De ce supa si nu ardei umpluti? De aia pentru ca poftele de gravida nu se justifica, doar se urmeaza orbeste 🙂 Glumesc, normal! Am ales varianta de supa pentru ca e una dintre putinele retete din caietul mamei pe care am copiat-o si in caietul meu cu gandul sa o fac cat de curand, mai ales ca sotul nu a mai mancat pana acum.
Pentru acesta delicioasa reteta am folosit:
– 500 gr de carne tocata (eu am folosit amestec de porc si vita)
– 1 kg de ardei mititei
– 100 gr de orez + o mana de orez
– 2 cepe medii
– cativa catei de usturoi
– bulion de casa
– 2 morcovi
– putin ulei, 2-3 linguri de faina, putin zahar, sare, piper
Tocam ceapa marunt si dupa ce o sticlim putin, prajim si uleiul impreuna cu ea 5 minute, fara a lasa orezul sa se rumeneasca. Turnam orezul si ceapa calite peste carne si amestecam pana cand obtinem o compozitie ca si cea pentru perisoare sau sarmale, o condimentam dupa gust (folositi cu incredere condimentele Fuchs pentru sarmale). Spalati bine ardeii, taiati-le capacul si scobiti atent cu cutitul nervurile si samburii din interior.
Se umplu ardeii cu tocatura, avand grija sa nu indesati prea tare compozitia, pentru ca va fi tare si veti manca ardei umpluti cu bolovani decat cu tocatura. Nu umpleti ardeii la refuz, moderarea e cheia in tot. Puteti pune cate un capacel din rosie la fiecare ardei, insa eu ii prefer asa. Se pun ardeii la fier, impreuna cu morcovii, cateii de usturoi pisati si o mana de orez. Separat, de face un rantas din uleiul incins si faina, iar cand capata consistenta, adaugam putin bulion, 2 polonice de supa de pe ardei si potrivim de zahar, sare si piper.
Turnam sosul de rosii obtinut in supa, cand aceasta e aprope gata si o mai lasam sa dea un clocot.
Noi servim supa de ardei umpluti cu smantana si ardei iute. Sa stiti ca reclamatii nu accept, stiu ca retetele culinare pentru supa de ardei umpluti sunt multe si marunte, dar asta e reteta dupa care gatesc eu. Fac aceasta precizare pentru ca ma deranjeaza comentariile de genul “nu asa se face mancarea x”. Ideea e urmatoarea: cartile de bucate contin un ghid al unei retete, dar aceasta poate fi imbunatatita de fiecare gospodina dupa bunul ei plac si dupa gusturile ei si ale familiei pe care o hraneste. Stiu ca se face supa de ardei si fara morcov ras, dar eu o fac asa. Sper sa va placa varianta mea a retetei de supa de ardei umpluti.
si eu am auzit de reteta asta acum cativa ani si am ridicat neincrezatoare din sprancene 🙂 acum ca o vad parca – parca imi fac si eu curaj sa o fac.
in ceea ce priveste particularitatile fiecarei retete sunt perfect de acord cu tine!
eu una nu pot gati dupa o reteta si sa o urmez pas cu pas, fara sa ma abat, fara sa improvizez. si nu e vorba doar de cazuri disperate cand constati ca nu ai nu stiu ingredient minune in casa, ci mai ales de nevoia de a adauga ceva doar al tau retetei.
in rest, sa va fie de bine si astept alte pofte neobisnuite! 🙂
Teo ce supica buna ai facut !Si eu o fac tot asa , sa stii ca multa lume nu a auzit de supa de ardei umpluti, majoritatea ii stiu doar scazuti cu sos de rosii.
F buna supa de ardei! E una din preferatele mele. Iti dau si eu reteta pe care o stiu de la mama, mama de la bunica, etc.
Pt umplutura: orez(mai mult ca si carnea), tocatura, ceapa taiata, marar taiat marunt (neaparat), vegeta, sare, piper, putina boia dulce (se pune imediat ce-am calit ceapa si am stans focul, sa nu se arda). Toate astea se amesteca. Ardeii morati (la noi ii punem la borcan special pt supa asta, sunt f buni, acrisori, doar cu apa , sare si conservant), dar se pot pune si proaspeti (mie mi se par putin amari cand sunt fierti si nu-mi plac).
Se pun ardeii umpluti 3/4 in apa la fiert cu putin marar, sare, vegeta si 2 foi dafin.
Se face rantas: ceapa calita + cateva linguri de faina cat cuprinde uleiul in care s-a prajit ceapa (vezi cam cata supa faci, sa stii cat de gros sa fie rantasul pt a nu avea o apa chioara, supa nu e crema, dar dar nici transparenta ). Calesti f putin faina, pui boia dulce si torni repede bulion de casa (0.5 l) pt a nu se arde boiaua. Bulionul se toarna in asa fel pt a nu face cocoloase. Cand se umfla faina se mai pune un pahar de apa rece, cand se umfla faina iar, complectezi cu apa din supa pana se face un sos subtire.
Rantasul se va face cand ardeii vor fi fierti, pt ca se toarna in apa si va da fierbe doar 1 minut. se pune patrunjel taiat marunt si se stinge imediat.
se serveste cu smantana.
GATA! Normal ca supa asta nu-i prea dietetica sau buna la colesterol, dar in Ardeal se mananca mancaruri grele…, si crede-ma , e tare buna!!
POFTA BUNA!
Teo,
am citit rezeta si am stiut cä o sä imi placa. am probat si ma-m bucurat ca un copil mic. tu esti asa de creativ. doresc sä-ti multumesc foarte mult
ce m-as face eu fara tine !felicitari !
Foarte buna reteta felicitari!
Esti extraordinara, Teo! De mult timp imi doream sa-ti spun k eu gatesc in mare parte doar de pe site-ul tau si, crede-ma, fac o mancare superba 😛 FELICITARI pentru k iti iei din timpul tau sa-ti impartasesti talentul cu alte gospodine 😉 te admir mult si tine-o tot asa! (sa-ti traiasca voinicul, si eu am unul de 1 an si 4 luni :D) mai voiam sa te intreb care este locatia de unde gatesti 😛 poate vrei sa-ti intalnesti fanele intr-o zi la o inghetata 😀 mie mi-ar placea, ce spui? te-am pupat. RAMONA, TM
mi-am facut cont, sa pot sa-ti mai las comentarii 😀 hmmmm, abia astept sa fac supica asta de ardei maine 🙂
salutare Teo,esti tare!
supa de ardei,parerea mea,este una dintre cele mai bune.reteta ta este absolut in regula,nu-i lipseste absolut nimic.daca cineva vrea sa puna ceva in plus este liber,iar daca nu vrea sa puna ceva,la fel….care-i problema? Eu o fac cu piept de pui,imi place asa,si este f buna.Pe cei foarte priceputi si rai de gura nu-i inteleg de ce nu-si baga nasul numai in oala lor.
Pupici teo,esti faina.
am mancat ciorba de ardei umpluti doar la mama si si bunica acasa.eu inca nu am incercat pe cont propriu.azi chiar ma gandeam ce ciorba noua sa incerc pt sotul meu si am dat peste ciorba de ardei.sunt nerabdatoare sa o incerc si sper ca v-a iesi buna.
Acum am vazut pentru prima data ca ii spune ciorba. Mama face ardeii umpluti intr-un sos gros de rosii… foarte foarte bun.. acum fiecare dupa gust 😛
doamna care a scris mai sus reteta de la mama ei pune si marar.fiecare are reteta ei..si mie una numi place cu marar.asa se face la noi in Ardeal.si oricum e foarte buna si asa.crede-ma.
foarte buna reteta, o gatesc si eu tot asa, este cea mai buna varianta.