Tot din categoria cadourilor comenstibile si handmade pentru Craciun, va propun si doua mixuri de condimente pe care le puteti darui celor dragi, ambalate frumos, decorate de sarbatoare, perfecte pentru a le condimenta viata.
Curry picant
– 4 lingurite seminte coriandru
– 4 lingurite schinduf (fan grecesc sau molotru – fenugreek)
– 4 lingurite turmeric
– 4 lingurite cumin
– 4 lingurite piper negru
– 2 lingurite scortisoara
– 2 lingurite foi de dafin macinate
– 2 lingurite nucsoara
– 1 lingurita cayenne
– 1 lingurita cardamom
– 1 lingurita allspice (amestec de scortisoara, nuscoara si cuisoare)
Macinam bine condimentele, semintele si foile de dafin intr-o rasnita pentru cafea si apoi le amestecam toate. Condimentele pe care nu le gasiti in magazin le gasiti sigur intr-un plafar, pentru ca majoritatea au proprietati terapeutice si sunt considerate plante medicinale.
Punem curry-ul intr-un borcan si il decoram.
Sare aromata
– 1 cana sare de mare
– 1 lingura busuioc uscat
– 1 lingura maghiran uscat
– 2 linguri piper
– 1 lingura oregano
– 1 lingura rozmarin
– 1 lingura cimbru
Le amestecam bine in blender, le punem in borcan, atasam eticheta si il decoram, fiecare dupa imaginatia de care dispune in momentul ambalarii.
Foarte ingenios, cred ca o sa pun si eu in practica ideea. Merci!
Cu tot respectul cuvenit retetei de "curry cadou", tin sa spun autoarei/autorului ca ALL SPICE este considerat defapt ENIBAHARUL.
Amestecul celor 3: scortisoara, nucusoara(de doua ori in reteta) si cuisoare, este o inventie mai recenta ca paleativ in cazul lipsei de Enibahar.
Insa … pentru calitatile sale deosebite, pe undeva ar fi si pacat ca Enibaharul sa lipseasca de la "intalnirea regala" de condimente propusa.
Fantastic!
Imi place forte mult ce gasesc aici, urmaresc blog-ul de mult, inclusiv primesc retele prin mail. Cinste tie, draga mea, se vede ca faci totul cu drag.
Eu sunt adepta retetelor rapide, in ideea de a fi si ceva proaspat la masa continuu, insa pentru ca nu ma omor cu bucatareala, o mancare traditionala ma scapa de gatit cateodata 2 zile 😛 Iar articolul acesta m-a omorat de-a binelea, ce idei grozave de cadouri, mai ales pentru mama mea, care iese din bucatarie doar cand trebuie sa doarma:)))) Multumesc, toate aprecierile mele.
spune-ne si la ce mancaruri sunt indicate aceste mixturi.
multumim
Mihaela, condimentele se pot folosi la orice reteta care cere curry, dar si la condimentarea carnii, a orezului si a oricarui preparat indian. Sincer, eu il folosesc in mancarurile carora vreau sa le dau o arma mai exotica.
Intr-adevar, condimenreweb.ro asa spune, ca e enibahar, wikipedia spune ca e un termen geneal, folosit pentru mai multe condimente sau amestecuri de condimente. Cum ienibaharul s egaseste f usor, puteti sa il folositi in aceasta reteta.
Chiar weekendul trecut am facut si eu sare aromata. Gand la gand! 🙂 Reteta mea cuprinde si salvie si leustean uscat.
Ce idee buna sa o fac cadou! Nu m-as fi gandit!
Draga Teo, am o intrebare: de unde ti-ai procurat condimentele pt Curry picant. Le gasesc la noi? Eu mi le-am luat din Germania (sunt din aceeasi gama/acelasi producator) si ca mare amatoare a bucatariei indiene as fi foarte interesata sa stiu daca le gasesc si in Romania.
Interesante si utile idile tale.
Mult spor in continuare la gatit si publicat pt ca ne esti de mare ajutor.
Pupici! Adina
Pur si simplu genial,original si creativ.
Ador retetele tale.Succes in continuare!