Am spus ca nu e sarbatoare in doi daca nu include si putina ciocolata si daca va place si untul de arahide, asta e reteta perfecta pentru voi: peanut butter cups sau praline cu unt de arahide, pentru ca tot ma certa cineva ca nu scriu denumirile in romana.
E putin ciudata faza asta, pentru ca de obicei, in astfel de traduceri mot-a-mot se pierde de cele mai multe ori semnificatia initiala. E ca si cum un englez face sarmale dar le zice cabbage rolls, ca sa scrie musai in limba materna. Ori la noi in Romania, peanut butter cups nu sunt o mancare nationala, ci cred ca le apartine celor cu “stelute in steag”, care mananca unt de arahide pe paine, in fiecare zi. Nu credeti ca e oarecum normal sa le pastrez denumirea initiala? Dar sa trecem peste si sa revenim la retetele noastre culinare.
Ingrediente pentru crusta de ciocolata:
– 300 gr ciocolata cu lapte
– 2 linguri de unt de arahide
Ingrediente pentru umplutura:
– 200 gr de unt de arahide
– 110 gr (o cana) zahar pudra
– un pliculet de extract de vanilie (Finesse de la Dr. Oetker)
– o fiola de esenta de vanilie
Incepem prin a pune la topit in bain-marie ciocolata rupta in bucatele mici. Eu am folosit o Primola cu mousse de ciocolata pe care am descoperit-o de curand si s-a comportat excelent in reteta asta. Cand ciocolata e topita, adaugam si 2 linguri de utn de arahide si amestecam bine pana se topeste si se incorporeaza perfect in ciocolata. Trageti vasul de pe foc si lasati ciocolata sa se topeasca putin, e mult mai usor sa lucrati cu ea daca nu e fierbinte. Folosind o lingurita (eu am luat una de-a lui Luca si a fost perfecta) puneti cate 2 lingurite de ciocolata topita in hartiutele pentru muffins (mici sau mari, cum doriti sau cum aveti prin casa) si folsind spatele lingurii ungeti cu ciocolata toata hartia. Dati apoi hartiile la congelator 10 minute, pana cand ciocolata se intareste complet.
Intre timp, pregatiti untul de arahide, care trebuie sa fie la temperatura camerei si mixati-l impreuna cu zaharul si vanilia pana obtineti o comozitie omogena, cu textura nisipoasa. Scoateti hartiutele de la frigider, ar trebui sa fie foarte tari, ciocolata fiind aproape inghetata. Puneti cca 2 lingurite de ut de arahide vanilat in fiecare cupa, nivelati folosind spatele lingurii si turnati deasupra ciocolata topita cat sa umple perfect forma. (Daca e nevoie, puteti sa mai topiti ciocolata sau dupa ce ati umplut formele si le-ati dat la frigider sa puneti din nou vasul cu ciocolata pe foc, la treapta 1, astfel incat ciocolata sa nu se arda dar sa ramana in stare lichida. Amestecati din cand in cand in ciocolata daca alegeti sa faceti asa.)
Dati din nou cupele la congelator, cel putin 30 de minute sau la frigider cca 2-3 ore.
Din cantitatile de mai sus ies undeva la 25-30 de mini-cups sau 15-18 cupe mai mari. S-au pastrat ok si la temperatura camerei, dar eu zic ca e cel mai indicat sa le tineti in frigider pana in momentul servirii. Au avut un succes deosebit, chiar si in randul dusmanilor declarati ai untului de arahide. Musai musai trebuie incercate!
buna teo,
efectiv arata demential cups-urile 🙂 stiu ca nu sunt o gospodina (dar din cauza copilului incerc din rasputeri), asa ca o sa pun o intrebare stupida: de unde iei hartiutele pt muffins? mea culpa inca de pe acum 🙂
multumesc si spor,
carmina
Felicitari Teo si merci !!!
Chiar ma gandeam oare cum as putea prepara acasa aceste Peanut Butter Cups, fiind referatele fiicei mele. Am sa-i fac o surpriza de Valentine's Day !
Multzumesc mult pt idee si pt ca te-ai gandit s-o postezi !!!
Felicia
Mamaaa…ce bine arata….deja imi ploua in gura de pofta. Trebuie neaparat sa le incerc.Bravo Teo…muza noastra zilnica de inspiratie culinara!
Superbe, Teo! Felicitari! Ai putea sa introduci si aceste cups-uri in meniul tau de joi, din Bucuresti. Clar ca i-ai da pe spate, crede-ma.
Sa ai o zi placuta!
teo, merci, am gasit art cu hartiutele pt muffins. offf, ti-am zis ca-i greu cu gospodina de mine 🙂
spor,
carmina
mi se pare mie, sau am lasat zilele trecute un comment aici, si acum nu mai apare? :-/
Excelenta idee!arata foarte bine.
foarte DULCEEEE!!!
imi place
Arata super… si la gust cred ca-i pe masura.
Sanda
Buna Teo,
Am facut Peanut Butter Cups weekendul acesta si trebuie sa recunosc ca mi-au iesit super la gust. Felicitari si multumesc! Aspectul in schimb a lasat de dorit. Nu mi-au iesit nici pe departe asa frumoase ca ale tale..din contra. Cum am uns cu ciocolata hartiile de muffin, s-au lasat, iar cand am pus compozitia inauntru dupa ce le-am scos din congelator erau total la orizontala. Asa ca m-am chinuit putin cu ele pana le-am umplut, dar n-am reusit sa le dau o forma nici cum. Ai idee ce-am facut gresit? Sa fie oare hartia de muffin? Sau faptul ca am mai pus lapte in ciocolata cand am topit-o? Vreau neaparat sa le mai fac o data si sa-mi iasa perfect 🙂 Mersi anticipat pentru raspuns!
normal ca laptele din ciocolata a stricat toata combinatia… chiar am scris undeva in reteta sau in comentarii sa lasati ciocolata sa se raceasca putin ca sa fie mai tare. cu cat e mai moale ciocolata, cu atat e mai greu s-o modelezi, hartiile de muffins se inmoaie, cosuletele nu-si pastreaza forma etc.