Ce fel de ardeleanca eram eu daca nu va prezentam si o reteta de mamaliga cu branza in straturi, cu multa smantana si mai ales putina afumatura. Asa face Buni mamaliguta de cand imi aduc aminte si asa o sa-si aduca aminte si nepotii mei, ca o facea Buni Teo. Pe unde am mai fost prin tara am mancat tot felul de variante de mamaliga cu branza, fie boti de mamaliga si branza era la mijloc, fie pur si simplu un strat de mamaliga pe o farfurie si branza presarata pe deasupra, fie mamaliga tare, care se taie cu ata si se musca, cand din mamaliga, cand din branza. Varianta ca si cea pe care o stiu de mica, atat de savuroasa nu am mai papat decat pe aici prin zona.
Ingrediente:
– 2 litri de apa
– faina de malai (este inutil sa dau o cantitate exacta, fiecare pune cat doreste in functie de cat de groasa se vrea mamaliga)
– 300g de kaizer afumat
– 500g branza de burduf (daca aveti branza de casa, framantata, cu atat mai bine)
– o cutie de 500g de smantana
– sare dupa gust
Se pune apa la fiert cu sare dupa gust, cand da in clocot se toarna in fir subtire malaiul, amestecand in continuu pana cand se obtine consistenta dorita. Eu nu o fac foarte groasa pt ca imi place sa fie mai frageda si astfel nici nu se intareste asa de tare daca mai ramane si pe mai tarziu si o bagam la frigider. Kaiserul se taie bucatele mici mici si se prajeste fara adaos de ulei, doar in grasimea proprie. Apoi incepem sa cladim mamaliguta noastra cu branza, smantana si afumatura. Se pune un strat de mamaliga, apoi se presara branza, peste se pune smantana si deasupra smantanii, bucatele de kaiser prajit, apoi urmeaza alt strat de mamaliga si tot asa pana la epuizarea ingredientelor, astfel incat ultimul strat sa fie de branza si smantana.
Va las sa va delectati cu pozele si va invit sa incercati macar o data mamaliguta ca la Buni acasa, chiar ca merita!
Buna Teo, ma numesc Bianca si sunt clujeanca ca si tine…..tare “faine” retetele tale.Esti o gospodina in adevaratul sens al cuvantului.Bravo, Bravo, Bravo! Zi-mi ce mai face Clujul meu drag?Sunt plecata,sunt de 1an si jumate in Canada alaturi de sotul meu , iar de patru luni suntem parintii unui minunat baietel, David!Sper sa ne intorcem si noi cat de curand ACASA..ca tot acolo ii mai bine! Mereu trec pe la tine ,pe blog si imi place mereu ce gatesti!Pupici….:))))
Draga Bianca, felicitari in primul rand pt David…si noi asteptam bebe, dar nu stim inca ce e, sper sa aflam in curand.
La cluj e bine si frumos, foarte cald 🙂
Clar ca nicaieri nu e ca acasa, dar poti sa te simti ca la cluj cand intri la mine aici si gatesc chestii ardelenesti. Te pup
Cu kaiser nuam mancat niciodata… Tre’ sa fie buuna.. 🙂
Daca nu am kaiser, pun slaninuta afumata 😀
Am vrut sa te intreb, cand ti-am vazut poza , daca vei fii mamica!? Te asteapta cel mai minunat cadou pe care ti-l poate oferii viata!Eu iti doresc sarcina usoara, sa nasti cu bine,sa ai un copil sanatos sa va puteti bucura de el!Eu, din fericire, am avut sarcina usoara, dar la sf mi-a facut “probleme” nu a vrut sa vina pe lume si am depasit termenul cu 9 zile,in a9-a mi-au provocat nasterea,iar micutul meu nu era intors asa ca cezariana o fost solutia! Eu ce iti doresc cel mai mult ,sa ai parte de ingrijiri medicale bune, in sensu ca sper sa se poarte frumos cu tine in spital…aici s-au purtat cu “manusi”, sotul era tratat ca si un “pacient” si plus de asta nu se da nici macar un cent doctorilor sau asistentelor si sunt la dispozitia ta 24 din 24! sa-ti dea dumnezeu un copil frumos si cuminte….si iti spun vei traii clipe minunate!!! si nu in ultimul rand atentie la kg…eu m-am ingrasat peste 30 de kg , am ajuns la vreo 92-93, si acum ma chinui sa slabesc,am 73 si tre’ sa mai dau jos 13 cel putin, ideal ar fii 16:))))si sa te dai cu creme impotriva vergeturilor de la sani pana la genunchi…eu m-am ocupat doar de burtica mai mult si ma facut catvea pe sani, pe picioare…e, asta e, fiecare bucurie cere un sacrificiu.! te pup si sper ca nu am indraznit prea mult…daca ti-am dat vreu sfat:))))Bafta!! Bianca
mersi de sfaturi :* cums a am supar? incerc si eu sa ma documentez cat de bine, citesc f mult depsre sarcina si incerc s fac doar ce e bine pt bebe 🙂
Cu ingrijirile medicale e ca oriunde in romania, deci nici nu are rost sa deschid subiectul :))
credinta ca Doamne Doamne are grija de sufletul din burtica mea ma linisteste 🙂
Te pup si sa aveti grija de voi 🙂
uoff,ma uit pe aici de cateva ore si inghit in sec ,mancarica ta arata fenomenal,sper sa ajung sa gatesc si eu ca tine,mancare gustoasa si care arata apetisant..
Super reteta !o sa incerc si eu curand!yammy…felicitari pt blog!pupicei
super buna felicitari
Serus Teo,
Foarte tare reteta. M-am gandit sa incerc si eu sa fac mamaliga fara sa ma ajute nimeni. Asa ca in seara asta o sa incerc. O singura intrebare am…dupa ce cladesti toate ingredientele nu mai tre bagat la cuptor? Nu stiu de unde mi-a venit mie…dar eram convinsa ca asa trebuie. Gresesc?
te pup
roxana
Roxana, sper ca nu iti raspund prea tarziu, abia acum am vazut comentariul si intrebarea ta. Nu mai trebuie bagata la cuptor. Ideal e sa lucrezi cu mamaliga fierbinte, atunci se topeste fain branza. Spor si sa imi spui cum ti-a iesit
pare destul de uşor de făcut 😛
este super de bun
buna teo,vreau sa iti spun ca am incercat azi dimineata reteta ta si a iesit foarte buna.te felicit pentru site si sa adaugi cat mai multe retete,iar in legatura cu copilul,sati creasca mare si frumos.Florin din Galati
cu ce se mai poate de servit aceasta mamaliguta?
Ionela, in Ardeal, asta e o mancare in sine, se serveste cu salata si atat 🙂
Eu as mai adauga niste unt frecat cu oua fierte 😀