes sunt coapte dupa aproximativ 10 minute, restul au stat 25 de minute.

Nu va pot spune cum a asteptat sa ii fie gata creatiile si cat a urmarit usa cuptorului! El e de felul lui foarte neastamparat, dar la gatit a stat o ora super-cuminte si m-a ajutat si sa decoram prajiturelele. Apropo de decorat, sa va spun ce am foolosit: am facut frosting din 70g crema de branza light si 100g zahar pudra vanilat. Am impartit in 1/3 si 2/3. In 1/3 din crema am pus o picatura (super putin pentru ac e puternica) de esenta de menta si un varf de scobitoare de colorant gel verde. Asta a fost frosting-ul pentru mini cupcakes. In restul de crema am pus un varf de scobitoare de colorant alimentar gel albastru si aceasta a fost crema pentru mini-chec si turnuletele de ciocolata. Iar pentru guguluf, am amestecat 2 linguri zahar pudra vanilat cu ¼ lingurita suc de rodie, pentru o glazura roz.

Sper ca v-a placut idea mea de cadou/activitate pentru 1 iunie, la noi a avut un success nebun si setul de gatit si bucatareala in sine 🙂 Va imbratisez cu drag si sa nu uitati ce bine e sa fii copil, chiar daca numai in suflet 🙂

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.5/5 (10 votes cast)

3 Comments

  1. mihaela.tanasa

    Teo, ce marca este colorantul gel verde? MUltumesc!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  2. carmina

    Buna Teo,

    sigur e vorba de 60 ml ulei? tocmai am facut si ale mele au iesit extrem de uleioase 🙁

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • Carmina, eu asa am pus, 4 linguri de ulei, adica 60 ml dar nu a iesit uleios….ce sa zic, incearca sa folosesti in loc de ulei 50g unt topit si poate o sa iasa mai ok, dar repet, mie nu mi s-au parut deloc uleioase.

      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.