Dintre retetele culinare de vara nu putea lipsi reteta de salata ruseasca, cunoscuta si sub numele de salata Olivier, desi e impropriu spus, intrucat are foarte putin de-a face cu reteta originala a bucatarului Lucien Olivier. Ca si orice reteta foarte populara, salata ruseasca a suferit o serie de modificari de la o perioada la alta, de la un restaurant la altul si bineinteles, de la gospodina la gospodina.
Aceasta este insa varianta pe care o gatesc eu si care mie personal mi se pare destul de complexa ca si gust, combinand atat ingrediente fierte cat si crude, atat mai dulci cat si acrisoare. Ce sa mai…sa nu ne lungim cu vorba si sa trecem la fapte.
Ingrediente:
– o punga de amestec pentru salata ruseasca (450 gr) sau 2 cartofi mari, 3 morcovi, 300 gr de mazare proaspata
– 2 oua mari
– o ceapa verde mica (partea alba)
– 1/2 mar verde
– 400 gr piept de pui taiat bucatele mici
– 4 linguri maioneza
– 3 castraveti murati (medii)
– cateva fire de marar proaspat
Fierbem legumele in apa cu sare, atentie insa la timpul de fierbere, nu depasiti 10-12 minute si gustati din cand in cand legumele. Trebuie sa fie fierte dar sa ramana crocante, altfel salata va arata ca o budinca. Daca nu folositi legumele amestec, fierbeti cartofii in coaja, separat curatati si fierbeti morcovii, iar in alt vas, fierbeti mazarea. Apoi, le taiati toate cubulete.
Cubulete taiem si marul verde si castravetii murati. Felii taiem ceapa si cele 2 oua fierte tari. Carnea de pui se fierbe, apoi o amestecam cu o lingura de ulei de masline si o condimentam dupa gust.
La final, amestecam toate ingredientele, impreuna cu maioneza, asezonam cu marar tocat si dam la rece. Gata! Seamana cu salata de boeuf, e drept, dar e mult mai rafinata, parerea mea!
waaaaa…ce bine arata,la cum am ramas eu singura, sigur o incerc zilele urmatoare :-<
arata super si e de vara .am schimba oare gustul salatri daca punem iaurt in loc de maioneza?MULTUMESC pentru retetele delicioase.la mai multe.ELENA
tocmai mi s-a facut foame..:) trebuie incercata reteta ta
FAIN RETETA SI ARATA F BINE
Mama, cew bine arata, abia astept sa incerc reteta !
E super salata…
Din cunostntza e cauza,vreau sa specific ca Salata Olivie e numita asha nu in numele bucatarului..salata exista de mult timp, inainte de a aparea si bucatarul cu aporx acelasi nume:)..
sa shtiti k e o reteta traditionala de salata ce se pune pe masa de revelion la rushi:)
Ador salata asta…la fel si salata "Olivie".
Chiar ieri am incercat salata Olivie si sunt foarte satisfacuta..E ceva deosebit salata ruseasca si cea Olivie.
nu ma indoiesc ca si aceasta varianta de salata este gustoasa. Dar, fiind de nationalitate ruseasca si locuind pina la virsta de 16 ani in Rusia, nu am vazut niciodata ca in respectiva salata sa se adauge mar. Dar ma rog, fiecare face dupa gustul lui. In rest salata e la fel.
superba salata!
Salata
urmeaza incercata :>
😀
Teo, vreau sa iti scriu de ce se cheama la noi asa salata! Initial un bucatar francez pe care il chema Oliv a pus toate aceste ingrediente aparte pe un platou,pt servire, insa cei pe care ia servit au fost atat de beti:) incat au amestecat toate ingredientele , si dupa a gustat si el ce a iesit, a facut mai departe reteta asa cum o avem in zilele noastre , de acolo numele ei ,nu de la Lucien Olivier:) te pup