Ce gatim de Halloween?

In general nu sunt de acord cu sarbatorile imprumutate de la Americani, insa Halloween inseamna putin mai mult. In primul rand ca e un prilej de mare distractie pentru copii, care au posibilitatea sa se costumeze, sa sculpteze dovleci impreuna cu parintii sau bunicii, sa manance dulciuri care de care mai infricosatoare (ca si aspect, nu ca si ingrediente 🙂 )

In al doilea rand, ca Halloween nu este doar o sarbatoare comerciala, ci una seculara, cu origini Celtice si Crestine, fiind o combinatie intre festivalul celtic Samhain, care celebra sfarsitul verii si era un fel de ziua mortilor. Se considera ca in noaptea de Halloween granita dintre lumea noastra si “cealalta parte” era foarte subtire si spiritele puteau face trecerea mai usor.

Sarbatoarea Crestina din noaptea de 31 octombrie – 1 noiembrie, respectiv Ziua Tuturor Sfintilor e cunoscuta aici la noi in Ardeal ca si “Ziua Mortilor” sau “Luminatia”, ziua in care ne aducem aminte de toti ce dragi care ne-au parasit prematur sau la timpul lor si mergem la cimitir pentru a le cinsti memoria si a le impodobi mormintele cu flori si lumanari. Ar trebui sa facem asta zilnic, nu doar de 1 noiembrie…

De altfel, denumirea de Halloween este strans legata de sarbatoarea “Ziua tuturor sfintilor”, dupa cum ne spune prietena Wikipedia: The term Halloween, originally spelled Hallowe’en, is shortened from All Hallows’ Even – e’en is a shortening of even, which is a shortening of evening. This is ultimately derived from the Old English Eallra Hālgena ǣfen. It is now known as “Eve of” All Saints’ Day, which is November 1st.

Anul acesta de Halloween avem asa:

1. Dovleacul sculptat, sau jack-o’-lantern, cum ii spun americanii, si care e simbolul Halloween-ului.

Modele pentru dovleac gasiti aici, aici si aici.

2. Mini-sicrie pentru bombonele sau biscuiti. Template-ul pentru cutii il gasiti pe site-ul Marthei Stewart

3. Cupcakes cu dovleac copt, condimentate cu ghimbir sau all-spice. Sfat culinar: pentru all-spice sau in general pentru condimente pentru turta dulce, tarte cu cartofi dulci, dovleac sau alte preparate aromate de sarbatori, macinati continutul unui plic de condimente pentru vin fiert. Acesta contine toate condimentele aromate de care aveti nevoie: scortisoara, nucsoara, cardamom, anason stelat, cuisoare.

4. Degete de vrajitoare, numai bune de ascuns in bombonierele-sicriu.

5. Casuta bantuita, facuta din turta dulce si cimentata cu Royal Icing, are tot ce e nevoie pentru a te speria teribil: fantome, monstrii, dovleci infricosatori, un mini-cimitir, paianjeni si viermi.

3 Comments

  1. PAPA BUN

    Halloween a fost importata de americani de la irlandezi, mai exact, imigrantii irlandezi au adus-o cu ei in SUA.
    Asa ca sa ne consolam ca aceasta sarbatoare are izvorul mai aproape de noi 🙂 .

  2. Anonymous

    Eu am 24 de ani , dar dupa ce am vazut degetele chiar ma gandesc serios s fac o petrecere de halloween…asa k nu mai comentati ca e sinistru, pt k fiecare om isi alege dak ii face la copilul lui sau nu..insa reteta e binevenita la mine,si la anii mei s dau o petrecere la prieteni care sigur ar fi impresionati..ms teo:*
    Dupa martha s sigur esti preferata mea,si ador toate retetele pe care le-am incercat.Cu tine am invatat s fiu "cea mai buna bucatareasa"pt iubi meu:)

  3. Anonim

    I like it! 🙂

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.