Stiu ca unora dintre voi nu le place musai combinatia sarat-dulce, insa multi dintre voi apreciaza retetele culinare deosebite, asa ca pentru voi am azi o reteta noua: orez cu portocale, pe care l-am servit pe post de garnitura langa niste cotlete de porc facute la gratar. Noua ne-a placut si sper ca si voi o sa aveti curajul sa incercati reteta asta, mai ales ca v-a placut reteta de pui cu portocale.
Ingrediente pentru 4 portii:
– 300g orez cu bob lung
– ½ ceapa mica
– 3 portocale
– 3 catei de usturoi
– 2 tije apio
– 3 linguri ulei de masline
– 4 felii cotlet de porc
– condimente pentru carnea de porc: sare, piper, coriandru macinat, boia dulce, telina, ceapa verde, patrujel (uscate), condimente pentru gratar – toate se pun dupa gust
Cotletele le-am pregatit foarte rapid: am spalat bine carnea, am asezat-o intr-un castron, am pus peste o lingura de ulei de masline si condimente dupa gust, apoi am acoperit vasul si am lasat carnea la rece pana am preparat orezul.
Am fiert orezul, aici nu e mare filosofie, stim cu totii cum se face, ideea este insa sa fiti cu ochii pe oala si sa nu il lasati sa fiarba mai mult decat trebuie, ca doar nu ne dorim terci de orez. Apoi l-am spalat bine sub jet de apa rece si l-am lasat la scurs intr-o sita. Usturoiul l-am taiat felii subtiri, ceapa marunt-marunt, la fel si apio. Am incins 2 linguri de ulei de masline, in ele am calit usturoiul la foc mic (se arde foarte repede, deci e important sa amestecati in continuu). Dupa circa 1 minut am adaugat ceapa.
Le-am calit impreuna 1-2 minute. A urmat apio. Le-am calit pana apio a cedat nervos si s-a facut moale. Atunci am pus si orezul.
Am adaugat sucul de la 2 portocale si o portocala taiata cubulete (bineinteles, dupa ce am decojit-o). Am amestecat bine si am lasat orezul la foc mic pana a scazut aproape de tot sucul de portocale. In timpul asta am prajit cotletele pregatite mai devreme. Cum inca nu e vreme de gratar si nici curte nu avem ca sa ne desfasuram in tihna, am folosit tigaia grill, care si-a facut foarte bine treaba si de data asta. Bine… cu hota la maxim ca sa fim siguri ca nu simt toti vecinii ca la noi se face gratar.
Am servit orezul cald, alaturi de gratarele si mai calde. Peste carnea de porc am pus dulceata de smochine, nu multa, asa cat sa completeze gustul dulce. O puteti sari daca nu va place ideea de carne dulce. Noua ne-a placut mancarica asta si culmea, a gustat chiar si Luca, care nu e mare fan mancaruri noi. Sa va fie de bine!
Imi place combinatia de gusturi si arome.:)
pare foarte interesanta combinatia de portocala cu usturoi si apio (adica telina, eu unul recunosc ca a trebuit sa dau un search dupa apio)
crezi ca merge si cu pui? sau e prea slaba carnea?
foarte interesant
trebuie sa fie delicios
te invit pe la mine la o ciorbica
Mmm…Foarte gustos.Am pus-o pe mama sa faca orez cu portocale si m-a placut forte mult.Cand mai pui retete de gatit pe blog anuntama te rog.Mersi!
Interesanta combinatia, daca imi iese reteta te invit la masa
Imi place gustul de portocale cu orez, multumesc
foarte buna reteta ! exact asta o fac si eu dar fara dulceat. am sa incerc si cu dulce! spor la treaba.
Multumesc mult, Dan! Sa fie spor mult, ca e nevoie! 🙂