De cand imi aduc aminte, la noi in casa s-a gatit miel numai de Paste si numai in cele 4 variante clasice: ciorba de miel cu tarhon sau leustean, drob de miel, friptura cu vin, usturoi si slanina si tocanita de miel, toate dupa retetele clasice.
Trebuie sa sau Cezarului ce e a Cezarului, toate retetele sunt excelente, dar parca de la o vreme simti nevoia sa incerci si un miel putin mai altfel. Si ce combinatie mai buna decat miel si ierburi de provence daca tot ai chef sa fii creative in bucatarie? Reteta e foarte simpla, dar pregatiti-va pentru un val de arome incredibile, atat de la friptura de miel cat si de la garnitura speciala pe care i-am pregatit-o: legume aromate la cuptor.
Ingrediente:
– o pulpa mare de miel
– 6 catei de usturoi
– 3 linguri amestec de ierburi de province uscate
– 3-4 crengute de rozmarin proaspat
– sare si piper dupa gust
– ulei de masline (cca 100 de ml)
Pentru inceput, spalam foarte bine carnea de miel, pregatim o tava pentru friptura tapetata cu hartie de copt si incingem cuptorul la 200 de grade. Apoi ne apucam de treaba efectiva: punem ierburile uscate intr-un bol si turnam ulei de masline cat sa le acopere bine. Apoi, folosind o pensula, ungem carnea bine de tot, pe toate partile, cu uleiul cu ierburi si o asezam in tava, pe hartia de copt.
Cu un cutit ascutit crestam carnea din loc in loc si punem in fiecare taietura ½ dintr-un catel de usturoi si o crenguta de rozmarin (cateva ace). Dam friptura la cuptor aproximativ o ora, dar pentru ca sigur pulpele de miel variaza in dimensiuni, nu va dau un timp exact de coacere, insa va sfatuiesc sa verificati carnea din cand in cand, sa ajustati focul si daca nu va place foarte rumenita, cum ne place noua, sa puneti si putina apa in tava.
Pentru garnitura de legume aromate, aveti nevoie de:
– 1 kg cartofi dulci
– ½ kg de cartofi albi
– 2 mere verzi (Granny Smith de exemplu)
– 3 morcovi mari
– 2-3 bastonase de scortisoara + 1 lingura scortisoara macinata
– 1 lingura nucsoara proaspat macinata
– 100 gr unt topit
– o cana de apa (200-250 ml)
Taiem morcovii rondele, curatam cartofii dulci si albi si ii taiem cubulete, spalam bine merele, le scoatem cotorul si le taiem cubulete fara a le decoji. Asezam legumele in tava, peste ele turnam untul topit si mirodeniile si amestecam foarte bine, folosindu-ne mainile, astfel incat fiecare bucatica sa fie data prin unt si condimentata. Turnam peste apa, punem deasupra betisoarele de scortisoara si dam la cuptor cca o ora, la foc mediu, pana cand legumele sunt moi.
Poate ca si voi sunteti obisnuiti cu friptura de miel clasica si in niciun caz nu v-ati gandit la o garnitura de cartof dulce si mar, mai ales condimentata de parca ar fi turta dulce si nu preparat principal, insa merita sa incercati! O e nebunie de gust si de arome pe care ma bucur ca am descoperit-o si pe care o sa o folosesc mai des. Pofta buna!
Buna Teo! Imi cer scuze ca deviez de la reteta ta, dar am o mare rugaminte la tine. Invata-ma sa prepar muschi de caprioara. Am mare incredere in sfatul tau si in plus, sunt o consumatatoare fidela a retelor tale.
Iti multumesc.
Alina, Dk
Buna. Avand in vedere ca mielu' nu-i pe gustu meu , stii cumva daca pot folosii carne de vita in loc de miel ?
unde se gasesc ierburi de province?
DA BINE ZICI UNDE SE GASESC ACESTE IERBURI?
daca incerci reteta asta cu carne de vita, astept un raspuns. sunt curioasa cum ti-a iesit.
ierburi de provance, gasiti la Kaufland sau Carrefour, la raionul special facut pentru condimente si verdeturi.
am o rugaminte la teo,as vrea sa fac costite de miel la cuptor ,pot sa le fac cu ierburi de provance?
Am făcut de Paşti, dar pt că n-am găsit ierburi provencale, am făcut un amestec de cimbru, tarhon, mentă verde, salvie. Friptura a ieşit foarte bună, iar garnitura a făcut furori de-a dreptul
Carnea sunt sigura ca iese foarte gustoasa, dar garnitura mi se pare cam dulce. Am mai incercat si preparate din bucataria argentiniana si nu m-am putut obisnui cu aceasta combinatie.