Prajitura crocanta

Prajitura crocanta
Una dintre retetele culinare pe care mi le aduc aminte cu drag din copilarie, este cea de crantz, sau cel putin noi asa ii spuneam si era un desert foarte crocant, pe baza de zahar ars si nuci. Nu am vrut sa ne supunem insa dantura unui asemenea efort, asa ca am regandit reteta, astfel incat sa obtin la final o prajitura crocanta si care sa contina ciocolata si nuci si cocos.

Nu m-am putut decide: ciocolata alba sau neagra, asa ca le-am folosit pe amandoua! Cat despre fulgii de cocos, i-am adaugat pentru ca nu le-am putut rezista! Nu am mai vazut de mult timp in magazine fulgi de cocos mari si miroseau atat de bine ca a fost musai sa ii cumpar si sa ii pun in reteta. Pentru blat m-am inspirat din crusta de biscuiti pe care o folosesc pentru cheesecake iar pentru a tine toate ingredientele impreuna, am folosit laptele condensat, care stiam ca la cuptor se va transforma intr-un caramel delicios. A iesit o nebunie si v-o recomand cand aveti pofta nebuna de ceva dulce, dar recomand sa consumati cu moderatie, pentru ca nu e chiar cea mai light prajitura din lume!

Ingrediente – pentru masurarea ingredientelor am folosit acelasi bol (unul de 250ml pentru toate ingredientele, asa ca nu le-am cantarit, important e sa fie straturile egale)
– 150g unt topit
– o lingurita extract de vanilie
– un bol biscuiti pisati
– un bol ciocolata alba tocata
– un bol fulgi de ciocolata neagra
– un bol fulgi de cocos
– un bol nuci tocate
– o cutie lapte condensat indulcit (395g)

Am incins cuptorul la 180°C si am tapetat cu hartie de copt o tava de 20x20cm cu pereti detasabili. Pe fundul tavii am turnat untul topit, amestecat cu vanilia si l-am intins in toata tava. Am pus apoi biscuitii, apoi ciocolata alba, apoi fulgii de ciocolata neagra. E foarte important sa uniformizati fiecare strat si sa il apasati usor cu mana pentru a-l compacta.

Urmeaza apoi fulgii de cocos, nucile tocate si la final laptele condensat, pe care l-am turnat cu grija, astfel incat sa acopere bine toata tava si l-am uniformizat folosind o spatula. Apoi am dat tava la cuptot 18-20 minute, pana prajitura a facut o crusta frumoasa si s-a rumenit. Am lasat sa se raceasca foarte bine (la frigul de afara, o ora in balcon a fost mai mult decat sufcient).

Dupa ora in care m-am uitat de cel putin 3 ori pe geam pentru ca nu mai puteam de pofta, am taiat prajitura. Miroase exceptional, e foarte aromata si dureaza mai putin de 5 minute sa o asamblez, deci nu e de mirare ca a fost desertul nostru pentru weekend. Sa va fie de bine!

19 Comments

  1. andreeavilcovschi

    notat in caietelul de retete! de facut!

  2. Anonymous

    Am sa fac prajitura, arata delicios si facuta de tine, sigur e o nebunie. Am tot facut in ultimele saptamani retete de la tine cu care mi-am delectat si parintii. Mama a lua deja cateva retete de la tine si ea chiar e maestra in bucatarie dar tu esti exemplu de urmat pentru gospodinele de toate varstele.
    Pupici
    Ioana Barsan (de pe FB)

  3. Anonymous

    superba..tare as vrea sa o incerc si e, dar nu gasesc lapte condensat 🙁
    il pot inlocui cu altceva?
    pupici
    corina

  4. Timea

    Super, super prajitura! chiar imi e pofta de asa ceva. Lsptele condensat se poate inlocui cu altceva? ca as face si eu reteta ta…

  5. Anonymous

    Lapte condensat se gaseste in Piata Marasti. Este un magazin mic cu produse aduse din Germania. Si e destul de ieftin. Ultima data cand am cumparat a fost 4 lei cutia.Era trei sortimente cu procentaj diferit de grasime. Cu laptele cumparat de acolo am facut tortul Lecce(sau cum se scrie) si a iesit BESTIAL!Bafta

  6. Va multumesc de comentarii si aprecieri 🙂 Eu am luat lapte condensat de aici: http://www.delatte.ro/lapte_condensat/?page_id=16 si acum am un ditamai stocul, pentru tot felul de retete 🙂

  7. Anonymous

    Serus Teo,
    Atata de tare mi-a trebuit sa fac praji asta asa ca am comandat si eu lapte condensat si evident ca 12..ca doar e la oferta :). O singura intrebare am: conserva trebuie fiarta inainte sau o pun pur si simplu peste toate si o bag la cuptor?
    Mersi mult si te pup,
    Roxana

  8. Roxana, nu trebuie fiert laptele condensat, il torni pur si simplu din cutie peste restul ingredientelor. De fiert, se fierbe numai la dulce de leche, adica un fel de sos de caramel 🙂

  9. Anonymous

    si eu am cumparat lapte de pe http://www.delatte.ro E absolut delicios, cautam de mult prin Ro lapte condensat. Am comandat de 2 ori cate 24, iar a doua oara am avut norocul sa fie a 5-a lor comanda, asa ca am primit 48(+24 dinainte! Deja am donat 32 de cutii la familie si prieteni 🙂 Si eu am sa fac azi prajitura crocanta. Seamana f mult cu prajitura magica luata de pe alt site si pe care am facut-o deja de 3 ori. E preferata casei… Corina

  10. Anonymous

    Revin cu un comentariu. Am facut prajitura crocanta, asa cum am scris. A iesit mult mai buna si mai bine legate ingredientele decat la prajitura magica. Toti cei care au mancat din ea au zis ca e varianta ideala. Felicitari pt blog, de multe ori il folosesc… Corina

  11. Corina, ma bucur din suflet ca v-a placut! 🙂

  12. Lavinia

    Buna Teo, vreau si eu sa fac prajitura asta azi pentru ca deja de cand ai postat`o tot cu gandul la ea sunt :)) dar vreau sa`mi spui daca pot inlocui fulgii de cocos cu nuca de cocos si daca laptele condensat poate fi inlocuit cu ceva .. dupa fulgi de cocos am cautat in kaufland si nu am gasit .. doar nuca de cocos. Te rog daca poti sa imi raspunzi azi .. Iti multumesc mult si te pup

  13. Nicoleta

    si fulgii de cocos de unde i-ai luat? vreau si eu…..

  14. mirela

    Ce fel de biscuiti ai folosit?

  15. Raluca Balogh

    Buna!De unde luati fulgii de ciocolata?Se gasesc si in gramaj mai mare de 100 g?Cat costa?

  16. claudia

    buna,eu sunt noua pe aici..da cum am copii (unu e pe drum :))))vreau sa incerc si eu de acum incolo retete de casa…la aceasta reteta pot folosi si lapte norma??..ms :**

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.