Bulz

Cateodata ma mai ia dorul de bunici si de tara si de bucuriile copilariei. Bunicul meu se trage din Mures si acolo se facea mamaliga vartoasa, se lua o bucata de mamaliga, se punea in mijloc o bucata de branza si se faceau gomboti din mamaliga. Intre timp am gasit intr-o revista “Practic in bucatarie” o reteta de bulz. Nu o fi spectaculoasa, dar pe mine m-a impresionat pentru ca imi aduce aminte de verile la bunici.

Ingrediente pentru bulz:
– 500 gr faina de malai
– 400 ml de apa
– 1/4 pachet de unt
– 2 fire de carnaciori afumati
– 200 gr de telemea
– sare

Pune apa la fiert cu putina sare si las-o sa dea in clocot. Cand clocoteste, adauga faina de malai in ploaie, amestecand in continuu. Daca nu vrei sa iti bati capul cu masuratori si grame, cel mai bine e sa faci o mamaliga mai vartoasa, punand doar putin mai multa faina de malai decat pui de obicei.

Cand mamaliga e gata, o lasi putin sa se raceasca, ca sa nu te oparesti la maini. Apoi uda-ti mainile si ia cate o bucata de mamaliga, pe care o turtesti in palma. In mijlocul fiecarei placintele de mamaliga pune 1-2-3 (in functie de cat de mare e placintica) cubulete de telemea, carnacior si putin unt. Apoi inchide placintica, pentru a crea un gombotel de mamaliga plin cu telemea si carnaciori.

Aseaza bulzii intr-o tava stropita cu putin ulei, pune cate putin unt pe fiecare si apoi presara telemea rasa. Da tava la cuptor pana cand se rumeneste bine telemeaua de pe bulz, cam 15-20 de minute, la foc mic, in cuptorul preincalzit.

Noua ne-au placut foarte mult, i-am asortat cu putina smantana si ardei iute… bine si aceia dintre noi care nu sunt gravizi (a se citi sotul meu) au servit si un pahar de vin rosu de casa.

19 Comments

  1. mmmm ce buuun. Nu am facut niciodata insa am mancat chiar de curand la munte.

  2. Anonymous

    sa traiasca gospodina cu puiul ei

  3. Deci esti pe jumatate mureseanca! Eu sunt pe jumatate clujeanca! Suntem chit, Teo! Da, stiu mancarea asta. Buni a mea imi facea cu branza de oaie. FFFFF buuun!!!

  4. Edith, pupici :*

    Anonimule, sa traisca mai ales puiul si pe urme gospodina 🙂 Multumesc mult >:D<

    Ina, asa e, majoritatea rudelor din partea mamei sunt de la Mures, respectiv din Reghin, iar bunicul meu se trage din Poarta, un sat de langa Reghin. Te mai astept in vizita la mine >:D<

  5. Cum sa nu! Mereu te vizitez! :-*

  6. Anonymous

    Felicitari!!! Retetele tale sunt absolut delicioase.Merci ca le postezi si mai pui si poze pentru incepataore asa ca mine.Ma bucur ca am descoperit bloggul tau.De felul meu sunt tot mureseanca am trait multi ani in Cluj , dar destinul m-a trimis peste ocean.
    Oricum super retete
    Felicitari

  7. Patri

    Ceau Teo,

    Ma pregatesc sa le gatesc colegilor ceva romanesc. Am zis ca bulz trebuie neaparat. Sooo, fac poze de la evenimentus si iti trimit. Inca nu stie care e lista finala de chestii pe care o voi gati dar stiu ca toate vor fi de la tine de pe blog:D
    Pupici si numa bine,

    Patri

  8. Patri, abia astept sa imi triit poze!! sper sa iti iasa totul bine! spor

  9. marce

    buna Teo!
    Tocmai ieri am descoperit b;og-ul tau………e super si de f mare ajutor atunci cand esti in impas si lipsa de idei.Aici gasesc de toate!!!
    Desi ti se pare ciudat, am si incercat reteta de gordon bleu…..minunata de altfel!
    Felicitari ptr ceea ce faci si retetele cu care ne incanti.Felicitari!!
    Apropo, eu sunt din Medias (am vazut ca scriai ca bunicii tai sunt din Mures)si ma gandeam de unde sa procur eu foile nori pasta aia de peste, c tare bine arata reteta ta!!
    pupici si ms de ajutor!

  10. Bun Marce si bine ai venit in bucataria mea 🙂 Foile de nori le poti lua de la kaufland (sper ca este in medias), eu numai acolo am vazut.

    Spor la bucatarit, sa mai incerci si alte retete!

  11. Anonymous

    cu toate ca numele meu de familie e Bulz nu am mancat niciodata acest tip de mancarica,pardon adik nu m-am mancat,si totusi trebuie sa incerc cat mai curand sa vad cum e;felicitari pt toate retetele astea f f f f f f f f f f gustoase

  12. Acuma este la cuptor(de 5 minutzele),mor de pofta, arata delicios, si nu am reusit sa ma abtin sa nu fac in seara aceasta, cu toate ca este cam tarziu.Este prima data cand fac, si abia astept sa vad cum mi-au iesit.Multumesc frumos.Paula

  13. Of Teo am sa te omor! Cand ma hotarasc si eu sa incep o cura de slabire , intru pe pagina ta si..gata s-au dus intentiile mele bune.Cand nu mai stiu ce sa fac de mancare si-l intreb pe sotul meu ce-ar mai dori sa manince, el imi raspunde :stai putin sa ma uit la Teo….Asa ca vrei nu vrei esti cam tot timpul in casa noastra.Acum vin cu o rugaminte- propunere : te rog fa o sectiune cu retete pentru mesele festive (aniversari de ex)pt ca , mi-e din ce in ce mai greu ca de fiecare data sa-i mai surprind cu ceva …ma gandesc ca totusi anul asta de ziua sotului meu, i-as putea surprinde …nefacand nimic…., desi…parca…nu ma lasa inima….Te rog. Multumesc mult , si sa nu uit, sanatate multa si mai ales juniorului tau care cred ca acum este destul de mare sa iasa seara la o bere cu tatal lui….

  14. buna teo…am 24 de ani..acum imi incep viata alaturi de viitorul meu sot si de curand am descoperit blogul tau…imi plac retetele tale…imi place ca sunt ilustrate si imi place ca ceea ce mi-am ales de aici sa fac..respectiv eclerul, prajitura cu crema de lamaie si cartofii frantuzesti mi-au iesit exact ca in imaginile tale..esti foarte buna in ceea ce faci si pt mine esti un real ajutor in bucatarie…dragostea trece prin stomac nu?/oricum vreau sa fie secretul nostru ca vizitez blogul tau si iubitul meu sa nu afle ca de aici ma inspir…multa sanatate si noroc in tot ceea ce faci si sper sa ajung o bucatareasa buna..!!te imbratisez cu mult drag

  15. Buna Teo,

    Nu ma pot abtine sa nu iti spun cum l-am cucerit pe sotul meu, in bucatarie vorbind :). Ne-am mutat din mai impreuna, la casa noastra, iar proba bucatrie, nu e f usor de trecut. Insa, cum spuneam, mi-am asigurat succes-ul, cu bulz. Numai ca nu il prepar in varianta in care il faci tu. Ci pregatesc mamaligutza, si apoi pregatesc doua castronase mai adanci, unde pun, unt,branza(preferata noastra e cea de oaie), mamalugitza, apoi un strat de kaiser taiat firisoare si prajit un pic in tigaie, si apoi iar un strat de mamaligutza. Deasupra optional smantana (sotul meu) sau un ou ochi (eu).
    Felicitari pentru Blog! Si mult succes tinerelor sotii si bucatrese 🙂

  16. Anonymous

    Buna Teo,
    Am trecut de ceva vreme de prima tinerete, dar sunt tot timpul dispusa sa incerc ceva nou.Ai avut super idee cu retetele tale care acopera un palier destul de vast de inspiratie pentru gospodine fie tinere fie mai "experimentate" Felicitari si toate cele bune tie si celor dragi tie, mai ales MARELUI MICUT

  17. Anonymous

    buna TEO ma numesc dana si traiesc de 3 ani in los angeles si azi cum m-a luat dorul de casa am zis sa gatesc ceva traditional si am zis sa caut ceva pe net si am dat peste pagina ta sunt de 5 ore aici bine am facut si bulz si ciorbita si fasole batuta cu carnati toate de pe pagina ta de acuma nu mai scapi de mine sotului meu ia placut foarte mult desi el nu e roman adora bucataria noastra dar cum suntem mai mereu pe fuga nu am timp sa petrec mult timp in bucatarie dar azi am lasat totul deoparte in numele familiei mele iti multumesc ca existi si ca ne dai o mana de ajutor si nu numai mie ci tuturor romanilor rataciti prin lume te pup dulce si multa bafta in viata

  18. marina

    imi este o poftaaaaaa :)) nu am mancat niciodata dar ma gandesc la gustul de branza cu mamaliga mmmmmm
    SANATATE

  19. Anonymous

    multumesc pt reteta…da imi amintesc ca bunica facea cu branza de burduf

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.