Muschiulet de porc in aluat

Sunt multe retete culinare pe care le gatesc din pura intuitie, fara sa citesc undeva reteta. Reteta de muschiulet in aluat, am adaptat-o dupa o friptura delicioasa pe care am mancat-o intr-o excursie, si care mi-a ramas in minte. Am incercat sa-mi aduc aminte ce ingrediente are si am reconstituit-o cat am putut de bine.

Pentru a face muschiulet de porc in aluat aveti nevoie doar de putina dibacie, de un strop de inspiratie si de:

– 500 gr aluat frantuzesc de foietaj
– o bucata mare de muschiulet file
– o ceapa
– 400 gr de ciuperci
– 2 linguri de smantana
– 2 morcovi
– un galbenus
– sare si piper
– putin ulei

Pentru inceput punem la incins tigaia cu putin ulei si rumenim bine muschiuletul de porc pe toate partile. Bineinteles, spalam inainte carnea, o curatam de nervuri si o saram bine. Cat timp muschiuletul nostru se “bronzeaza” la tigaie, dam prin blender ciupercile impreuna cu ceapa si morcovii, astfel incat sa se faca aproape o pasta. Cand muschiuletul e gata rumenit, il luam frumusel din tigaie si il lasam sa se racoreasca. In uleiul in care am prajit muschiuletul calim ceapa, ciupercile si morcovii. Se vor cali repede, ajunge sa tineti amestecul pe foc circa 5 minute. Adaugati apoi smantana, sarati si piperati dupa gust.

Intindeti aluatul de foietaj, ungeti cu pasta de ciuperci si smantana, asezati muschiuletul peste, il inveliti cu aluatul si apoi il ungeti cu un galbenus, dupa care il dati la cuptor aproximativ o ora, pe treapta cea mai mica a cuptorului. Va dati seama cand muschiuletul este gata, daca introduceti o scobitoare adanc in muschiulet, prin aluat… si iese curata.

ATENTIE: aceasta este o friptura putin in sange, dar asta depinde foarte mult de grosimea muschiuletului. Al meu a fost subtire si s-a patruns foarte bine inca de la rumenire. Daca insa e foarte gros, se poate pune intr-o tava cu putina apa si dat la cuptor dupa rumenire, inainte de a fi pus in aluat.

Noi am servit alaturi de piure de cartofi (pe care l-am facut cu unt cu patrunjel, o alegere foarte buna, un unt savuros preparat de Napolact) si muratura iute.

15 Comments

  1. CristinaKitty

    Teo, arata super! Cred ca e si foarte gustos!
    La multe lunite lui Luca si pupici dulci atat pentru el cat si pentru mami a lui!
    CristinaKitty(miresici)

  2. Pupici Cristina si din partea noastra :*

  3. Gargarita

    Arata foarte bine si sigur e delicios!

  4. Andreea

    Asa cum spuneai la inceput si eu ma gandesc la un anumit tip de mancare si la putin timp dupa descoper ca exista ceva asemanator… arata delicios muschiuletul de porc… insa noi nu consumam carne de porc, de aceea te intreb cu cel de vita iese oare la fel de gustos?

  5. marta

    Vizionez cu placere retele tale,le gasesc foarte interesante si bune avand in vedere ca le-am incercat si eu.continua tot asa si vei fii super apreciata cel putin eu gasesc ca faci o treaba foarte buna

  6. Draga Teo, chiar daca sunt o mare lenesa la scris , sa sti ca te urmaresc cu asiduitate, am incercat destul de multe din retetele tale si pot sa ma laud ca au iesit ,,traznet”.
    In luna decembrie am serbat aniversarea sotului meu si intraga masa a fost incatcata numai cu preparate marca TEO. Am avut cel mai mare succes ( si nu mai sunt o tinerica. Am la activ 18 astfel de aniversari impreuna )
    In concluzie:
    Multumesc din suflet si astept in continuare retetele tale.
    An nou cu sanatate si multe impliniri, sa va bucurati de minunea numita LUCA!
    Dorina
    PS: sambata pun in aplicare reteta cu muschiulet. Arata super

  7. Arata excelent, bravo! O sa-l incerc neaparat. Off topic, te rog spune-mi si mie unde se gasesc pensule pt uns din silicon, eu nu am dat de ele pe nicaieri si cele de par ma enerveaza de mor. Mersi frumos!

  8. arata exceptional, dar iti recomand sa incerci si putin curry si piper boabe (puse intregi) in amestecul de ciuperci si legume. cred ca ar fi interesant gustul…

  9. Anonymous

    pensule din silicon se gasesc la plus… acuma sunt la oferta… pensula si spatula… 11 lei … 🙂

  10. Anonymous

    ciupercile sunt chmapignon sau la conserva? te rog raspunde-mi k as vrea sa gatesc azi…pupici

  11. ciupercile sunt la conserva

  12. Anonymous

    am pus acum sa pregatesc reteta te voi anunta cat de incantat a fost sotul meu ..tin sa iti multumesc pe aceasta cale ptr acest minunat blog si ptr minunantele retete

  13. Anonymous

    Teo suntem fanii retetelor tale azi incerc si muschiuletul deabia astept sa il scot de la cuptor 😛

  14. cum a iesit? v-a placut?

  15. Malureanu

    Aluatul frantuzesc este aluatul pentru pateuri?

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.