Langosi cu branza si smantana

Langosi cu branza si smantanaLa placinte inainte, la langosi si mai inainte! šŸ™‚ Langosi, sau placinte unguresti subtiri, unse cu smantana si multa branza telemea sarata, sunt unele dintre placintele noastre preferate. Este o reteta foarte simpla si avantajul este ca puteti tine aluatul in frigider timp de cateva zile si sa prajiti placintele cand doriti, astfel le aveti tot timpul calde.

Bunicul meu imi povestea de prietenul lui din copilarie (si culmea, dar sunt prieteni si acum, ceea ce nu se mai intampla in zilele noastre, cand prieteniile se leaga si dezleaga mai usor decat sireturile) ā€“ nenea Ghita. Si acest nenea Ghita, copil fiind a mers la matusa lui care cocea placinte si femeia l-a tot servit, dar el, invatat de mama de acasa sa nu dea iama in mancarea oamenilor, a refuzat politicos “nu, matuse, ca nu mi-i foame”. Toate bune pana au inceput sa manance toti si teancu’ de placinte scadea vazand cu ochii. Matusa, preocupata de mancat, n-a mai stat sa-l serveasca si pe nenea Ghita, care disperat ca nu mai capata nimic, a strigat la matusa “Matuse, mai imbie-ma o data!”

Asta a ramas pana in ziua de azi vorba preferata a familiei mele cand vrem supliment la mancare “mai imbie-ma o data!”. Va imbii si eu la niste super langosi, da?

Ingrediente:
– 1 kg faina
– 50g (un cub mare) de drojdie proaspata
– 500ml lapte
– 2 linguri zahar
– 2 galbenusuri
– o lingurita sare
– 200ml de smantana
– 2 linguri ulei

Pentru coacere si servire:
– ulei pentru prajit
– smantana
– telemea sarata

In laptele caldut (nu fierbinte), punem drojdia si zaharul, amestecam bine si lasam sa dospeasca 10 minute.

Intr-un bol punem faina, galbenusurile, sarea si uleiul, smantana apoi turnam maiaua de mai sus si framantam un aluat elastic. Eu am avut noroc la partea asta si am lasat KitchenAid-ul meu iubit sa isi faca treaba si a facut-o foarte bine, aluatul a fost gata in 5 minute!

Lasam apoi aluatul sa dospeasca cca 1 ora (sau pana isi dubleaza volumul) si il dam la rece peste noapte.

Apoi, cand avem chef de langosi, incingem uleiul, rupem bucatele de aluat de marimea unei mingi de ping pong, le intindem subtiri si le coacem in uleiul incins. Cat sunt calde, le ungem cu smantana si punem deasupra branza telemea data pe razatoarea mare. Le puteti servi asa, sau le puteti indoi la mijloc.

O alta varianta e sa intindeti placinta, sa radeti branza in mijloc, adunati apoi aluatul ca un saculet si il intindeti din nou, sub forma de placinta si il coaceti la fel.

Langosii merg foarte bine si cu mujdei de usturoi cu smantana, dar la fel de bine puteti sa puneti in aluat si gem, daca va e pofta si de o placinta dulce. Sa va fie de bine!

33 Comments

  1. hot-tequila

    La placinte inainte, la langosi si mai inainte! – perfect de acord cu tine :))

    Si ce bine merg niste langosi cu branza langa un ceai cald, sau o cana de must, pe vremea asta proaspat-racita… šŸ˜‰

  2. "Mai imbie-ma o data!"
    La asa ceva nu pot renunta…stiu ca sunt foarte, foarte bune…..
    Mie imi plac si cu putin mujdei.
    Bravo Teo, sunt nemapomenite.
    te tzuc !

  3. iuly_s_a

    Arata bestial Teo draga!
    Imi amintesc asa de tare de Cluj langosii astia ai tai!Sigur ii execut si eu saptamana aceasta.
    Trebuie musai lasat peste noapte aluatul?

  4. mmmm…yammy! musai tb "probata"! šŸ™‚ Poti sa-mi spui, te rog, ce cantitate de smantana punem in aluat (cred ca ai omis sa o scrii la ingrediente). Merci

  5. Multumesc pentru comentarii, astept sa-mi spuneti cum v-au iesit si in cat timp s-au golit farfuriile šŸ™‚

    Radda, 200ml de smantana am pus in aluat, am adaugat acum si la ingredientele retetei. Merci šŸ™‚

  6. n-am mai mancat de o vesnicie langosi ! ma bagi in pacat!

  7. Ana Maria Ciolacu

    Ohhhh, God!! Salivez intr-un mare hal… Arata minunat, ca de altfel tot ceea ce faci! Pupici! xoxo

  8. Ella blog"s

    am mancat pt prima data la noi in orasla sarbatoarea vinului, langosi cu smantana cascaval si usturoi delicios a fost am sa incerc si eu

  9. Ionela

    Trebuie neaparat lasat la frigider aluatul dupa ce creste sau ma pot apuca de ele?

    • E mai bien sa fie rece, dar te poti apuca si imediat, daca nu iti permite timpul sa astepti šŸ™‚

  10. Alina Pasculescu

    Deliciosi. Eram putin sceptica la inceput,DAR rezultatul a fost uimitor! Multumesc pentru reteta šŸ™‚

  11. Nicoara Petronela

    super reteta! šŸ™‚

    Ne-am lins pe degete azi !

  12. De 20 de ani locuiesc Ć®n Belgia, si de luni de zile ma gĆ¢ndesc cum sa deschid o langoserie. Am Ć®ncercat reteta ta, si este fantastica! Ǝi voi Ć®nnebuni pe belgieni cu retea ta <3 <3 <3

    • roxana

      Erzsi sa ma anunti cand o deschizi si in ce parte a belgiei ca devin clienta fidela:)) … eu nu stiu sa-i fac, nu am mai incercat niciodata…dar cred ca de data asta ma arunc intr-o aventura noua:) sper sa iese bine pt ca moooor de pofta:)si piticul meu mic din burtica la fel:)

  13. bunica maricica

    am 60 de ani si pana acum nu am stiut sa fac decat cozonaci si cornulete… De vreo 2 luni m-am apucat de prajiturit dupa retele lui teo si mi-au iesit niste prajituri minunate … incat familia mea a zis ca am innebunit … multumesc teo

  14. Am incercat si eu,pentru prima data in viata mea.Vreau sa va zic ca mi-au iesit de nota 10.Felicitari!

  15. Marioara :)

    Hei hei! De mult am cautat langosi care arata asa (cum luam de la langoserie in Timisoara… vremuri…) Abia astept sa fac!!! Mersi šŸ™‚ Multe retete au cartofi in aluat, dar eu asta cautaaaaaam!

    • marioara, sunt unii dintre cei mai buni langosi pe care i-am mancat ever…nu pentru ca i-am facut eu, ci pentru ca…au fost ffff buni šŸ™‚

  16. doris

    Insfarsit am gasit reteta mult cautata!! Sunt in Italia si aici nu stiu ei de asa ceva!!! Abea astept sa le fac si sa le mananc!!! Mersi de reteta šŸ˜‰

  17. simona

    am facut acum un an ultima data , o nebunie..in seara asta m.am pus pe traba ! maine papam

  18. Bua Teo,
    Acum imi dospesc langosele mele de abia astept sa mananc,
    am si eu o curiozitate, de ce trebuie lasat aluatul la frigider dupa ce a dospit, care e de fapt secretul, se poate face asa si la alte tipuri de aluat??
    Multumesc anticipat, si felicitari pt blog šŸ™‚

  19. simona

    Teo draga mea se poate folosi drojdie uscata daca da cata? daca bag aluatul la masina de paine pt framantare si crestere e oki?

    • Buna Simona, se poate si drojdie uscata, in functie de puterea ei, nu iti pot da o cantitate exacta, in general 7-10g sunt suficiente pentru 500g faina, dar uita-te pe pliculet, acolo scrie exact šŸ™‚ Mult spor iti doresc!

  20. Andrei

    Este ok reteta asta dar nu pt langosi. mai mult pare material de gogosi. Langosul este din aluat de paine simplu. Nu atatea bazaconii.
    Cu stima !
    PS: Nu mai da retete eronate.

    • Andrei, bazaconii crezi tu ca sunt. Altii cred altceva.

      P.S. nu mai lasa comentarii malitioase šŸ™‚

  21. Tatiana

    Reteta nu este eronata, este imbunatatita si e f buna.Daca tie Andrei,nu iti place fa din aluat de paine cui stii tu!

  22. Tatiana

    Reteta nu este eronata,este imbunatatita si este f buna.Daca tie Andrei nu iti place fa reteta care o stii tu!

  23. Super reteta, multam fain, abia astept s-o “execut” :)!
    Cateva lamuriri, te rog, cu voia ta:

    1. Cam cate bucati au iesit din cantitatile pe care le-ai folosit? Daca vreau pt. mai multe persoane, ~15-20(zi de nastere), cu cat trebuie sa multiplic fiecare ingredient? Exista vreo formula, cel putin una “ochiometrica” :)?

    2. Daca vreau sa iasa mai groase decat ti-au iesit, presupun ca depinde de marimea bucatii de aluat, in loc de minge de ping pong, sa zicem, minge de tenis :)? Si-atunci, cum le fac mai groase – le intind mai putin? Cum stiu ca prajirea a fost suficienta, daca sunt mai groscioare?

    Multumesc.

    • Eu zic sa dublezi cantitatile, cu siguranta vor fi invitati care vor dori portie dubla. šŸ™‚ Sincer, nu cred ca ar fi ok sa le faci prea groase, ele sunt bune asa…mai subtirele. Evident, daca le vrei mai groase le intinzi mai putin šŸ™‚

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. CĆ¢mpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.