Parca de Sarbatori am ceva cu nucile, scortisoara si mierea si parca nu miroase a Craciun fara ele. Asa ca anul asta am facut o reteta de baclava, destul de populara de altfel, pentru ca am mai vazut-o pe diverse site-uri. Eu o stiu si de la mama, insa din comoditate am ales sa nu fac eu foile pt baclava, ci sa cumpar foi pentru placinta din comert.
Asadar, pentru o baclava de neuitat, avem nevoie de:
– 500 gr foi pt placinta
– 300 gr de nuci
– 150 gr de unt sau margarina
– 2 linguri de scortisoara
– 200 gr de zahar
– 150 ml de miere
– 200 ml de apa
– esenta de rom si vanilie
In primul rand, macinam nucile si le amestecam cu scortisoara, pentru umplutura. Apoi topim margarina si taiem foile de placinta la dimensiunea tavii pe care urmeaza sa o folosim. Numaram frumusel foile de placinta si le impartim in 3 parti egale. Topim untul / margarina si ungem tava in care o sa lucram cu putin ulei. Punem prima foaie de placinta si o ungem, cu ajutorul unei pensule, cu margarina topita. Deasupra punem alta foaie, pe care o ungem bine cu margarina si apoi alta foaie.. pana la epuizarea primei parti de foi, din cele trei.
A venit momentul sa punem primul strat de umplutura, respectiv jumatate din cantitatea de nuca amestecata cu scortisoara, apoi sa incepem din nou sa punem foile de placinta una cate una, unse cu margarina pana cand epuizam si al doilea stoc. Punem al doilea rand de umplutura de nuci si la final ultimul stoc de foi. Dam apoi tava la rece o jumatate de ora, pentru a o putea portiona frumos. Portionam baclavaua dupa bunul nostru plac si dupa fantezista noastra imaginatie. Baclavaua se coace in cuptorul deja incins la 180 de grade, timp de 20-30 de minute, pana cand foile se rumenesc.
Separat, preparam siropul: punem apa si zaharul la fiert, cand dau in clocot adaugam mierea si lasam din nou pe foc, la flacara mica, pana fierbe iar. Cand a dat in clocot, se trage siropul de pe foc si se pun aromele (vanilie, rom sau ambele). Siropul de toarna fierbinte, peste baclavaua proaspat scoasa de la cuptor. E de preferinta sa acoperiti baclavaua si sa o scoateti la rece, cateva ore bune, pentru a se insiropa bine.
Noua ne-a placut foarte mult cum a iesit, cu mentiunea ca nu e atat de dulce ca si cea din comert, care de multe ori mi se pare multe prea dulce… bunica avea doua vorbe: fie “e dulce de ti se strepezesc dintii”, fie “e dulce de ti se strange gura ca un… fund de gaina” :)) Daca totusi doriti o varianta mai dulce, puneti 3-4 linguri cu varf de zahar in compozitia de nuca. O reteta culinara care intr-adevar poate parea complicata la inceput, dar care pe masura ce o preparati, veti vedea ca e foarte usoara, o reteta perfecta pentru impresionat musafiri.
arata demintial , deja salivez numai uitandu-ma la poze 🙂
super buna cred…dar cata nuca trebuie?…nu scrie
m-ai atins cu reteta asta,imi plac la nebunie baclavaua si prajiturile alea insiropate cu miere de la Olympos.Trebuie tesatata 🙂
Wow! Pe ce strada locuiesti?
daaa… si mie imi ploua in gura acum… chiar ma gandeam ieri ca as manca si eu ceva care sa combine nuci cu miere 😀
Teo draga eu nu stiu cand mai ai timp sa gatesti atatea bunatati… te pup si sper sa ne intalnim anul asta :)).
La multi ani, Teo!
Imi lasa gura apa urmarind retetele tale!
Am vazut ca ai schimbat pozica! Multa sanatate feciorului si mult noroc in viata!
Sa fiti fericiti!
e destul de migalos sa gatesti dar cred ca merita 🙂 apoi ceva acidulat :))
La multi ani….sa aveti un an grozav..:*:*:*…si mie mi se pare prea dulce baclavaua din comert….
as dori sa adaug si o vorba de-a bunicii mele…"e dulce de ti se dezleaga buricul"….:P:P…aveti grija de voi
>:D<
Buna, Teo!
Tocmai am incercat baclavaua. Arata prea bine 🙂 Am, totusi, o intrebare. Cum de ti-a iesit culoarea aia frumoasa la foietaj ? Baclava mea e usor maronie… Nu ma deranjeaza prea tare, dar nu prea merge ornata 🙂
Chese cake va fi urmatoarea victima.
Multumesc frumos pentru retetele minunate, pentru ideile geniale cu care aranjezi / decorezi mancarica, si pentru rabdarea cu care ilustrezi retetele pe blog.
Pupici tie si puiului tau.
Andra
Buna Andra, la timpul de coacere pe care l-am scris asa a iesit culoarea… oricum daca foile sunt mai sensibile si temperatura e putin mai mare, atunci se rumenesc imediat.
Spor la gatit! 🙂
poti sa pui te rgo si reteta pentru foi de baclava facute de casa, sunt tare curioasa sa vad daca le pot face eu ca sa nu mai trebuiasca sa cumpar. Mersi mult 🙂
nu merita sa le faci in casa,iti pierzi jumatate din zi sa le faci
cumpara din comert foile si vezi ca este mai usor.Am fact si eu azi,au iesit minunat.Multumim pt.reteta.
e foooarte bunaaa. mi-a iesit super… am facut ieri, si acuma o sa fac maine mai o tava dar de data asta vreau sa incerc sa fac portie dubla, adica sa pun 4 randuri de nuca… oare ce o sa iasa?
te pup, mersi pt reteta
desi am 14 ani iti apreciez foarte mult blogul. imi place la nebunie. am incercat deja baclavaua si a iesit foarte buna…chiar au fost impresionati parintii mei:D acum am facut si biscuitii spiralati care nu sunt la fel de frumosi ca ai tai dar au un gust bun. ieri am facut negreasa si mi-a iesit foarte bine. diseara sau maine vreau sa fac si briosele cu portocale…iar peste 2 zile ma pregatesc cu mama sa fac amandinele…foarte frumos blogul tau…iar mami este atrasa de mancarurile tale…cu care ne incanta. multumim pentru noile tale idei. te pupam!
Am terminat baclavaua. E super. Multumesc. Acum fac supa de gaina sper sa fie la fel de buna precum mi-a lasat impresia. Multumesc pentru retete. De acum mai pot varia meniul fara sa am emotii ca nu e buna reteta. Multumesc pentru tot!
este o reteta numai buna de craciun
am facut si eu baclava da nu stiu de ce ultima foaie de placinta s-a uscat prea tare cu toate ca am uns-o si dupa ce am turnat siropul pe ea tot asa a rams mai tare, trebuia sa pun ceva pe ea?
imi permit sa-ti raspund eu in locul lui Teo,poate nu ai uns suficient de bine cu unt ultima foaie; eu in compozitia de nuca , mai adaug 1 lingura de pesmet , iar stratul de foi il fac mai inalt , adica , 3 foi jos, apoi cate o foaie umplutura , iar foaie , iar umplutura, si tot asa pina termin umplutura ( umplutura o asez in strat f f subtire), iar deasupra alte 3 foi, bine-nteles unse intre ele; la sirop mai adaug si 1/2 lamaie stoarsa, pentru a nu se zaharisi siropul.
luminita
m-am razgandit, nu mai fac tort nirvana de ziua mea:))
arata super!!abia astept sa o incerc!
MIEREA NU SE FIERBE NICIODATA . isi pierde toate proprietatile. Mai bine foloseste mai mult zahar.
buna
Buna ziua!
Cu parere de rau anunt ca desi sunt un bucatar excelent cu retete culinare foarte foarte complicate si grele la activ care au iesit mai bune ca la restaurante, pizzerii sau cofetarii, aceasta reteta nu a iesit: ori este explicata prost, ori ii lipseste ceva, nu stiu. Imi pare rau, nu am nimic cu tine, in schimb anunt oamenii pe aceasta cale ca reteta aceasta pentru baclava mai circula pe ici pe colo pe internet si chiar nu iese BACLAVA! Am aruncat la gunoi cantitatile si foile (mierea, untul, foile, nucile …care sunt destul de scumpe din pacate). Pe viitor incerc pur si simplu reteta cumnatei mele pe care am gustat-o deja si parca mancam o baclava facuta in bucatariile raiului. Sa-mi fie invatatura de minte sa mai fac intocmai cum mi se explica pe internet.
Numele meu este Razvan-Iulian Moraru (nu sunt… anonim) si va doresc o zi placuta.
Domnule Razvan-Iulian Moraru..sunt absolut suprinsa avand in vedere ca eu am facut aceasta BACLAVA care dumneavoastra nu v-a iesit de vreo 5 ori si nu sunt o bucatareasa excelenta cu retete culinare foarte foarte complicate si grele la activ care au iesit mai bune ca la restaurante..etc nici pe departe. Am 15 ani si pot spune ca am incantat familia, prietenii, matusile si verisorii cu aceasta reteta. Imi pare rau ca nu v-a iesit. Poate nu ati fost chiar asa atent. Pana si bucatarii profesionisti mai gresesc 😉
prea tare :))
maine o incerc si eu!!abia astept!!
de cand imi doream sa fac o baclava.. o baclava din aia buna.. dupa care plangi cu lcrimi numai cand ii simti mirosul. una dulce.. dar nu atat de dulce. Teo, te iubesc! maine am sa-l recuceresc pe barbata-miu cu reteta asta… sa vada ca-s mai buna decat ma-sa la gatit.. :))
astazi este ziua sotului meu….eu inpreuna cu baietelul meu denis de 1 an si jumatate am incercat reteta ta….a iesit delicioasa.multumim si te pupam
imi plac baclavalele la nebunie si chiar vreau sa renunt la cele din comert o sa incerc reteta ta sa vad cemi iese asa probabil o sa economisesc bani si o sami petrec mai mult timp prin bucatarie
Domnule Razvan-Iulian Moraru spaniolii au o zicala: "para gustos los colores" adica "pentru gusturi sunt culorile". Daca reteta nu va place puteati sa puneti o alta varianta la comentariu fara critici pr ca nimeni nu este interesat in acest blog de calitatile dvs culinare. Eu am facut multe retete de aici si mi-au iesit destul de bune.
am facut si eu si a iesit perfect. multumesc de reteta
Buna! 🙂 Scuze, nu vreau sa par carcotas, nici nu vreau ca tu sa crezi ca as fi eu mai desteapta si stiu mai bine dar…baclavalele clasice, sunt foarte diferite de ce ai prezentat tu. Nu o lua ca pe un comentariu rautacios, imi plac mult retele tale dar eu stau intr-o zona populata doar de turci, care au obiceiul sa faca aceste baclavale la fiecare Bayram al lor si isi tin secreta reteta… Mi-a parut rau ca cea publicata de tine nu seamana cu cea clasica, speram sa fi descoperit eu reteta lor secreta 🙂 Probabil…e foarte personalizata reteta, nu? 😀
Multumesc pentru reteta. Baclavaua a iesit foarte buna!!!
Ador dulcegariile cu nuci.. Si eu am prestat de curand o sarailie.. si ne-am tot lins pe botic ! Arata tare bine…. O zi frumoasa si dulce
urasc nuca asta greceasca (((