Tiramisu cu fructe de padure

tiramisu cu fructe de padure

Cineva ma intreba de ce se numeste tiramisu, daca e fructe de padure? Ideea e ca prajiturica asta se numeste tiramisu pentru ca are 90% din ingredientele unei retete culinare de tiramisu, doar ca nu folosim cacao si cafea, ci fructe si suc de fructe. E o reteta usoara, de vara dar din pacate destul de costisitoare daca luam in considerare ca 1kg de afine e in jur de 15 lei la piata. Dar trecand peste pretul exagerat al fructelor de padure, reteta merita incercata!

Ingrediente:
– 400g piscoturi
– 500g mascarpone
– 4 oua
– 100g zahar pudra
– 5 linguri zahar tos
– o priza de sare
– 500g afine
– 500g zmeura
– 500g visine sau cirese amare fara samburi
– 750ml suc de fructe de padure (facut din sirop sau gata preparat)

Am pregatit o tava mare, pe care am tapetat-o cu folie alimentara, apoi am dat fiecare piscot prin suc de fructe si l-am pus in tava. Pentru crema am separat ouale, albusurile le-am batut spuma cu zaharul tos si sarea. Spuma de albusuri trebuie sa fie foarte tare. Apoi mixam mascarponele cu galbenusurile si zaharul pudra pana avem o crema omogena. In crema de galbenusuri incorporam albusurile batute spuma.

Peste primul strat de piscoturi am pus ½ din crema si ½ din cantitatea de fructe (spalate bineinteles inainte). Apoi a urmat un al doilea strat de piscoturi imbibate in suc de fructe de padure, inca un strat de crema si restul de fructe. E musai sa dam tava la frigider cel putin 2 ore inainte de servire.

Daca fructele de padure sunt foarte acrisoare, puteti sa pudrati tiramisu cu zahar pudra vanilat inainte de servire, dar eu zic ca acesta e tot farmecul prajiturii, combinatia dintre crema dulce si racoroasa si fructele de padure acrisoare. Si inca un pont: daca tineti tava la congelator o jumatate de ora asa, tiramisu va avea un super gust de inghetata! Sa va fie de cel mai bine si sa va racoriti in zilele astea toride!

29 Comments

  1. minoki

    Tiramisu este prajitura mea prferata. O sa fac si eu reteta asta pentru ca mi se pare interesanta si imi face cu ochiul. O seara frumoasa!
    http://armoniasimturilor.blogspot.com/

  2. Alina---Explora Cuisine

    Foarte bun si mai ales interesant ca nu are cacao, ma tenteaza rau! multumesc de idee 🙂

  3. Draga Teo, Tiramisu arata fantastic si abia astept sa incerc si versiunea ta. As fi vrut sa iti explorez ceva mai mult blogul, pentru ca am vazut multe titluri foarte interesante, dar se incarca incredibil de greu… Ar fi minunat daca ai reusi sa il faci putin mai accesibil. Multumesc!

  4. super! prajitura mea preferata…si vad ca si fiul meu o prefera:)

  5. Chiar ieri ma gandeasm cu ce sa inlocuiesc "siropul" de cafea din Tiramisu. Multumesc mult de idee!

  6. Georgy

    Aceasta prajitura se poate face si din gem din fructe de padure?

  7. Buna Teo,pot folosi fructe de padure congelate si dezghetate in aceasta prajitura? Merci

  8. Georgy, nu se face cu gem, se inmoaie mult prea tare piscoturile.

    Cat, sigur ca poti folosi fructe congelate 🙂

  9. Constantin Alina

    Super prajitura. M-am indragostit de reteta asta. Cred ca am facut-o de cel putin 5 ori. Este delicioasa. Sambata am repetat operatiunea, dar in loc de afine am pus capsuni. Iar piscoturile le-am inmuiat in siropul de la fructele congelate(visine si zmeura). Foarte racoritoare pentru o zi caniculara, mai ales ca nu trebuie sa folosesti cuptorul.
    Te felicit, Teo, pentru tot ceea ce faci.

    • Buna Alina 🙂 sa stii ca este si una dintre prajiturile noastre favorite, am incercat-o in toate combinatiile, ultima data cu cirese si a iesit dementiala!

  10. O super bunatate de te lingi pe degete!!Bravo!

    • Rocsy, te pup :* asa e, te cam lingi pe toate degetele, noroc ca sunt la dieta, ca altfel eram in stare sa mananc jumate de tava :))

  11. Buna Teo, imi lasa gura apa cand ma uit la poze si de aceea am in plan sa fac prajitura de ziua mea…vreau sa te intreb daca in loc de sirop sau suc de fructe de padure pot sa folosesc compot de visine? Ador retetele tale :*

    • Buna Alina! 🙂 sigur ca poti folosi compot de cirese, e chiar mai bun decat sucul de fructe de cumparat 🙂 La Multi Ani in avans pentru ziua ta 🙂

  12. super buna prajiturica….a avut mare succes la prieteni..:D:D…..iar acum incerc sa o fac cu fructe normale….cu banane cu capsuni struguri…..exact la fel..numa k alte fructe…..sper sa iasa bun..:):)…..si apropo ….noroc de tine…k asha mai fac si eu cate ceva bun ptr iubitu meu…k e mort dupa dulciuri….de fiecare data ma consult cu retetele tale..:):)…..un pupic…:*:*

  13. Piersi

    Buna Teo,
    Am mai facut prajitura asta o data si a iesit extraordinar de buna. Singura problema e ca crema era cam moale si nu s-a taiat foarte frumos. As vrea sa pun un plic de gelatina de data asta in crema. Stiu ca tiramisu nu are gelatina, dar as vrea sa pot sa o fac in forma de tort si sa o tai felii. Intrebarea mea este unde adaug gelatina, in amestecul de oua sau la crema finala? Multumesc.

    • Nu pune gelatina in crema de tiramisu! mai bine folosesti un mascarpone mai gras si lasi sa se aseze peste noapte si insiropezi piscoturile mai putin, dar nu pune gelatina, se strica atat gustul cat si aspectul

  14. in aceasta perioada cu ce pot inlocui fructele de padure?

  15. Georgiana Radu

    Tocmai ce am terminat de pregatit minunatia asta de tiramisu cu fructe de padure. bineinteles, pentru ca sunt o mare pofticioasa a dulciurilor, am “furat” putin din compozitia de crema cu un piscot imbibat in suc si cu fructele, iar combinatia intre toate acestea este sublima! inca o reteta de prajitura adaugata pe lista cu celor care ma mandresc! multumesc si sa avem pofta, zic! 🙂

  16. Raluca

    Buna Teo
    Imi place tiramisu foarte mult desi ar fi mai bine sa nu-mi placa insa acesta cu fructe de padure este in topul topurilor.De fapt imi plac doar prajiturile si torturile cu fructe. Tiramisu era si el tolerat doar datorita cafelei de care sunt dependenta.Insa acesta cu fructe acrisoare a cucerit toata familia. Merita sa-l incercati.
    Multumim pentru retete!Nu sunt o incepatoare si totusi ma inspir aproape la fiecare mancare din dorinta de a nu fi monotona.

  17. Dumitru

    Salut Teo. Iti spun sincer, nu stiu sa fac un ou ochi, insa reteta asta de tiramisu, o stiu pe dinafara, o fac foarte des, nu ma satur de ea niciodata. Chiar in weekendul ce tocmai a trecut, am facut ultima data si bineinteles, am avut foarte mare succes la o reuniune cu prietenii fiind

  18. Am facut-o de cate ori am avut ocazia, cu diverse combinatii de fructe proaspete existente pe piata, sau congelate.ESTE BESTIALA!

  19. E ok daca pun 3 straturi de piscoturi?

  20. Madalina

    Buna, in loc de mascarpone pot folosi branzica de vaci de la Lidl sau nu este sufficient de grasa?
    Merci,

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.