E oficial! A venit primavaraaaaa, sau cel putin eu asa sper! Asa ca, sa o dam pe retete de sezon, zic! Primul lucru pe care l-am cumparat zilele trecute cand am fost la piata a fost spanac proaspat, de care imi era extrem de dor. Degeaba am pus si la congelator, parca nu e ca si asta cumparat de la piata primavara. Culmea e ca si lui Luca ii place foarte mult, indiferent cum e gatit. Insa de data asta am zis sa incercam ceva nou, o rulada de spanac cu branza, foarte light, numai buna pentru micul dejun. E un aperitiv perfect pentru Paste, de altfel, daca vreti sa gatiti ceva diferit anul acesta.
Ingrediente:
– 1 kg spanac proaspat
– 2 legaturi leurda
– o ceapa alba
– 2 oua
– 4 linguri rase de faina
– 2-3 catei de usturoi
– 300g branza de vaci
– 150g crema de branza
– sare si piper alb dupa gust
Mai intai am incins cuptorul la 180 de grade si am asezat gratarul pe mijloc. Apoi am spalat spanacul si am rupt coditele mari, apoi am taiat coditele de la leurda si am spalat bine frunzele. Le-am pus apoi sa fiarba, intr-o oala mare cu apa clocotita si le-am lasat cam 20 de minute. Apoi le-am scurs intr-o sita si le-am trecut pe sub un jet de apa rece, ca sa opresc procesul de fierbere si sa isi mentina culoarea verde.
Am pus si spanacul si leurda in blender si le-am amestecat pana s-au facut pasta. Am adaugat ouale, am omogenizat, apoi faina si ceapa tocata marunt. Pasta obtinuta am turnat-o in tava de 20×30 cm, tapetata cu hartie de copt, am uniformizat-o cu o spatula si am dat tava la cuptor, 20-25 de minute.
Cat s-a copt foaia de spanac, am pregatit crema, respectiv robotul KitchenAid a facut toata treaba si in 30 de secunde a amestecat branza de vaci, crema de branza si usturoiul. Am pus sare si piper alb proaspat macinat si gata crema.
Pentru foaia cu spanac am pregatit un prosop de bucatarie curat si usor umezit. Am rasturnat foaia coapta pe prosop, si am rulat-o cu grija, astfel incat sa nu crape cand o rulam cu crema de branza. Apoi am desfacut foaia, am intins pe ea crema de branza si am rulat din nou. Am invelit rulada in folie alimentara si am dat-o la rece peste noapte.
Dupa cateva ore de stat la rece, asa a aratat rulada cu spanac, leurda si crema de branza.
Niste mici precizari: nu e musai sa folositi numai spanac si leurda, puteti folosi orice verdeturi de sezon: urzici, loboda, stevie, frunze de papadie etc. Puteti pune si branza de burduf in locul branzei de vaci si puteti aromatiza crema de branza cu busuioc proaspat, rozmarin, menta etc. Sunt foarte multe posibilitati si combinatii, numai un strop de curaj sa avem si sa o intrebam pe tanti de la taraba din piata ce verzaciuni vinde ea acolo? Ati fi surprinsi cat de ieftine sunt “buruienile” astea, atat de aromate si de sanatoase! No, sa va fie de bine si sa va delectati pana una alta cu pozele de final de la rulada de spanac cu leurda si branza.
Unde-i faina? cata faina??
Imi place foarte mult,arata splendid si pare gustoasa!
Buna Teo,
reteta de rulada e super…foarte sanatoasa…si parca se simte pana aici aroma
🙂
o intrebare: cata faina trebuie pusa in compozitie? am programat deja pentru maine reteta si vreau sa imi iasa la fel de bine k si tie. Mersi,
Te pup!
Doamne cat de bine arata!!!!!!
Am facut si eu candva din blat de spanac si umplutura de sunca, dar a ta este mai fina si mai light.
Poftesc la o felie, doua…trei:)
Buna Teo
Spune-mi te rog din ce piata din Cj ai gasit leurda? 😀 Eu sunt din oras si am tot cautat pe la tarani prin piete dar inca nu mi-a sarit in ochi.
Sau, mai bine, ai idee prin ce zone/paduri de langa Cluj as putea gasi? Ca ma duc sa o culeg cu manutele mele sa pun cateva frunze si la congelator ca ador aroma lor putin usturoiata.
Eventual daca mai zaresti prin piete, rogu-te sa le intrebi pe doamne sa iti vanda pontul de unde le-a cules. Pretty pleaseee. Astept un raspuns, multumesc frumos!
Te pup, Delia
Buna! Leurda am luat din piata Flora, din piata mare (in Mihai Viteazu) si din piata marasti. Sa intrebi la vanzatorii care au si spanac, loboda, urzici, ei au de obicei si leurda 🙂