Chec invelit in ciocolata

Chec invelit in ciocolataAm gasit in sfarsit o reteta foarte simpla, atat ca mod de preparare cat si ca ingrediente, dar foarte de efect si de Pasti il puteti pregati pe post de chec sau panettone. Reteta e propusa de una dintre gospedinele de pe www.prajituria.ro si puteti varia foarte mult pe aceasta tema: puteti inlocui mixul de alune cu fulgi de ciocolata, cu fructe confiate sau fructe proaspte sau puteti imparti compozitia in doua parti, in una dintre ele punem cacao, putin rom sau ciocolata topita si la final avem un chec bicolor.

Ingrediente:
– 300g faina
– 300g zahar
– 250g mix fructe uscate, alune de padure, migdale, nuci, nuci macadamia etc
– un cub Rama Maestro (250g)
– 5 oua
– 2 plicuri zahar vanilat
– 1 pliculet praf de copt
– 200g ciocolata
– fistic pentru decor

Intai si intai incingem cuptorul la 180 de grade si pregatim forma pe care urmeaza sa o folosim (puteti folosi o forma pentru guguluf sau o forma rotunda pentru tort sau de ce nu, o tava clasica pentru cozonac). Margarina, care trebuie sa fie la temperatura camerei (moale dar NU topita, da?) se spumeaza cu 200g de zahar. Adaugam apoi galbenusurile, unu cate unul. Intr-un bol separat, amestecam faina si praful de copt, apoi adaugam mixul de fructe uscate si nuci. E foarte important sa le amestecam bine cu faina, asta ca sa nu se lase pe fundul tavii la copt.

Albusurile le batem spuma tare cu 100g zahar si zaharul vanilat. In spuma de margarina adaugam ½ din amestecul de faina, omogenizam, apoi ½ din spuma de albusuri. E foarte important sa incorporati albusurile folosind o spatula, cu miscari de sus in jos si nu mixerul, astfel cozonacul va fi mai pufos. Adaugam apoi si restul de amestec de faina si restul de spuma de albusuri. Punem compozitia in forma, o nivelam folosind o spatula si dam la cuptor 40-45 de minute sau pana trece testul scobitorii. Apoi rasturnam cozonacul pe un gratar si il lasam sa se raceasca.

Intre timp, topim pe baie de aburi ciocolata (aici puteti folosi orice fel de ciocolata, de la cea amaruie la cea cea cu lapte sau chiar ciocolata alba)…

…si imbracam checul in ciocolata.

Cam asa a aratat la final, cu mentiunea ca puteti sari peste pasul cu imbracarea lui in ciocolata, pentru ca puteti la fel de bine sa il pudrati cu zahar pudra, vanilat sau nu, cu cacao sau puteti sa il ungeti cu putina miere si sa il garnisiti cu fulgi de migdale, nuca macinata sau miez de nuca de cocos. O alta idee e sa nu puneti amestecul de fructe in compozitie si o data ce ati pus compozitia in forma sa puneti din loc in loc trufe de ciocolata, pe care sa le apasati usor in aluat, astfel incat sa le acopere (sau cum ar spune Mo: apasa-l, apasa-l, apasa-l, apasaaaaaa-l1). Idei sunt foarte multe, trebuie doar sa va lasati imaginatia culinara sa zboare libera. Si daca nu si nu (adica ideile refuza sa apara), mai dati un ochi pe www.prajituria.ro, unde gospodine ca mine, ca tine si de ce nu ca mama si bunicile noastre (care sunt sigura ca sunt gospodine desavarsite), isi impartasesc retetele cele mai de succes. Sa va fie de bine!

14 Comments

  1. Miruna

    Buna, Teo,
    Ma numar printre cei care-ti acceseaza blogul cu regularitate pentru ca-mi aduce aminte de-acasa. Am insa o curiozitate: care sunt motivele pentru care folosesti margarina in mai toate retetele de prajituri? Nu sunt malitioasa, nu vreau sa para ca adopt un ton de superioritate; pur si simplu ma intereseaza care sunt ratiunile pentru care nu folosesti, spre exemplu, unt.
    Cu speranta ca nu m-ai inteles gresit, astept raspunsul tau!

  2. Andreea

    Teo, arata foarte bine checul – o sa-l fac si eu de Pasti.

    Imi place cum descrii fiecare operatiune… esti deosebita 🙂 Te apreciez foarte mult si iti multumesc pt toate retetele pe care le postezi cu atata drag.

  3. Alexandrina

    Incantatoare reteta!

  4. gaby's blog

    daca e vorba de ciocolata… sunt si eu prezenta!
    Felicitari arata foarte bine!

  5. Un deliciu

  6. Anonymous

    pentru a nu "crapa" ciocolata pe cake(cand se raceste) este bine ca atunci cand o topiti sa adaugati putin unt, apox o lingurita

    Eva

  7. Sau sa taiati checul cu un cutit incalzit in apa fierbinte 🙂

  8. am publicat un comentariu si nu apare nicaieri, referitor la de ce am folosit margarina la reteta asta. Pentru ca am luat reteta de la gospodine si ele asa au facut-o. Si a iesit buna. Serios, o data o sa dezbatem mai pe larg subiecul margarina, ca sa ne convingem de niste lucuri. Va pup si imi cer scuze, nush unde a disparut comentariul respectiv

  9. Poti sa-mi spui cum trebuie sa bat albusurile sa-mi iasa spuma asa tare,ca nu-mi iese tot timpul si nu stiu de ce.Retetele tale sunt absolut delicioase

  10. Buna Irina 🙂 Sunt mai multe secrete pentru a bate spuma perfecta de albusuri, uite, mi-ai dat o idee si chiar am sa scriu un articol despre asta 🙂 Ideea e ca ouale bine sa fie la temperatura camerei, deci sa le scoti din frigider cu cel putin 30 de minute inainte de a incepe reteta. Apoi, albusurile trebuie sa fie foarte bine separate de galbenusuri. Orice urma de galbenus (care are grasime) va impiedica spuma ta sa creasca frumos. Astea sunt doar cateva dintre sfaturi, promit sa scriu sapt viitoare un articol detaliat pe tema asta. Te pup! 🙂

  11. Anonymous

    albusurile se bat cu un praf de sare si o lingurita de apa rece pana iese o spuma tare, abia apoi se adauga zaharul

  12. Lingura de sare ajuta nu numai la legarea albusurilor, ci face spuma si mai lucioasa. Apa nu pun insa niciodata, nu am incercat asa. Zaharul se adauga intotdeauna treptat, si cand spuma este aproape gata. Dupa fiecare adaugare de zahar, se amesteca pana se topeste complet inainte de a adauga alt zahar.

  13. madaa

    L-am facut ieri. Azi nu mai avem … s-a terminat :))). A fost delicios.
    Merci Teo!

    Madalina A.

  14. serbana

    am pregatit aseara;DELICIOS!!!!!nu e greu de pregatit si e foarte bun;am pus intr-o tava ptr.tort,cu pereti detasabili;singurul minus-s-a ars putin pe fund;multumesc ptr.retete!!!!!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.