Weekendul trecut a fost ziua lui Buni Sia, a implinit 75 de ani! Si pentru ea am pregatit doua retete culinare deosebite, care sa contina tot ce ii place ei. Buni Sia iubeste branza de vaci si crema de branza, merele, vanilia si nucile. Nu am vrut sa le inglobez toate intr-o singura reteta de desert, asa ca i-am facut o prajitura cu mere si branza dulce si un tort foarte special, despre care o sa va scriu mai multe in zilele urmatoare, dar despre care e musai sa va spun ca are un blat exceptional, fara strop de faina, ci cu amaretti macinate. O sa va placa sigur! Insa pana ajungem la reteta de tort, sa ne ocupam de prajitura, zic!
Ingrediente pentru blat:
– 500g faina
– 1 plic drojdie uscata (7g)
– 100g zahar tos
– ½ lingurita sare
– 250 ml lapte caldut
– 1 ou
– 150g unt topit (sau margarina)
Pentru blat am pus la munca KitchenAid-ul, cu paleta lui pentru framantare de aluat moale. Am batut intai laptele cu oul si zaharul timp de 1-2 minute, am cernut apoi faina, am pus drojdia uscata si sarea si am amestecat bine bine vreo 5 minute, la viteza medie.
La final am adaugat untul topit, am amestecat 3 minute, pana am obtinut un aluat elastic si omogen. L-am mutat intr-un vas curat, l-am acoperit cu un prosop si l-am lasat sa dospeasca o ora, pana si-a dublat volumul. Apoi am cernut putina faina pe blatul de lucru si am intins o foaie din tot aluatul, cu care am tapetata tava de 40×25 cm. L-am lasat sa dospeasca alte 20 de minute si intre timp am incis cuptorul la 200 de grade (treapta 4 la cuptoarele cu gaz).
Ingrediente pentru crema:
– 1 kg branza proaspata de vaci
– 150ml lapte
– 5 oua
– 250g zahar
– o lingurita extract de vanilie sau 2 pliculete zahar vanilat
– 1 kg mere curatate de coaja si cotor si taiate felii subtiri
Am amestecat intai braza de vaci, vanilia, laptele si 100g de zahar, 5 minute sau pana am avut o crema omogena, pe care am intins-o uniform pe aluatul dospit. Apoi am bautut ouale ca si pentru omleta, cu restul de zahar si le-am turnat peste stratul de branza. Peste oua am pus feliile de mar, apasand usor, astfel incat sa se fixeze bine pe stratul de ou. Am copt prajitura 15 minute, dupa care am scazut temperatura la 180 de grade si am lasat-o la copt alte 20 de minute. Este gata cand trece testul scobitorii.
Ca sa o taiati mai usor, e bine sa o lasati sa se raceasca de tot, de preferinta peste noapte, insa ce va sfatuiesc eu si ce am facut si noi, a fost sa reincalzim portia taiata inainte de servire. Daca o serviti alaturi de inghetata de vanilie, cum am facut noi, e ideala combinatia de prajitura calduta, sos de ciocolata si inghetata de vanilie care se topeste peste tot. Superb! Sa va fie de bine!
ce minunatie, trebuie sa o incerc si eu… nu stiu de unde atata inspiratie, dar ai niste retete minunate …
yummy…branza de vaci, mere, vanilie-preferatele mele..o sa incerc si eu reteta asta in zilele urmatoare…
Superba combinatie .
Mere si branza .Mmmmmmm.
Am salvat reteta.Multumesc.