Daaaaa, s-au dus vremurile sumbre ale lui Bacovia cu ploua, ploua, ploua, vreme de betie, sa asculti pustiul, ce melancolie… a venit vara si vorba aia: soare, soare, soare, vreme de gratare !!! Ei bine, sarcina nu imi permite sa ma bucur de vara asa cum as dori, pentru ca statul la soare nu imi provoaca mari bucurii, DAR (si multumesc pe aceasta cale lui Doamne Doamne care s-a gandit la mine) s-a inventat gratarul de aragaz, foarte ingenios si elegant si mai ales prevazut cu capac, asa ca nu simte toata scara ca doamna insarcinata de la etaj are iarasi pofte de gratar 😀
Reteta suna cam asa:
– 4 pulpe dezosate
– o cana de apa
– 2-3 linguri de ulei de masline
– 2-3 linguri de otet de mere
– 3 catei de usturoi pisat
– 3 foi de dafin
– verdeturi: ierburi de provance uscate, patrunjel, marar, cimbru, maghiran, busuioc, menta, oregano
– sare si piper
– mustar dulce sau picant, in functie de preferinta. Neaparat sa alegeti un mustar mai vascos si nu unul care tinde sa curga.
Am preparat o marinata din apa, otet, ulei de masline, usturoi, verdeturi (3/4 din cantitatea totala) si foile de dafin. Am batut putin pulpele de pui, de preferinta este sa le bateti intre doua folii de plastic pentru a nu rupe carnea. Asa, aceastea fiind spuse, am lasat carnea la marinat 30 de minute. Nu e nevoie de mai mult, pentru ca puiul se patrunde cel mai repede. Acuma, daca e sa fiu sincera pana la capat, nici daca trebuia sa o las la marinat 4 ore nu o lasam mai mult de 30 de minute ca deja salivam langa vasul cu marinata 😀
Apoi scoatem carnea, o tamponam cu un servet de bucatarie ca sa eliminam excesul de lichid si ungem pulpele pe o parte cu mustar, intr-un strat gros, cat sa nu se mai vada deloc carnea si presaram verdeturi. Incingem gratarul si punem carnea pe gratar, cu partea unsa cu mustar in jos. Apoi ungem si partea de sus cu mustar si lasam carnea sa se patrunda bine, in cazul meu am lasat-o in jur de 30 de minute.
A iesit o bunatate de nedescris, mai ales ca mustarul era foarte aromat. Peste carne, care fiind si marinata ramane frageda si nu se usuca, s-a facut o pojghita delicioasa de mustar si ierburi… ce mai, un deliciu de vara! Ca sa ne putem bucura din plin de puiul aromat cu mustar nu am facut deloc garnitura, ci doar o salata de varza cu marar si o rosie olteneasca, de departe cele mai bune rosii find din punctul meu de vedere cele oltenesti tuguiate si cele roz si mari, de gradina, pe care le comercializareaza ostezenii prin partile noastre.
Aceasta reteta este ideala atat pt gratarul in aer liber, cat si pentru cel facut in casa, de altfel sunt o multime de retete culinare care se pot adapta gatitului in aer liber.
acum am descoperit retetele tale fenomenale!!! Felicitari^:)^
vai ca-mi curge din gurita!
Mor icet pe saitul tau.imi e o pofta de mananc intruna cat timp poposesc la tine.Felicitari faci o treaba buna.Daca mi-ai starnit si mie pofta de a gati, meriti nota 10
Am incercat aseara aceasta reteta.
A iesit intradevar foarte foarte buna.
Multumim, Teo!
Trebui neaparat sa incerc aceasta reteta…arata delicios…
Am si eu un astfel de gratar care-l pun pe aragaz….as fi super fericita daca imi poti recomanda mai multe retete care le pot face la gratarul meu.
Felicitari pentru toate retele! Am incercat foarte multe dintre ele, desi sunt la inceput de drum in "cariera" mea culinara.
Am si eu un gratar de acest fel… si vroiam sa te inteb ceva: tu cand gatesti pe gratarul asta nu intorci deloc bucatile de carne? Pe partea pe care ai pus-o prima data ramane pana la final?
Mersi mult si spor la bucatarit!
felicitari.reteta e super si foarte buna la gust
merge si la ceafa de porc?
merge 🙂