Spaghetti cu midii (Spaghetti alle cozze)

Spaghetti cu midii (Spaghetti alle cozze)
Inca nu ne-am revenit dupa excursia la Roma… nici din punct de vedere fizic (cred ca mai trebuie sa treaca o saptamana cel putin ca sa incep sa imi simt picioarele de tot) pentru ca am dormit foarte putin si am umblat ca nebunii. Adevarul e ca te fura peisajul… mai un magazin cu produse traditionale si tot felul de salami, pancetta si paste, mai o gelaterie, mai un mim de pe strada si pana iti dai seama, ai umblat 10 km, esti mort de foame si nu iti mai simti nici sufletul. Dupa 3 zile de umblat, am gasit si numele perfect pentru plimbarea noastra frenetica – “dementor style” ii zicem noi, adica umblat cu harta in mana (in cel mai bun caz) sau de regula fara niciun scop si analizand fiecare piatra interesanta, magazin apetisant sau ce mai are Roma de oferit. Si daca am strans ceva din Roma, umblat dementor style, au fost retete diverse, pe care o sa vi le arat una cate una! Dupa ce v-am povestit cum a fost in Testaccio si v-am facut pofta cu spaghetti alle vongole, am zis sa nu fiu chiar “nesi” si sa va si arat cum se prepara spaghetti alle cozze sau midii.

In primul rand, ii musai sa va spun ceva: calculate cam 500-600g de midii proaspete de persoana. Da, poate suna ciudat, asa mi s-a parut si mie initial, dar cand am vazut ca dintr-un kg de midii am aruncat mai mult de jumatate, am inteles de ce se calculeaza asa. Eu am gasit midii proaspete, produse in Italia la Auchan, la un pret foarte bun. O data cumparate midiile si aduse acasa, trebuie sa le curatati foarte bine inainte de a le fierbe. Si cand spun foarte bine e musai sa fie FOARTE bine. Aveti aici un filmulet foarte sugestiv si bine explicat despre cum se curata midiile.

Ingrediente pentru 3-4 portii:
– 1500g midii
– 5 catei de usturoi
– ulei de masline
– un paharel de vin alb sec (cca 125 ml)
– 250g spaghetti
– 250 ml passata de rosii (eu o fac in casa din rosii decojite, de la care scoatem samburii si le dam prin blender)
– o legatura mare de patrunjel

Dupa ce curatam midiile (le smulgem mustatile, le aruncam pe cele care sunt deschise, chiar si un pic si le spalam pe fiecare in parte cu un burete abraziv sau unul de sarma, pana nu mai are nicio urma de nisip sau orice alte impuritati, apoi le clatim in mai multe ape, pana apa ramane perfect curata), incingem intr-o cratita mare un pic de ulei de masline (cat sa acopere fundul cratitei) in care punem 2 catei intregi de usturoi, care au rolul de a aromatiza uleiul. Nu lasam usturoiul sa se prajeasca prea tare pentru ca devine amar, asa ca, la cateva secunde dupa ce a stat in ulei, punem midiile si turnam deasupra vinul. Acoperim cratita cu un capac si o lasam la foc iute 8-10 minute, agitand din cand in cand, pana toate midiile sunt deschise.

Cand toate midiile s-au deschis (le aruncam pe cele care nu s-au deschis) le scoatem cu o spumiera. Lichidul lasat de midii este foarte important, asa ca nu il aruncam, ci il strecuram printr-o sita foarte fina (daca nu e suficient de deasa, o tapetam cu dischete de bumbac) si il punem deoparte. Intr-o tigaie incapatoare, incingem ulei de masline (2-3 linguri) in care punem 3 catei de usturoi dat pe razatoare si il lasam doar cateva secunde, apoi punem passata si lichidul in care au fiert midiile. Amestecam bine si lasam sa fiarba 3-4 minute, pana sosul devine omogen.

Punem apoi toata legatura de patrunjel taiata marunt si acum e acum: pentru un plus de gust, eu am ales sa pun un ardei foarte iute, un peperoncino, dar numai unul pentru ca sunt foarte foarte picanti. Punem apoi sare si piper dupa gust (e foarte important sa gustati inainte sa puneti sare, pentru ca, sa nu uitam, si spaghetti au fiert in apa cu sare si nu vrem sa fie mult prea sarat) si mormolocii de la midii. Lasam sosul sa fiarba la foc mic, vreo 7-8 minute asa, amestecand cu grija. Da, am uitat sa va spun: o data scoase midiile de la fiert, scoatem mormolocii, insa lasam cateva midii intregi pentru decor. La final, punem in sos pastele fierte al dente si amestecam bine bine.

Asta am vazut peste tot in Italia: se prepara sosul, cand sosul este aproape gata se fierb pastele, al dente si direct din apa in care au fiert se pun in sos. Da, pastele in sos si nu sosul peste paste. Ei nu scurg niciodata pastele de apa in care au fiert pentru ca amidonul ajuta la legarea sosului si in plus, asa se lipeste mai bine de paste. Acum ce sa va mai spun? Ca au fost super bune si au concurat cu pastele mancate in Italia? Nu va mai spun, va las sa le gatiti si sa imi spuneti cum v-au placut. Aaaaa, inca un lucru: in loc de passata de rosii puteti pune rosii cherry, pe care le scufundati cateva secunde in apa fierbinte, le decojiti, le taiati in jumatate, le scoateti samburii si le tocati super marunt. Va pup cu drag si abia astept sa va mai povestesc despre cum am luat Roma la pas. Sa va fie de bine!

8 Comments

  1. gabriela

    Arata delicios, abia astept sa le incerc si eu mai ales ca sun mare fan de cozze.Eu stiu ca este blogul tau si de admir mult, am incercat multe retete si mi-au iesit delicios, dar tot rasfoind mereu la tine pe blog am vazut diverse retete care vreau sa le mai incerc.Problema mea este ca nu stiu in ce perioada a fost scrisa, din punctul meu de vedere era mai bine structurat blogul cand era pe categorii: aperitive, supe, deserturi…etc.Nu te gandesti sa-l faci din nou asa, ca este mai difcil pentru noi sa cautam o reteta.Sa spunem a vreau sa fac amandine( reteta mea preferata de la tine de pe blog), ma duceam direct la torturi si luam reteta, acum ma duc la fiecare luna sa caut..nu vreau sa te superi, repet este blogul tau si este dreptul tau sa-l faci asa cum iti doresti, dar trebuie sa te gandesti putin si la noi cititorii tai.Iti multumesc frumos! Gabi

  2. Gabriela draga, nu s-am modficiat nimic, doar ca toate categoriile sunt in rubrica CARTEA DE BUCATE, exact in formatul in care erau inainte 🙂 E foarte simplu sa gasesti orice, promit! te pup si eu :*

  3. Vasile

    Au ieșit minunate. Merită preparate conform rețetei. Bravo felicitări sunt mai bune ca în restaurantele italiene.

  4. MANUELLA

    Hello Kity

    Delicioasa reteta, de abia astept sa fac reteta…asat dupa ce timp de 2 saptamani am gatit numai dovlocei dupa retele tale. Vara placuta in continuare:))

  5. Ador mancarea italieneasca, ma bucur ca de fiecare data cand dau un search pe net pt cate o reteta tot de teo’s kitchen dau!

    xoxo

  6. Maria

    Super bune au ieșit, am incercat reteta azi si nu imi pare rau. Multumim de minunatele rețete!!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.