Inainte sa incepe cu reteta, eu zic sa ne lamurim ce e cu lemongrass-ul asta, iarba lamaioasa sau iarba de lamaie, cum vreti sa ii spuneti. Este o planta aromatica, de la care folosim numai partea inferioara a tulpinii. Gustul este foarte interesant, asemanator cu lamaia si cu usoare accente de ghimbir, de aceea si denumirea de iarba de lamaie.
Este folosita in special in bucataria Asiatica, iar la noi o gasiti in magazine ca si Kaufland, Mega Image sau Carrefour in forma proaspata sau macinata, la borcan. In functie de ce gasiti in magazine si de cerintele retetei, e bine sa stiti ca o tulpina de planta proaspata = 1 lingura planta macinata. O simpla cautare pe youtube va arata cum sa pregatiti lemongrass daca ati gasit proaspat si nu macinat. Reteta de azi este o adaptare dupa reteta Martei Stewart si este absolut delicioasa!
Ingrediente:
– 8 pulpe superioare de pui (puteti folosi si pulpe intregi sau piept)
– 100 gr lemongrass macinat (sau 6 tulpini)
– 4 linguri de sos de peste (nam pla)
– 4 linguri sos de soia
– 4 lingurite de usturoi pisat
– 1 lingura de suc proaspat de lamaie
– 60 ml ulei
Amestecam toate ingredientele pentru marinata (in afara de carne, bineinteles). Punem carnea intr-o punga cu fermoar, adaugam carnea, inchidem punga si o intoarcem bine pe toate partile pentru ca fiacare mm de carne sa fie acoperit de sos. Punem punga in frigider si lasam carnea la marinat peste noapte. A doua zi, incingem gratarul, punem pulpele pe gratar, avand grija sa le ungem bine pe ambele parti cu marinata in care au stat peste noapte.
Carnea a fost foarte aromata si mai ales foarte suculenta. Chiar si daca am indepartat pielea de pe pulpe (incerc sa nu ma joc cu prietenul colesterolul), tot s-au simtit foarte bine aromele.
Am servit langa o salata rece de orez brun pentru care am fiert 200 gr de orez brun si le-am amestecat cu 2 morcovi taiati felii, 3 fire de ceapa verde tocate marunt, o mana buna de fulgi de migdale si un dressing din: o lingura de ghimbir proaspat ras, 1 lingura otet de orez, 1 lingura sos de soia, o lingura miere, o lingura sos chili, 1 lingura de ulei, sare si piper dupa gust.
Pofta buna sa aveti!
draga TEO,ador retetele tale,si te urmaresc de ceva vreme,desi,pana acum,nu ti-am scris….:(reteta asta arata sooper ,imi lasa gura apa,dar ,spre marea mea dezamagire….e post….ma rog,o sa gatesc reteta asta cat mai curand posibil….Te pup draga TEO!!!:-* :-* :-*
ce bine arata, mi s-a facut foame
Suna foarte delicios.
Deabia astept sa faci si eu.
Teo am cutreierat 3 hipermarketuri din tot Clujul (Auchan, Real, Kaufland) si nu am gasit nici lemongrass, nici sos de peste 🙂 Deci o sa fac pui marinat in lemongrass fara lemongrass 🙂 Am pus mai mult suc de lamaie si am ras putin ghimbir- dupa cum descriai iarba asta rara 😛 …
Daca cineva stie unde as putea gasi, poate data viitoare sa fac si eu reteta cum trebuie 🙂 Ca taaare bine arata! 😛
Buna,
Gasesti lemongrass dar si altele la :pastaidevanilie.ro
Ziua buna! M