Mierea de albine in bucatarie

In copilarie, asociam mierea cu raceala si durerea de gat, pentru ca mama ma obliga mereu sa iau miere cu lamaie de fiecare data cand eram bolnava. In timp insa, am realizat cat de importanta este mierea pentru sanatatea mea si am inceput sa o consum zilnic, in cafea sau in ceai, chiar si atunci cand nu eram racita.

Dintre producatorii de miere din Romania, am ales Apidava, de la care cumparam mereu mierea Roua Florilor si mai nou mierea Bio din gama Di Melio. Alegerea Apidava nu este una recenta, ci dimpotriva, este mierea pe care o consumam in familie de foarte multi ani si in care avem incredere ca e naturala, de la “mama ei”. De altfel, nici nu as fi promovat pe blog produse in care nu cred cu adevarat.

Multa lume are inca idei preconcepute despre mierea din magazin, gandindu-se ca nu e 100% naturala, asa cum este mierea cumparat din piata sau de la apicultori. Am crezut si eu asta pana cand am cunoscut-o pe Alina Mates, reprezentat Apidava, care mi-a explicat ce inseamna de fapt mierea naturala pe care o produc. Spre deosebire de energizantele pe baza de miere sau glucoza, mierea Apidava este 100% naturala, fiind rezultatul muncii albinutelor din Podisul Transilvaniei.

In magazine gasiti o gama intreaga, foarte variata de produse Apidava, cea mai cunoscuta fiind Roua Florilor, o gama care include: miere poliflora – o recunoasteti usor dupa culoarea inchisa si aroma foarte puternica, miere de salcam – este mierea deschisa la culoare, cu o aroma mult mai delicata decat poliflora si bine de stiut: singura miere care nu cristalizeaza timp foarte indelungat, miere de tei – usor de recunoscut dupa aroma dar si pentru ca se cristalizeaza foarte repede, la fel ca si poliflora. Roua Florilor are si un ambalaj nou, cu care puteti doza cantitatea perfecta de miere pentru cafea si ceai si pe care il puteti lasa linistit pe mana copiilor, pentru ca nu curge si nu se sparge.

De curand am incercat insa si sortimente deosebite de miere, pe care le-am gasit numai de la Apidava: mana de padure, respectiv o miere obtinuta din sucurile dulci aflate in alte parti ale plantelor, in afara de flori si nectarul florilor din padure. Este o miere care nu contine polen, asa ca este perfecta pentru cei care sunt alergici la polen insa doresc sa se bucure de beneficiile mierii. Mana de padure este cunoscuta ca fiind de 20 de ori mai bogata in Ca, Mg, Fe decat oricare alt sortiment.

Pentru retetele de dulciuri puteti folosi mierea de zmeura, iar pentru retetele cu carne si miere, va sugerez mierea de cimbrisor. Ambele au o aroma discreta, obtinuta prin amplasarea stupilor in zone bogate in zmeura sau culturi de cimbru si nu folosind arome artificiale.

Daca America, Germania sau Franta consuma miere nu doar in cafea si ceai ci si in bucatarie, in Romania lucrurile stau putin altfel, doarece inca nu avem cultura mierii si o folosim prea putin la preparatele culinare. Pentru a schimba acest lucru si pentru a va ajuta sa va imprieteniti cu mierea, impreuna cu Apidava va voi propune 4 retete culinare pe baza de miere, nu doar deserturi, ci si feluri principale. Trebuie sa invatam sa ne bucuram de miere si de beneficiile ei! Prima reteta cu miere vine in curand, deci pregatiti carnetelul de retete!

Pentru ca discutiile despre miere se pot intinde la nesfarsit dar un articol pe blog nu, va invit sa ne intrebati orice doriti referitor la miere in general si la sortimentele Apidava in mod special, prin intermediul comentariilor. In masura in care stiu sa va raspund o voi face eu, iar pentru intrebarile care necesita cunostinte specifice, speram sa ne raspunda Alina Mates.

Va invit si sa vizitati site-ul www.apidava.ro, pentru a citi mai multe despre miere, despre gamele Roua Florilor, pe care o gasiti inclusiv la stick, Nectarul Florilor, mierea biologica Di Melio, dar si noul produs, vinul cu miere, Nectarul zeilor.

Sa nu uit! Mamici si copilasi, Apidava are o gama speciala dedicata copiilor, intr-un ambalaj foarte prietenos, gama Ursuletul Martinica. Iar de AICI puteti downloada gratuit o carticica de colorat foarte simpatica dar si educativa pentru micutii vostri artisti.

13 Comments

  1. DiAnais

    Si eu cumpar numai miere Roua Florilor si sunt foarte multumita! Imi place in mod deosebit cea de tei. Nu stiam de existenta celei de zmeura si fructe de padure am sa caut sa o incerc.Multumesc pentru sugestie!
    Chiar de curand am experimentat si o reteta cu miere si carne de porc si a iesit extraordinara.

  2. Imi poti spune si mie ce este mierea Bio?
    Eu am cativa stupi si am citit cate ceva despre albine dar nu am auzit de acest sortiment de miere.
    Sa o intrebi pe doamna de la Apidava cand trage mierea de pe faguri.
    O miere de calitate este scoasa de pe faguri atunci cand este capacita adica in momentul in care albina scoate toata apa din ea.
    Eu nu pot sa cred ca un apicultor care comercializeaza miere asteapta aceasta procedura pana la final.

  3. Anonymous

    As vrea sa inteleg ce inseamna 'nectarul florilor din sucul de padure', referitor la mierea mana de padure. Este cumva o greseala? Fiindca florile nu consuma suc de padure (ce este sucul de padure?) ca sa produca nectar. Chiar ma intereseaza subiectul, sper sa nu supar pe nimeni. Multumesc.

    Diana

  4. @DiAnais, ma bucur ca ai incercat o reteta de carne in combinatie cu miere, din punctul meu de vedere aceasta este una dintre cele mai reusite combinatii de genul dulce-sarat.

    @DeCe, din cate am inteles eu, pot sa iti spun ca in cazul mierii biologice, este studiat & reglementat foarte stric intreg procesul si procedurile de obtinere al mierii, incepand cu asezarea stupinelor, materialele din care sunt facuti stupii, recoltarea mierii si pana la ambalajele folosite si procedeul de ambalare. Pentru ca o miere sa fie certificata ca fiind biologica, trebuie sa indeplineasca o sumedenie de cerinte. Pentru a te lamuri mai bine ce si cum, iti sugerez sa citesti aici

    Cat despre calitatea mierii si momentul in care aceasta e recoltata dar si despre analizele de laborator, certificarile ISO si HACCO si alte teste la care mierea este supusa, gasesti informatii foarte exacte la sectiunea "CALITATE" de pe site-ul Apidava.

    @Diana, multumesc mult, a fost o greseala de tipar, am remediat 🙂 Laptopul face figuri in Word, respectiv imi sare cursorul pe te miri unde si scriu fraze in fraza 🙂 Mersi inca o data

  5. Raluca

    Buna, Teo. Foarte bun articol, si buna si sanatoasa mierea. Eu nu mai sunt in Romania sa incerc produsele descrise, dar in familie consumam multa miere. Daca gasesti, poti incerca miere de trifoi, este alba si groasa ca o crema, miere de lucerna, de manuka cu usoara aroma de caramel si culoare inchisa sau mierea foarte parfumata de flori de portocal. Sigur iti vor placea. Iar pt bebe cand va mai creste si va incepe sa-si juleasca genunchii, sa ai in casa tot timpul propolis; daca este ca ai mei, o sa-l folosesti aproape zilnic. pup.

  6. Sabina

    Teo, draga, am zambit cand am luat ursuletul de miere de pe birou (da sunt la serviciu acum si am ursuletul pentru ceai sau cafea) si am constatat ca e miere Apidava. :))

  7. Anonymous

    Draga Teo, foarte util articolul despre miere. Chiar nu stiam ca sunt atat de multe produse Apidava si ieri in magazin mi-a sarit in ochi si standul lor. Am cumparat mierea de zmeura la sugestia ta si e foarte buna si aromata, mai ales ca eu beau in fiecare seara lapte cu miere. Angi

  8. Anonymous

    Pentru a va asigura ca mierea pe care o folositi este intr-adevar naturala folositi urmatorul test: puneti o picatura de miere pe o foaie de hartie si dati foc hartiei; daca flacara inconjoara picatura de miere fara ca aceasta sa faca spuma sau sa arda inseamna ca mierea este de calitate. Stiu acest test de la bunicul meu care are stupi cu albine si este intr-adevar util daca doriti sa mancati miere naturala si nu facuta din zahar. Majoritatea apicultorilor care vor sa obtina profit pun zahar in stupi, iar albinele il transforma foarte usor in miere de proasta calitate.

  9. Anonymous

    vorba multa, dar fara sa stim esentialul, "in cafea sau in ceai", miere nu se pune, i se distrug toate proprietatile

  10. As prefera sa nu aruncam comentarii anonime fara a ne documenta inainte. Nu era mai frumos sa scrii cum te numesti si de ce crezi tu asta depre miere?

    Oricum, ce pot sa spun eu, este ca Ayurveda (medicina traditionala indiana) considera ca mierea incalzita peste 70 de grade celsius isi pierde din calitati (in principal enzimele) si se transforma intr-o substanta lipicioasa, AMA, pe care Ayurveda o considerata toxina. De la consideratii si pana la a afirma asta despre miere, e cale lunga.

    In plus si DACA ar fi asa, ar trebui sa consumi cateva kilograme bune de miere fiarta ca sa aiba efecte nocive asupra ta.

    Cat despre mierea in ceai si cafea, mi-e greu sa cred ca cineva isi bea cafeaua sau ceaiul incalzite peste 70 de grade. Daca esti asa convins ca mierea isi pierde calitatile, nu trebuie sa o pui in cafeaua fierbinte si nici sa o fierbi impreuna cu apa de ceai, ci sa o pui in cana inainte de servire, cand lichidul e cald, nu clocotit.

  11. Anonymous

    ai dreptate teo si la fel si lamaia isi pierde VITAMINA C daca se pune in lichid la peste 70 de grade.

  12. Anonymous

    Mie personal imi place cel mai mult mierea de la firma Bioapicola. Este ecologica si este certificata si in Germania.

  13. Anonymous

    Doresc sa te felicit pt blog, e unul din cele mai reusite, chiar mi-a fost de mare ajutor, dar personal, paginile cu diferite produse (ca si cea de fata) imi lasa mereu senzatia ca ai incerca sa promovezi acel produs, si parca blogul isi pierde caracterul personal. E doar o constatare. In rest, iti doresc mult succes! Anca; (tot o clujeanca la origini 🙂

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.